Το Μαξίμου επιβεβαίωσε χθες... μέσω επίσημων κυβερνητικών πηγών, ότι ο Λουκάς Παπαδήμος δεν επιθυμεί να στηθούν εσωκομματικές κάλπες στο ΠΑΣΟΚ πριν το τέλος Ιανουαρίου, διάστημα κατά το οποίο ο πρωθυπουργός υπολογίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση, το PSI αλλά και την εκταμίευση της επόμενης δόσης – μαμούθ, ουσιαστικά θα έχουν λήξει.
Συνεργάτες του κ. Παπαδήμου, λέγοντας χθες ότι "η Βουλή δεν μπορεί να κλείσει στις 19 Ιανουαρίου, αλλά μπορεί στις αρχές Φεβρουαρίου", επί της ουσίας τοποθετούσαν χρονικά τις επόμενες εκλογές μέσα στο Μάρτιο. Αυτό καθορίζει χρονικά και τις εσωκομματικές κάλπες στο ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο ότι οι διεκδικητές της ηγεσίας φέρονται να συμφωνούν ότι η εκλογή αρχηγού από τη βάση θα πρέπει να γίνει λίγο πριν τις εθνικές εκλογές.
Λίγες ώρες, πάντως, πριν από τις κρίσιμες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου σήμερα και αύριο, τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα του κινήματος και αυτό συντηρεί την προειδοποίηση Παπαδήμου για ανασχηματισμό. Ενδεικτικά:
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, έριξε βόμβα στην Ιπποκράτους, λέγοντας ότι η Ελλάδα έπρεπε να αποφύγει το μνημόνιο και η κυβέρνηση Παπανδρέου να δανειστεί γρήγορα, ώστε να εξασφαλίσει το δανεισμό της χώρας και να μην οδηγηθούμε σε αυτές τις εξελίξεις. "Από τη στιγμή που μπήκαμε όμως, δυστυχώς αποδειχθήκαμε και πλήρως ανίκανοι στη διαχείριση όλων αυτών των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει", συμπλήρωσε. Παραδέχθηκε δε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είχε καμία πολιτική προετοιμασία, δεν είχε καμία ιδεολογική ωριμότητα, και τελικά δεν είχε και καμία διαχειριστική ικανότητα.
"Αφήσαμε την Ελλάδα και τους Έλληνες να συκοφαντούνται διεθνώς και να θεωρούμαστε μέρα με την ημέρα ως απροσάρμοστοι. Ως μαύρο πρόβατο", είπε.
Ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, σε ηπιότερους τόνους από τον υπουργό Ανάπτυξης, επίσης επιχειρεί να διαχωρίσει τη θέση του από την καταστροφική διετία 2009-2011.
«Όταν έλεγα ότι η χώρα δεν έχει χρήματα, με θεωρούσαν αντισυμβατικό πολιτικό, γιατί έπρεπε να λέω ότι η χώρα έχει χρήματα, δηλαδή να λέω ψέματα", είπε χθες, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, παραπέμποντας άμεσα στη φράση Παπανδρέου, "λεφτά υπάρχουν". Ο κ. Λοβέρδος, όμως, δεν περιορίζει την κριτική του στον πρώην πρωθυπουργό και σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. "Και παλαιότεροι υπουργοί, ειδικώς Οικονομικών, με χαμόγελα με αντιμετώπιζαν σε αυτές τις δημόσιες συζητήσεις. Τότε, έλεγαν ότι έχω στρατηγική εξόδου, τώρα λένε ότι έχω στρατηγική εισόδου", συνέχισε ο κ. Λοβέρδος, στοχεύοντας αυτήν τη φορά τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Τον κύκλο της …αυτοκριτικής βεβαίως είχε ανοίξει ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος. Στις 12 Δεκεμβρίου, επίσημες διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών, που μεταφέρονταν ως λόγια του κ. Βενιζέλου, έλεγαν: "Το DNA του μνημονίου μας οδηγεί σε αδιέξοδο. Δυστυχώς, όλες οι θεμελιώσεις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προγνώσεις του αρχικού προγράμματος – του μνημονίου – δεν επιβεβαιώθηκαν. Είμαι εξουθενωμένος, μένω εδώ από εθνικό καθήκον", είχε διαρρεύσει τότε ο κ. Βενιζέλος. Επειδή όμως η φράση του "είμαι εξουθενωμένος" δημιούργησε αίσθηση και άρχισε να χρησιμοποιείται και από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους ενόψει της μάχης διαδοχής του Γ. Παπανδρέου, λίγες ημέρες μετά ανασκεύασε λέγοντας ότι έχει τεράστιες προσωπικές αντοχές.