στον δήμο Φυλής, στην περιοχή Κλειστών, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Ο φυσιολάτρης που αντιμετωπίζει καρδιακές ασθένειες μέσα από τον ιδιαίτερο περίπατο μπορεί να θαυμάσει τις ομορφιές της φύσης, κάνοντας ταυτόχρονα καλό στην υγεία του. Αλλωστε, το μονοπάτι διασχίζει το μοναδικό ανέπαφο κομμάτι του βουνού που έχει σωθεί από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007.
Οδοιπορικό
Η Real planet επισκέφθηκε τη μαγευτική διαδρομή και περπάτησε μέσα στο δάσος μαζί με τον δήμαρχο Φυλής Δημήτρη Μπουραΐμη. Σε μια απόσταση μήκους τριών χιλιομέτρων, αυτό το ιδιαίτερο μονοπάτι προσφέρεται για περίπατο στη φύση, καθώς περνά μέσα από σκαλιστούς βράχους και μεγάλα αιωνόβια πεύκα. Παράλληλα με το μονοπάτι υπάρχει και «το ρέμα της Γιαννούλας», το οποίο -σύμφωνα με τους περιπατητές- συνθέτει το σκηνικό που μπορεί να κάνει τον επισκέπτη να ξεχάσει προς στιγμής ότι βρίσκεται μόνο 15 χιλιόμετρα μακριά από την πλατεία Συντάγματος και το κυκλοφοριακό χάος της πρωτεύουσας.
Ομως, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο περίπατος στους περιηγητές δεν σταματούν εδώ. Ειδικοί επιστήμονες και καρδιολόγοι προτείνουν στους ασθενείς τους τη δασική διαδρομή στη περιοχή των Κλειστών, καθώς υποστηρίζουν ότι προσφέρεται ακόμη και για θεραπεία στους καρδιοπαθείς.
Ο καρδιολόγος Γιάννης Μπουραΐμης, κάτοικος της περιοχής, συνιστά ανεπιφύλακτα στους ασθενείς του να επισκέπτονται τακτικά τον χώρο και μιλάει στην «R» για τις θεραπευτικές ιδιότητες της διαδρομής: «Είναι μια σπάνια διαδρομή, που τηρεί τα ιδανικά κριτήρια προκειμένου να μετατρέπουν οι καρδιοπαθείς τον καθημερινό τους περίπατο σε θεραπεία».
Ευεργετικό τρίπτυχο
Τα ευεργετικά στοιχεία, κατά τους ειδικούς, είναι τρία: «Αρχικά η διαδρομή σε όλο το μήκος της είναι στρωμένη με ελαφρύ χώμα, γεγονός που βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος», εξηγεί ο καρδιολόγος και συνεχίζει: «Επιπλέον, η διαδρομή δεν έχει απότομες κλίσεις, είναι μικρή σε μήκος κι έτσι δεν κουράζει τον καρδιοπαθή κατά τη διάρκεια του περιπάτου. Παράλληλα, το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται το μονοπάτι είναι κάτω των 500 μέτρων, γεγονός που βοηθά στην καλύτερη πρόσληψη οξυγόνου από τον οργανισμό, ευεργετώντας το κυκλοφορικό σύστημα».
Η ιδιαίτερη διαδρομή διαμορφώθηκε από τον δήμο Φυλής, μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1999. Το μονοπάτι ακολουθεί τους παλαιούς αγωγούς νερού που είχαν κατασκευαστεί στην περιοχή από τη Ρωμαϊκή Εποχή. Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές εκτιμήσεις, το έργο αυτό υδροδοτούσε την Ελευσίνα και άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου. Ωστόσο, τα σημάδια στην περιοχή δείχνουν ότι έχει χρησιμοποιηθεί και μεταγενέστερα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Μάλιστα, οι ντόπιοι θεωρούν ότι η ονομασία «Κλειστών» προέρχεται από τους Οθωμανούς και αποτελεί παράφραση των «Εκκλησιαστικών», όπως λεγόταν παλαιότερα η περιοχή. Οι ορειβατικοί σύλλογοι εκτιμούν ότι το μονοπάτι είναι μηδενικής δυσκολίας και επισκέψιμο για κάθε κάτοικο του λεκανοπεδίου. Η μαγευτική διαδρομή καταλήγει στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σε ένα φιλόξενο μοναστήρι όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την ανατολική πλευρά της Πάρνηθας.
«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε μια διαφορετική πλευρά του δήμου μας», λέει στην «R» ο δήμαρχος Φυλής. «Οταν ο κόσμος ακούει Φυλή, σκέφτεται μόνο τον ΧΥΤΑ και τις υπόλοιπες ρυπογόνες δραστηριότητες που καταστρέφουν τον τόπο μας εδώ και χρόνια. Ομως, δεν υπάρχει μόνο αυτή η πλευρά και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας», προσθέτει ο δήμαρχος.