tromaktiko: Κίνδυνος να μείνουν οι φοιτητές χωρίς εκπροσώπηση

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Κίνδυνος να μείνουν οι φοιτητές χωρίς εκπροσώπηση



Ο κίνδυνος να μείνουν οι φοιτητές χωρίς εκπροσώπηση για πρώτη φορά από την Μεταπολίτευση είναι πλέον πραγματικότητα.
Η συντεχνιακή, όπως εξελίσσεται, σύγκρουση των πρυτάνεων με την Υπουργό Παιδείας Α.Διαμαντοπούλου αναμένεται να οδηγήσει σε περιπέτειες την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά. Αφού οι Πρυτάνεις κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να μην προχωρήσουν τις διαδικασίες που ορίζει ο νέος νόμος για την ανάδειξη των Συμβουλίων των Σχολών.

Από κοντά και οι φοιτητικές παρατάξεις που με την προκλητική τους αδιαφορία αναλώνονται σε κομματικές εκδρομές σε Ελλάδα και Βουλγαρία αντί να προτείνουν λύσεις έναντι του ορατού πλέον κινδύνου να μείνουν οι φοιτητές δίχως εκπροσώπους για πρώτη φορά μετά την Μεταπολίτευση. Καθώς οι εκλογές με ενιαία ψηφοδέλτια - όπως ορίζει ο νόμος Διαμαντοπούλου - δεν εξυπηρετεί τα προσωπικά κομματικά συμφέροντα.

Οι φοιτητικές παρατάξεις ακολουθούν το δρόμο της πόλωσης παλεύοντας με κάθε μέσο, αφού θεωρούν ότι δίνουν έναν δίκαιο αγώνα αντίστασης στον περιορισμό των προνομίων τους που φτάνει ως τον αφανισμό τους. Δεν ενδιαφέρονται όμως όλοι οι φοιτητές γι αυτά τα προνόμια, αφού δεν τα απολαμβάνουν όλοι, παρά μόνο οι μικρές μειοψηφίες των κομματικών στελεχών.

"Το δυστύχημα για όλα εκείνα τα παιδιά των παρατάξεων δεν είναι η όποια προσπάθεια μεταρρύθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης που τους κόβει τα προνόμια και άρα χάνουν τον ρόλο τους στα τεκταινόμενα της κάθε σχολής. Το δυστύχημα είναι ότι -παρότι τόσο νέοι- είναι εκφραστές μιας εποχής που εκπνέει…"

Στα πανεπιστήμια έχει πλέον σαφέστατα διαμορφωθεί, μία ισχυρή πλειοψηφία φοιτητών, η οποία γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για το κτίσιμο μίας νέας πανεπιστημιακής κοινότητας, εκ βάθρων διαφορετικής από το ερείπιο της σημερινής κατάστασης. Γνωρίζει ότι "ήγγικεν η ώρα", όχι επειδή το επιβάλλει ένας ακόμη νόμος, αλλά επειδή έχει συνειδητοποιήσει ότι το αληθινό ατομικό και συλλογικό της συμφέρον, είναι υποθηκευμένο σε αυτήν ακριβώς τη ριζική μεταρρύθμιση του πανεπιστημίου. Μεταρρύθμιση που για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των φοιτητών, χρειάζεται ένα ενιαίο και πέρα από κόμματα φοιτητικό κίνημα. Οι εκλογικές διαδικασίες με ενιαία ψηφοδέλτια για την ανάδειξη εκπροσώπων των φοιτητών στα συμβούλια κάθε σχολής είναι μία αρχή.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!