tromaktiko: Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ έφυγε, τα πυρηνικά μένουν…

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ έφυγε, τα πυρηνικά μένουν…



Ένας μικρός «παίκτης», σε απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο, με ένα μικρό μα ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο, που βρίσκεται σε έναν διαρκή φόβο ότι θα του επιτεθούν οι «απ’ έξω».
Αυτή είναι με λίγα λόγια, η κατάσταση που συνιστά το πρόβλημα «Βόρειος Κορέα», και εντείνει την ανησυχία για την επόμενη μέρα, μετά το θάνατο του ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ-Ιλ.

Οι ΗΠΑ, δια της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, τοποθετήθηκαν άμεσα, μετά την είδηση του θανάτου του κραταιού βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-Ιλ.

«Η Βόρειος Κορέα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της ειρήνης μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ. Καλούμε την Πιονγκγιάνγκ να συνεργασθεί με τη διεθνή κοινότητα και να βελτιώσει τις σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες», ήταν η δήλωση της Αμερικανής Υπουργού Εξωτερικών.

Ανάλογο ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα στη Βόρειο Κορέα έχουν ήδη εκφράσει Νότιος Κορέα και Ιαπωνία – παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ – με τον Ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, Οσάμου Φουτζιμούρα, να τονίζει πως «οι διαπραγματεύσεις θα εξακολουθήσουν, προκειμένου να βρεθεί λύση στο βορειοκορεατικό ζήτημα, παρά τον αιφνίδιο θάνατο του προέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ».

Από την πλευρά του, ο Μαρκ Φιτζπάτρικ, διευθυντής του προγράμματος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και αφοπλισμού στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, τοποθετεί το θέμα στην πλήρη του διάσταση:

«Εμείς δεν πρέπει να ανησυχούμε μονάχα για τις επόμενες ημέρες, αλλά για τους επόμενους μήνες και χρόνια», επισημαίνει.

«Δεν είναι ο αριθμός που έχουν. Είναι η δυνατότητα που έχουν να χρησιμοποιήσουν ένα πυρηνικό όπλο, καθώς διατηρούν έναν παρανοϊκό φόβο για τον έξω κόσμο και πιστεύουν ότι χρειάζονται τα πυρηνικά όπλα για αποτρεπτικούς λόγους. Άλλωστε, το πυρηνικό τους οπλοστάσιο είναι το μόνο σημείο στο οποίο υπερτερούν της Νότιας Κορέας(…).».

Σύμφωνα με τους αναλυτές και τους ειδικούς σε θέματα πυρηνικών όπλων, αυτή τη στιγμή οι βορειοκορεάτες είναι σε θέση να πλήξουν τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, καθώς και τμήματα της Ρωσίας και της Κίνας μέσω του στόλου No Dong βαλλιστικών πυραύλων, με βεληνεκές στα 1.400 χιλιόμετρα.

Υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ιλ, η Βόρειος Κορέα πραγματοποίησε δύο πυρηνικές δοκιμές, μία το 2006 και μία το 2009, προκαλώντας τη διεθνή καταδίκη.

Ωστόσο, ο αποθανών ηγέτης κατάφερε να διατηρήσει την ισορροπία στην περιοχή - παρότι δεν έπειθε κανέναν πως πρόκειται για έναν αξιόπιστο παίκτη.

Τώρα, στη χώρα όλα ετοιμάζονται για τη διαδοχή του.

Ας ελπίσουμε για το καλύτερο, αφού ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια ενός πυρηνικού χτυπήματος - από καμία πλευρά.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!