tromaktiko: Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για το αμφιλεγόμενο υποκατάσταστο του καπνού

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για το αμφιλεγόμενο υποκατάσταστο του καπνού



Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από το θέμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Πολλά έχουν κυκλοφορήσει, κάποια είναι αλήθεια και κάποια ψέματα. Την Πέμπτη...
ο γ.γ του υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, προανήγγειλε την πιθανότητα να απαγορευτεί.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει χημικές ουσίες.
ΑΛΗΘΕΙΑ : Μετά από εισήγηση του ΕΟΦ, στις συγκεκριμένες συσκευές περιέχονται χημικά σκευάσματα με νικοτίνη που θεωρούνται φάρμακο.
Οι καπνιστές μπορούν να το καπνίσουν ελεύθερα σε κλειστούς χώρους
ΜΥΘΟΣ: Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να προχωρήσει όχι μόνο στην απαγόρευση πώλησής του, αλλά και στην απαγόρευση χρήσης του σε κλειστούς δημόσιους χώρους, με την δικαιολογία ότι είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους καπνίζουν σε εσωτερικούς χώρους
ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι ιθύνοντες σκέφτονται να προχωρήσουν σε πρόστιμα. Συγκεκριμένα, όποιος καπνίζει με το ηλεκτρονικό τσιγάρο εντός καταστήματος, το πρόστιμο μπορεί να ξεκινάει από 50 ευρώ και να φθάνει ακόμη και τα 500. Για τους ιδιοκτήτες του καταστήματος, το χαράτσι μπορεί να ξεκινάει από 1000 ευρώ και να κινδυνεύει να χάσει ακόμη και την άδεια λειτουργίας του.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ναι στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
ΜΥΘΟΣ: Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει να μη γίνεται χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία. που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή ή ότι βοηθάει τους καπνιστές  να κόψουν το κάπνισμα.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο υπάγεται στα φαρμακευτικά προιόντα.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα προιόντα, που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη, υπάγονται στα φαρμακευτικά προιόντα. Η διάθεσή τους στην αγορά προυποθέτει τη χορήγηση άδειας της κυκλοφορίας του φαρμάκου από τον ΕΟΦ.
Οι επόμενες μέρες ανεμένεται να είναι καταλυτικές για τη νομιμότητα της κυκλοφορίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!