tromaktiko: Πρωταθλητές σε επικίνδυνη κατανάλωση αντιβιοτικών οι Έλληνες

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Πρωταθλητές σε επικίνδυνη κατανάλωση αντιβιοτικών οι Έλληνες



Άκρως επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η κατανάλωση αντιβιοτικών χωρίς τη συμβολή ιατρού ενώ εκτός των άλλων...
τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Άλλη μια θλιβερή πρωτιά κατέχουν οι έλληνες καθώς είναι πρώτοι στην Ευρώπη σε λήψη αντιβιοτικών και μάλιστα σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα το 10% λαμβάνει τα συγκεκριμένα φάρμακα κατ ευθείαν από το φαρμακείο χωρίς τη συνταγή γιατρού.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για συνετή κατανάλωση αντιβιοτικών πάντα με συνταγή γιατρού με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Αντιβιοτικών. Σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΔΟΕΑΠ και τη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά οι επιστήμονες τόνισαν ότι ακριβώς αυτή η υπερκατανάλωση που παρατηρείται κυρίως στη χώρα μας οδήγησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης Νόσων (ECDC) το 2008 στο να καθιερώσει ακόμη και πανευρωπαική ημέρα.
Όπως τόνισαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης, σύμφωνα με στοιχεία της ESAC το 2009, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην εξωνοσοκομειακή, συνολική, κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (ECDC), περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στην Ε.Ε. εξαιτίας λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια ανθεκτικά στις αντιβιοτικές θεραπείες, ενώ το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και των απωλειών στην παραγωγικότητα ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.
Από τις τέσσερις κύριες κατηγορίες αντιβιοτικών, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην Ευρώπη στις δύο από αυτές (κεφαλοσπορίνες και μακρολίδες). Από το 2004 έως το 2008 παρατηρήθηκε συνεχής αύξηση της ετήσιας κατανάλωσης όλων των ομάδων αντιβιοτικών.
Σύμφωνα με τρεις επίσημες πανελλαδικές δημοσκοπήσεις: το 2007, το 25% στην κοινότητα έπαιρνε αντιβιοτικά έναντι 47% το 2009 και 57% το 2010 για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού με κυριότερα συμπτώματα: πονόλαιμο, συνάχι, βήχα και χαμηλό πυρετό, δηλαδή ιογενείς λοιμώξεις, για τις οποίες τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία αξία. Είναι όμως ακόμα πιο ενδιαφέρον ότι το 10% έπαιρνε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή, από το φαρμακείο της γειτονιάς του!
Επίσης, σύμφωνα με μελέτη του 2010 με στόχο την αντοχή του πνευμονιοκόκκου στα αντιβιοτικά και τις πρακτικές κατανάλωσης αντιβιοτικών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, η χρήση αντιβιοτικών σ’ αυτές τις ηλικιακές ομάδες παραμένει πολύ υψηλή σε σχέση με τον αριθμό και το είδος των λοιμώξεων που εμφανίζει κάθε παιδί. Η συνέχιση της πρακτικής να χορηγούνται αντιβιοτικά ευρέος φάσματος έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως, σύμφωνα με ελληνικές μελέτες, έχει ήδη αυξήσει την αντοχή του στα αντιβιοτικά το κολοβακτηρίδιο (το συχνότερο αίτιο ουρολοιμώξεων).

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!