30.000 απολύσεων έως το τέλος του χρόνου, μέσω εργασιακής εφεδρείας και προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, αν και, όπως παραδέχθηκε, τα μέχρι τώρα στοιχεία... δε δείχνουν πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Κι αυτό γιατί όπως είπε ο ο ίδιος ο υπουργός κατά τη σημερινή του συνάντηση με τους δημοσιογράφους, «ο αριθμός των εφέδρων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 10.000 άτομα», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως το μέτρο της εφεδρείας έχει αποτύχει. Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έλεγαν ότι αναμένουν να πάρει πίσω το συγκεκριμένο το μέτρο η τρόικα, καθώς «είναι άδικο και αναποτελεσματικό».
Ρέππας: Η εφεδρεία είχε μόνο συμβολικό χαρακτήρα
Ερωτηθείς για το θέμα των απολύσεων, ο κ. Ρέππας επανέλαβε κατηγορηματικά πως δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από την τρόικα στην τελευταία συνάντηση που είχε. Ωστόσο, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις Πολ Τόμσεν στο Ελληνικοαμερικανικό Επιμελητήριο, παραδέχθηκε πως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά: «Μπορεί το θέμα των απολύσεων να βρίσκεται εν σπέρματι, αλλά είναι υπαρκτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, όπως είπε, από την πείρα του με τις επαφές με την τρόικα, έχει μάθει πως οι τροϊκανοί δε μιλούν πολύ, αλλά μιλούν στο τέλος. Και γι' αυτό, δήλωσε, πως περιμένει τις όποιες προτάσεις του για τις απολύσεις στο Δημόσιο, τον Ιανουάριο, όποτε και θα επιστρέψουν πάλι στην Αθήνα. Πάντως, άφησε αιχμές κατά του εκπροσώπου του ΔΝΤ, του Πολ Τόμσεν, λέγοντας «πως από την τρόικα, ακούει μόνο για στόχους και όχι προτάσεις», ενώ
Ερωτηθείς από την aftodioikisi.gr ποιες είναι οι προτάσεις του υπουργείου και της Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς είχαν συμφωνήσει στο μέτρο της εφεδρείας, που πλέον -όπως ο ίδιος ο υπουργός παραδέχθηκε- έχει αποτύχει, και συγκεκριμένα εάν σκοπεύουν να προτείνουν την παράταση αυτού του μέτρου ή την κατάργηση των εξαιρέσεων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για την έξοδο 30.000 υπαλλήλων, ο Δ. Ρέππας τόνισε πως το μέτρο αποδείχθηκε ότι είχε μόνο συμβολικό χαρακτήρα (« είναι ότι πιο δραστικό εφάρμοσε η κυβέρνηση τα δύο αυτά χρόνια, γιατί έσπασε ταμπού που υπήρχαν στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά). Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί πως δε θεωρεί απαραίτητη τη συνέχιση του μέτρου της εφεδρείας.
"Δεν έχουμε κανένα κόλλημα σε απολύσεις"
Κατά το Δ. Ρέππα, οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο, προκειμένου να έχουμε καλύτερο κράτος, μπορούν να γίνουν μόνον έπειτα από αξιολόγηση και σίγουρα όχι σε ένα διάστημα ενός-δύο μηνών, από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν και τα Όργανα και οι απαραίτητες διαδικασίες. Όπως ανέφερε, δε, η αξιολόγηση μπορεί να γίνει και θα γίνει με την Task Force με την οποία υπάρχει πολύ καλή συνεργασία, η μάλιστα, "είναι πολύ πρωθημένη σε σχέση με τα άλλα υπουργεία".
Αν και, όπως είπε, από τους 680.000-700.000 υπαλλήλους που υπάρχουν σήμερα στο στενό δημόσιο τομέα και τα ΝΠΔΔ, οι μισοί είναι εκπαιδευτικοί (περίπου 190.000 άτομα) και ένστολοι (περίπου 155.000 άτομα), όπου -όπως παραδέχθηκε- δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αποχωρήσεων, υποστήριξε ότι θεωρεί εφικτό το στόχο για μείωση του Δημοσίου κατά 150.000 υπαλλήλους (από τους υπόλοιπους μισούς) μέχρι το 2015. «Ο στόχος είναι εφικτός. Πρέπει όμως αυτό να γίνει με προσοχή ώστε να μην υπάρξει ουσιαστική και λειτουργική κατάρρευση του κράτους», είπε.
Σε ερώτηση εάν αυτό μπορεί να γίνει και με απολύσεις, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε πως «δεν έχουμε κανένα κόλλημα σε απολύσεις, όχι όμως όπως γίνονται σήμερα, αλλά ως αποτέλεσμα μιας μεταρρύθμισης στο κράτος, ύστερα από αξιολόγηση των υπαλλήλων».
aftodioikisi.gr