ως Γενοκτονίας της μαζικής σφαγής -το 1915- των Αρμενίων από τους Τούρκους Οθωμανούς, παρά τις απειλές και την αγανάκτηση της Τουρκίας, αλλά και την παρουσία πολλών χιλιάδων διαδηλωτών έξω από την Εθνοσυνέλευση.
Το σχέδιο νόμου υιοθετήθηκε από πολύ μεγάλη πλειοψηφία των περίπου 50 βουλευτών που ήταν παρόντες, ενώ έξι ψήφισαν κατά.
Το σχέδιο νόμου, το οποίο έχει δημιουργήσει ένταση ανάμεσα στο Παρίσι και την 'Αγκυρα, θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Γερουσία, όπου θα συζητηθεί το 2012.
Οι υποστηρικτές του εκφράζουν την ελπίδα ότι θα υιοθετηθεί και από τη Γερουσία, πριν από τη διακοπή των εργασιών του γαλλικού Κοινοβουλίου στα τέλη Φεβρουαρίου, εν όψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.
H Γαλλία έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από το 2001. Το νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, συντάχθηκε στη νομοθετική βάση της ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος, την οποία έχει υιοθετήσει η Γαλλία από το 1990.
Προβλέπει ανώτατη ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ και στις αρχές του 2012 πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση στη Γερουσία.
Σε μια πρώτη αντίδραση, η Άγκυρα προχωρά στην ανάκληση του πρεσβευτή της στη Γαλλία. Παράλληλα, απειλεί με οικονομικά αντίποινα, μιλώντας για απόπειρα του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, να αποσπάσει τις ψήφους των 500.000 Αρμενίων που ζουν στη Γαλλία εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012.