που είδαν το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο της κρίσιμης ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.
Την ώρα που η διάσκεψη για το κλίμα έχει μετατραπεί σε ρινγκ μεταξύ αναπτυσσόμενων χωρών που θέλουν λύση εδώ και τώρα και αναπτυγμένων που προσπαθούν να σαμποτάρουν τη λήψη και την υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμευτικών αποφάσεων, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) με έρευνά του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Συγκεκριμένα η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από τα τελευταία 15 χρόνια, τα 13 ήταν τα πιο θερμά που έχει ζήσει ποτέ ο πλανήτης! Οπως μάλιστα καταδεικνύουν τα στοιχεία του ΠΜΟ, η μέση θερμοκρασία της τελευταίας δεκαετίας είναι κατά 0,46% υψηλότερη (σε βαθμούς Κελσίου) από τον μέσο όρο της θερμοκρασίας του πλανήτη και είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει ποτέ καταγραφεί. Οσο για το 2011, είναι η δεύτερη πιο θερμή χρονιά, μετά το 2010, από την αρχή των μετρήσεων της θερμοκρασίας το 1850!
Η δεύτερη έρευνα, που δημοσιεύθηκε χθες, έχει να κάνει με την αξιολόγηση των συνεπειών τις κλιματικής αλλαγής, που εκφράζονται ως ακραία καιρικά φαινόμενα, με το Πακιστάν να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο. Δεύτερη έρχεται η Γουατεμάλα, τρίτη η Κολομβία και τέταρτη η Ρωσία.
Στο Πακιστάν οι τεράστιες πλημμύρες, που έπληξαν τη χώρα, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε τουλάχιστον 84 από τις 121 περιφέρειες, ενώ τουλάχιστον 1.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης Germanwatch, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 710.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από 14.000 ακραία καιρικά φαινόμενα από το 1991 μέχρι το 2010.