tromaktiko: ΠΟΙΟΣ είπε ΤΙ για το ΚΕΘΕΑ και το Κόστος - Όφελος της Θεραπείας;

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΠΟΙΟΣ είπε ΤΙ για το ΚΕΘΕΑ και το Κόστος - Όφελος της Θεραπείας;



Griffith Edwards, Ομ. Καθηγητής Εξαρτητικής Συμπεριφοράς στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και ειδικός με αναγνωρισμένο διεθνώς κύρος σε θέματα εξάρτησης από το...
αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Ιδρυτής του Εθνικού Κέντρου Εξαρτήσεων, Εκδότης του διεθνούς φήμης επιστημονικού περιοδικού Addiction και σύμβουλος διαφόρων κρατών στον κόσμο, από τη Βολιβία έως τη Ρωσία και το Λευκό Οίκο.

Tο ΚΕΘΕΑ… όχι μόνο παρέχει εξειδικευμένη και αληθινή φροντίδα προς όφελος των ατόμων που προσπαθεί να υποστηρίζει, αλλά ταυτόχρονα ωφελεί την κοινωνία καθώς πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους επιστρέφουν στην παραγωγική διαδικασία…έχω διατελέσει πολλές φορές σύμβουλος για θέματα ναρκωτικών και αλκοόλ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην ΕΕ και σε επίπεδο εθνικών κυβερνήσεων. Με βάση αυτή μου την εμπειρία, κατατάσσω το ΚΕΘΕΑ στην ανώτερη κατηγορία ως έναν οικονομικά αποτελεσματικό φορέα υπηρεσιών.

Dr. David Deitch, Ομ. Καθηγητής Κλινικής Ψυχιατρικής και Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας, Εκπαίδευσης και Εφαρμογών για τις Εξαρτήσεις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, San Diego.

Στη διάρκεια της 50ετούς καριέρας μου διετέλεσα σύμβουλος υπουργείων υγείας και δικαιοσύνης σε ολόκληρο τον κόσμο. Εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία η ηγεσία και το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ έχουν συνεργαστεί με κορυφαίους ερευνητές και φορείς παγκοσμίως, προκειμένου να οικοδομήσουν ένα από τα πιο υποσχόμενα δίκτυα θεραπευτικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, το οποίο είναι οικονομικά υγιές και έχει να επιδείξει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Dr. George De Leon, Διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας για τις Θεραπευτικές Κοινότητες (Centre for Therapeutic Community Research - CTCR) του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης (National Development and Research Institutes - NDRI) των ΗΠΑ και καθηγητής Κλινικής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Είναι κρίσιμης σημασία το γεγονός ότι το ΚΕΘΕΑ δεν είναι μόνο αποτελεσματικό στο να βελτιώνει τη ζωή των χρηστών και των οικογενειών τους, αλλά έχει εντυπωσιακά οφέλη όσον αφορά τη μείωση του κόστους για την κοινωνία… το ΚΕΘΕΑ χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις ΗΠΑ και αποτελεί πρότυπο για παρόμοιους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Sandra Brown, Καθηγήτρια Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής και Αντιπρύτανης Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, San Diego.

Το ΚΕΘΕΑ…αυτός ο οργανισμός έχει διεθνή φήμη για την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών του και πλήρη επίγνωση της ανάγκης να παρέχει υπηρεσίες με τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Πράγματι η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί έχει αποδειχτεί, σύμφωνα με μελέτες, ότι εξοικονομεί πόρους και σε άλλες χώρες όπου εφαρμόζεται.

Thomas F. Babor, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινοτικής Ιατρικής και Υπηρεσιών Υγείας του Τομέα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Connecticut, Εκδότης του διεθνούς φήμης περιοδικού ADDICTION.

Το ΚΕΘΕΑ αναγνωρίζεται διεθνώς ως πρότυπο για τις οικονομικά αποδοτικές υπηρεσίες που προσφέρει στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους…οι περικοπές στην παροχή υπηρεσιών ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία και την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες δαπάνες.

Thomas R. Kosten, Καθηγητής του Τμήματος Ψυχιατρικής και Νευροεπιστημών και Πρόεδρος Ερευνών στην Ιατρική Σχολή του Baylor. Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Yale.

Τα τελευταία 25 χρόνια έχω επισκεφτεί τις ιατρικές σχολές της Ελλάδας ως καθηγητής και έχω εντυπωσιαστεί από το έργο του ΚΕΘΕΑ στον τομέα αντιμετώπισης της εξάρτησης στη χώρα σας. Για το λόγο αυτό, απευθύνομαι γραπτώς απευθείας σε εσάς…προκειμένου να στηρίξετε το έργο του ΚΕΘΕΑ.

Igor Koutsenok, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στον Τομέα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για την Εγκληματικότητα και τις Εξαρτήσεις.

H περικοπή του προϋπολογισμού στον τομέα της θεραπείας και της πρόληψης είναι απίθανο να σας προσφέρει οποιαδήποτε οικονομική ανακούφιση. Τα δεδομένα από πολλές ανάλογες περιπτώσεις παγκοσμίως δείχνουν με σαφήνεια ακριβώς το αντίθετο∙ το μέτρο αυτό συνήθως οδηγεί σε ταχεία και σημαντική αύξηση των δαπανών εξαιτίας της αύξησης της θνησιμότητας, της χρήσης των δημόσιων υπηρεσιών, του κόστους της υγείας, των απωλειών στην παραγωγικότητα, της εγκληματικότητας, καθώς και πολλών άλλων ζητημάτων δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αυτή η αύξηση των δαπανών είναι πιθανό να συμβεί πολύ σύντομα, ίσως ακόμα και μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος.

Kevin Knight, Αναπληρωτής Διευθυντής του Τομέα Ερευνών Ποινικής Δικαιοσύνης του Ινστιτούτου Ιατρικής της Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Texas Christian

Έρευνες δείχνουν ότι η επένδυση πόρων σε αυτό το είδος υπηρεσιών οδηγεί μακροπρόθεσμα σε μείωση του κόστους, μέσω της μείωσης της εγκληματικότητας και της χρήσης ναρκωτικών. Είναι πολύ σημαντικό για τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα, το ΚΕΘΕΑ να είναι σε θέση να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες σε αυτά τα άτομα.

Gerard M. Schippers, Καθηγητής Εξαρτητικών Συμπεριφορών και Αξιολόγησης της Θεραπείας στο Amsterdam Institute for Addiction Research (AIAR), του Τομέα Ψυχιατρικής του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Amsterdam και του Κέντρου Θεραπείας των Εξαρτήσεων Jellinek.

Είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι αποτελεσματικές υπηρεσίες που προσφέρονται για τη θεραπεία των τοξικομανών στις θεραπευτικές κοινότητες και στη φυλακή. Μία τέτοια πολιτική θα εξοικονομήσει χρήματα στη χώρα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Το ΚΕΘΕΑ δίνει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση, την εποπτεία και τη λήψη οικονομικώς αποδοτικών μέτρων για τη θεραπεία, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί την έρευνα για τις υπηρεσίες του και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του. Οι υπηρεσίες που παρέχει το ΚΕΘΕΑ είναι υψηλής ποιότητας.

Alex Stevens, Καθηγητής Ποινικής Δικαιοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Kent

Το έργο της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά είναι πολύτιμο, όχι μόνο επειδή διασφαλίζει το δικαίωμα στην υγεία, το οποίο κατοχυρώνεται από διεθνείς συνθήκες, αλλά επειδή μειώνει το κόστος για την κοινωνία και τους φορολογούμενους το οποίο προέρχεται από την εγκληματικότητα και τις μολυσματικές ασθένειες. Το ΚΕΘΕΑ ήταν πάντα ένας πολύτιμος συνεργάτης σε αυτό το έργο.

Betsy Thom, Καθηγήτρια Πολιτικής για την Υγεία στη Σχολή Υγείας και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Middlesex της Αγγλίας. Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης για τα Ναρκωτικά και το Αλκοόλ.

Ο περιορισμός του προβλήματος των ναρκωτικών απαιτεί κοινωνική πολιτική, η οποία να αναγνωρίζει τα δικαιώματα των χρηστών ναρκωτικών και των οικογενειών τους σε θεραπεία και κοινωνική επανένταξη και την αξία που έχει μακροπρόθεσμα για το κοινωνικό σύνολο το να παρέχεται αυτή η δυνατότητα. Το έργο του ΚΕΘΕΑ είναι γνωστό διεθνώς. Τα προγράμματά του βασίζονται στα καλύτερα επιστημονικά δεδομένα και έχουν κερδίσει το σεβασμό σε διεθνές επίπεδο.

Gillian Tober, Πρόεδρος της Ένωσης για τη Μελέτη των Εξαρτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, Επίτιμη Σύμβουλος της Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων, Διευθύντρια Θεραπευτικών Υπηρεσιών και Διευθύντρια Εκπαίδευσης του Leeds Addiction Unit

Εάν οι ανάγκες των ατόμων που είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ και τις ουσίες δεν αντιμετωπίζονται με θεραπευτικό τρόπο, υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι το κόστος για το κράτος, σε σχέση με την υγεία, την εγκληματικότητα, τη διάλυση της οικογένειας και τις εφηβικές διαταραχές στη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων και των προβλημάτων που σχετίζονται με την εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια το ΚΕΘΕΑ αυτόν τον εξαιρετικό οργανισμό…οι υπηρεσίες που παρέχει αποτελούν πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο και βασίζονται σε ερευνητικά στοιχεία τα οποία διασφαλίζουν την καλύτερη ποιότητα στην εκπαίδευση, την εποπτεία και την πρακτική.

Deirdre Moylan, Πρώην Κλινική Διευθύντρια του Τμήματος Εφήβων της Κλινικής Tavistock, του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Επιμόρφωσης στην Εποπτεία Οργανισμών και συν-διευθύντρια του Διδακτορικού Προγράμματος Εποπτείας Οργανισμών.

Η ποιότητα της δουλειάς του ΚΕΘΕΑ οδηγεί σε μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση πόρων, όχι μόνο ανθρώπινων αλλά και χρηματικών…στις υπηρεσίες υγείας και στην πρόληψη πολλών ασθενειών…Μέσω της συνεχούς υποστήριξης για αλλαγή τρόπου ζωής μειώνονται οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, με αποτέλεσμα και πάλι την εξοικονόμηση πόρων, καθώς τα παιδιά των τοξικομανών συχνά τίθενται υπό τη μέριμνα της πολιτείας. που αναπόφευκτα συνοδεύουν έναν επικίνδυνο και αυτοκαταστροφικό τρόπο ζωής. Εξοικονομούν πόρους στις κοινωνικές υπηρεσίες, υποστηρίζοντας ανθρώπους να βρίσκουν και να διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους και να συνεισφέρουν έτσι στην οικονομία, χωρίς να αποτελούν «βάρος» για αυτήν. Το κόστος των σωφρονιστικών ιδρυμάτων μειώνεται, καθώς λιγότεροι εξαρτημένοι καταλήγουν στη φυλακή. Απλά σκεφτείτε: ακόμα και έναν παραπάνω εξαρτημένο στη φυλακή για δύο χρόνια, ή τη φροντίδα ενός μικρού παιδιού από το κράτος για 10 χρόνια, ή μία επιπλέον περίπτωση φορέα HIV, ο οποίος πρέπει να λαμβάνει φάρμακα για όλη του τη ζωή.

Gilles Amado, Καθηγητής Οργανωτικής Ψυχοκοινωνιολογίας στην Επιχειρησιακή Σχολή HEC του Παρισιού της οποίας τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Ειδίκευσης MBA βαθμολόγησαν οι Financial Times για το 2011 ως πρώτα στον κόσμο.

Χάρη στο πρωτοποριακό έργο των θεραπευτικών υπηρεσιών που παρέχει το ΚΕΘΕΑ είναι αναμφίβολα ένας από τους τρεις πιο εκλεκτούς οργανισμούς θεραπευτικών κοινοτήτων (αν όχι ο πρώτος) παγκοσμίως… ο οργανισμός προσφέρει μοναδικό έργο μέσω του θεραπευτικού του προσωπικού, αλλά και μέσω μιας πολύ έμπειρης ομάδας ερευνητών οι οποίοι αξιολογούν συνεχώς την ποιότητα και το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Eric Broekaert, Καθηγητής Παιδαγωγικής και Ορθοπαιδαγωγικής και Πρόεδρος του τομέα Ορθοπαιδαγωγικής του Πανεπιστημίου της Γάνδης. Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων.

Η θεραπεία των εξαρτήσεων είναι ανεκτίμητης αξίας όχι μόνο για τη διασφάλιση του δικαιώματος της υγείας όπως αναφέρεται στις διεθνείς συμφωνίες αλλά και για τη μείωση του κοινωνικού και φορολογικού κόστους για την εγκληματικότητα και τις μολυσματικές ασθένειες (όπως δείχνουν πολλές μελέτες). Το ΚΕΘΕΑ είναι άξιος πρεσβευτής της Ελλάδας και αποτελεί ως οργανισμός παράδειγμα για πολλές ευρωπαϊκές Θεραπευτικές Κοινότητες… συχνά εμπνεύστηκα από τον τρόπο που τα στελέχη του θεμελιώνουν την επαγγελματική τους πρακτική στα αποτελέσματα αυστηρών ερευνών.

Anthony Slater, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων

Το ΚΕΘΕΑ θεωρείται ηγετικός οργανισμός στον τομέα της έρευνας και της θεραπείας των εξαρτήσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Το ΚΕΘΕΑ έχει αναπτύξει τις υπηρεσίες του με στόχο να βοηθήσει τα εξαρτημένα άτομα να επιτύχουν μακροπρόθεσμη αποχή από την εξάρτησή τους και να έχουν μία παραγωγική ζωή…η μείωση της βλάβης και όχι η θεραπεία, κινδυνεύει να υπονομεύσει μια σημαντική υπηρεσία προς τα εξαρτώμενα άτομα και να μειώσει τις ελαφρύνσεις προς τα δημόσια ταμεία. Οι μειώσεις των δαπανών δε θα πρέπει να περιορίσουν τη θετική συμβολή των υπηρεσιών οι οποίες στοχεύουν στην ευημερία της χώρας και στη μακροπρόθεσμη αποκατάσταση ατόμων και κοινοτήτων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!