στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα μετά το καταστροφικό τσουνάμι.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας άργησε να δώσει πληροφορίες στο κοινό και η απάντηση της στην πυρηνική κρίση ήταν μπερδεμένη και γεμάτη προβλήματα, σύμφωνα με πόρισμα για την διαρροή ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα που ακολούθησε τον σεισμό στην Ιαπωνία.
Το πόρισμα των 507 σελίδων που προήλθε από εσωτερική έρευνα και συνεντεύξεις με περισσότερους από 400 ανθρώπους -ανάμεσα τους εργαζόμενοι του εργοστασίου και κυβερνητικοί αξιωματούχοι- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αρχές υποτίμησαν τους κινδύνους για τσουνάμι καθώς υπέθεταν ότι το μεγαλύτερο κύμα θα έφτανε τα 6 μέτρα. Το τσουνάμι που τελικά χτύπησε το εργοστάσιο της Φουκουσίμα είχε σχεδόν το διπλάσιο ύψος.
Η έρευνα στέκεται ιδιαίτερα στην προβληματική εικόνα των εργαζόμενων του πυρηνικού εργοστασίου αλλά και των κυβερνητικών αξιωματούχων που πάλευαν να απαντήσουν στα προβλήματα χωρίς επιτυχία.
Πιο συγκεκριμένα, στο «στόχαστρο» των συντακτών του ανωτέρω πορίσματος είναι ο φορέας Tokyo Electric power (Tepco), που λειτουργεί την ιαπωνική πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα, όπου συνέβη νωρίς φέτος την άνοιξη η καταστροφή, από κοινού με την κυβέρνηση στο Τόκιο.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σύμφωνα με το πόρισμα ελέγχεται «για λάθη που διέπραξε, τόσο προ, όσο και μετά απ το πυρηνικό δυστύχημα» της 11ης Μαρτίου και, πλέον συγκεκριμένα :
«για τις μη τηρούμενες (προληπτικού χαρακτήρα) διαδικασίες, για ανυπαρξία μηχανισμών παρεμπόδισης τέτοιας κλίμακας επιπτώσεων, για την κακή ποιότητα της ενημέρωσης των πολιτών, όσον αφορά το δυστύχημα, όπως και για εμφανή έλλειψη συντονισμού των κυβερνητικών υπηρεσιών μεταγενέστερα με δραματικές επιπτώσεις» για τον ιαπωνικό πληθυσμό.
Η διεύθυνση της Tepco στο πόρισμα καυτηριάζεται ιδίως για την ανακοίνωση, που εξέδωσε λίγες μέρες μετά την 11η Μαρτίου, ότι «δεν ήταν δυνατόν να έχει προετοιμαστεί για μια κατάσταση, η οποία ήταν αδιανόητο ότι θα συμβεί».