tromaktiko: Πραγματικά Ανίκανες για μεταρρυθμίσεις οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΟΟΣΑ)

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Πραγματικά Ανίκανες για μεταρρυθμίσεις οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΟΟΣΑ)



Κόλαφος για τις μέχρι τώρα ελληνικές κυβερνήσεις και τη δημόσια διοίκηση είναι η έκθεση του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) καταλογίζει στις...
προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και στη δημόσια διοίκηση δομικές αδυναμίες και ενδημικές ανικανότητες, σε μια προσπάθειά του οργανισμού το λόγο για τον οποίο η χώρα μας βρίσκεται, ενώ όπως τονίζεται είναι επιτακτική η ανάγκη να επιβληθούν μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να συγχρονίσει το βήμα της με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες.

Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη δηλώσεις της επικεφαλής του Τομέα Αποτίμησης Κυβερνήσεων του ΟΟΣΑ Κάρολιν Βάρλεϊ, αναφέρει ότι: «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κεντρικές βάσεις δεδομένων στοιχείων, αλλά και όταν με κάποιον τρόπο κάποια δεδομένα είναι διαθέσιμα, δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει επεξεργασία των πληροφοριών που προκύπτουν από τα δεδομένα αυτά». Σύμφωνα με το δημοσίευμα η αξιωματούχος του ΟΟΣΑ φέρεται να υποστηρίζει ότι οι κεντρικές κυβερνήσεις της Ελλάδας δεν έχουν ούτε την ικανότητα ούτε τη γνώση για να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων. «Τα 14 ελληνικά υπουργεία της ελληνικής κυβέρνησης στερούνται βάσεων δεδομένων, γνώσης για να επεξεργαστούν τα δεδομένα αυτά, οργάνωσης για να εκμεταλλευθούν τα ευρήματα από την επεξεργασία των δεδομένων, ενώ στερούνται και από την απαραίτητη μεταξύ τους συνεργασία», φέρεται να εκτιμά η υπεύθυνη του Οργανισμού.


Μάλιστα η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη μελέτη που διενήργησε ο ΟΟΣΑ στην Αθήνα, τονίζει ότι στα ελληνικά υπουργεία υπάρχει έλλειψη συστημάτων καταγραφής και επεξεργασίας δεδομένων και συστημάτων αρχειοθέτησης. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ο έλληνας υπουργός συναντά τα ανώτατα στελέχη του υπουργείου του μόνο δύο φορές ετησίως, ενώ στη Βρετανία ή στη Γαλλία ανάλογες συναντήσεις λαμβάνουν χώρα κάθε εβδομάδα... Επίσης τα υψηλόβαθμα στελέχη έχουν ελάχιστες επαφές με τους συναδέλφους τους σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου ή ακόμη και με στελέχη που εργάζονται στο ίδιο γραφείο μ' αυτά», αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση.

Τέλος, η Κάρολιν Βάρλεϊ υποστηρίζει ότι η ελληνική διοίκηση δεν παράγει έργο και εξ αιτίας της αδυναμίας της αυτής να παράξει έργο δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές.

www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!