Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι η Ανταρκτική υποφέρει. Όσοι ασχολούνται με την κατάσταση που επικρατεί στον Νότιο Πόλο της Γης, γνωρίζουν ότι καθημερινά λιώνουν πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα παγωμένων εκτάσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι αν λιώσουν οι πάγοι της Γροιλανδίας στην Αρκτική, η στάθμη των θαλασσών μπορεί να ανέβει μέχρι και δέκα μέτρα. Αν όμως λιώσουν στην Ανταρκτική τότε η άνοδος μπορεί να υπερβεί ακόμη και τα πενήντα μέτρα!
Όλες οι έρευνες παρουσιάζουν στις εκθέσεις τους ότι υπάρχει μία ελαφρά αύξηση του μέσου όρου θερμοκρασίας στην Ανταρκτική, όπου ο υδράργυρος δείχνει κατά μέσο όρο πενήντα (50) βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν. Επιστήμονες της Βρετανικής Επιθεώρησης για την Ανταρκτική (BAS), αναφέρουν ότι είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι πάγοι σε ορισμένες περιοχές της Ανταρκτικής λιώνουν γρηγορότερα από ότι είχε υπολογιστεί. Αν αυτό συνδυαστεί με την τήξη των πάγων στους δύο Πόλους (Βόρειο και Νότιο), τότε τα πράγματα γίνονται άκρως ανησυχητικά . Κάποιοι άλλοι ερευνητές θεωρούν ότι με τους ρυθμούς αυτούς, η Ανταρκτική έως το 2050 θα έχει μετατραπεί σε μία απέραντη θάλασσα!
Η Συνθήκη για την Προστασία της Ανταρκτικής έχει κλείσει πάνω από πενήντα χρόνια ζωής (υπογράφηκε το 1959) και δικαιολογημένα θεωρείται από τις πιο πετυχημένες συνθήκες – αν όχι η πιο πετυχημένη -, καθώς έχει επιτευχθεί το αδιανόητο για την κοινή ανθρώπινη σκέψη. Δεν έχει αναπτυχθεί καμία απολύτως εμπορική δραστηριότητα! Η συνθήκη αυτή ενισχύθηκε και εμπλουτίστηκε με το Πρωτόκολλο της Μαδρίτης (1991), η οποία ρητά απαγόρευε οποιαδήποτε εκμετάλλευση ορυκτών πλούτων τουλάχιστον μέχρι το 2041. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η Ανταρκτική –όπως βεβαίως και η Αρκτική -, είναι πλούσια σε ορυκτά υλικά όπως κάρβουνο, σίδηρο, φυσικό αέριο. Ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η εξόρυξη και επομένως εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, είναι ότι είναι οικονομικά ασύμφορη με τα σημερινά δεδομένα.
Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι το σημερινό status δεν πρόκειται να αλλάξει. Το αντίθετο μάλιστα. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε τις προβλέψεις για αύξηση της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια στο Νότιο Πόλο, αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την επιτάχυνση της τήξης των παγετώνων και επομένως να δημιουργηθούν περάσματα (όπως στην Αρκτική σήμερα), και αντίστοιχα θα διευκολυνθεί και επιταχυνθεί η διαδικασία εκμετάλλευσης της Ανταρτικής. Θα ήταν κρίμα να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Αρκτικής και να μετατραπεί η Ανταρκτική από Παγωμένη ή Λευκή Ήπειρο σε Πληγωμένη…