των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία και την κρίση χρέους, αλλά και στο τόσο κρίσιμο ζήτημα για τη χώρα μας, αυτό των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπου και θα εστιάσουμε την προσοχή μας κατά το σημερινό μας σχόλιο.
Την ίδια ώρα, σε συνάρτηση με τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του κουρέματος του ελληνικού χρέους θα είναι και οι διεργασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπου είναι αλήθεια ότι γίνονται προσπάθειες να υπάρξει μια “soft” λύση για τις τράπεζες, με συνδυασμό έκδοσης προνομιούχων και κοινών μετοχών, σε συνάρτηση με τη δυνατότητα που θα δοθεί στις τράπεζες για τη φορολογική διαχείριση του θέματος σε βάθος 10 ετών.
Στο συνηθισμένο χρηματιστηριακό σχόλιο, αν και οι πολύ χαμηλοί όγκοι συναλλαγών δεν αφήνουν σε καμία περίπτωση περιθώρια για ασφαλή συμπεράσματα, εντούτοις καλή κρίνεται η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων με το ζητούμενο να είναι πάντα μια ισχυρή αντίδραση και επιστροφή κυρίως του ΓΔ υψηλότερα πολύ σημαντικών αντιστάσεων, έτσι ώστε να αρχίσει να βελτιώνεται και πάλι η κατάσταση μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσον αφορά τις ξένες αγορές και τον S&P 500, το ζητούμενο είναι πάντα η παραμονή υψηλότερα των πολύ κρίσιμων μακροπρόθεσμων επιπέδων των 1.200 – 1.220 μονάδων. Όσον αφορά τον Xetra DAX, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη “μάχη” του δείκτη να επιστρέψει υψηλότερα της σημαντικής μακροπρόθεσμης ζώνης στα επίπεδα των 5.830 – 5.850 μονάδων.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους και η αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί σύντομα η συμφωνία….
Όπως αναφέραμε στις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα εστιάσουμε την προσοχή μας κατά το σημερινό μας σχόλιο. Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες και σε συνέχεια των προηγούμενων σχολίων μας, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, ενώ δε λείπουν και αυτοί που δεν αποκλείουν οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι την προηγούμενη Πέμπτη (22/12) κατά τη ΓΣ των μετόχων της Εθνικής Τραπέζης ο διευθύνων σύμβουλος αυτής, Απόστολος Ταμβακάκης, είχε δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI δεν αποκλείεται να ολοκληρωθούν σύντομα.
Στα επιμέρους σημεία των διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο και οι ιδιώτες επενδυτές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει ότι τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα θα διέπονται από το Αγγλικό Δίκαιο, καθώς και, ότι μετά την ανταλλαγή, η προτεραιότητα των νέων ομολόγων στην αποπληρωμή (seniority) θα είναι αντίστοιχη με αυτή του ΔΝΤ και του EFSF, αν και σε αυτό το ζήτημα ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση του ΔΝΤ και γενικά η πλευρά της Τρόικας, η οποία δε μπορεί να αποκλειστεί ότι θα απορρίψει αυτόν τον όρο, αφού κάτι τέτοιο προκαλεί προβλήματα στα συμφέροντα του ΔΝΤ. Επίσης, οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει ότι τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν και θα ανταλλαγούν στο πλαίσιο του PSI+, θα έχουν ονομαστική αξία το 50% της αρχικής και ένα κουπόνι 5%, ενώ όπως συνεχώς αναφέρουμε ο συνδυασμός των δύο θα ισοδυναμεί με ένα «κούρεμα» 60 με 65% της παρούσας αξίας (των παλαιών) ομολόγων.
Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το ΔΝΤ πιέζει για ένα μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ζητώντας παράλληλα το επιτόκιο να είναι ακόμη μικρότερο του 5% στο 4% με 3,5%, έτσι ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο και να επιτευχθεί ο στόχος περιορισμού του ελληνικού δημοσίου χρέους σε 120% του ΑΕΠ έως το 2020, όπως προβλέπεται στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Πάντως σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ιδιώτες πιστωτές εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι σε αυτήν την πιθανότητα.
Πέραν των πιέσεων του ΔΝΤ για ένα μεγαλύτερο κούρεμα (με την ελληνική πλευρά να το σκέφτεται) και τις ενδείξεις που υπάρχουν ότι το κούρεμα είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί σύντομα, δεν αποκλείεται σε καμία περίπτωση, αν και οι πιθανότητες όσο περνάει ο καιρός μειώνονται, να υπάρξει και μια ενεργοποίηση των CACs (Collective Actions Clause) και εξαναγκασμός όσων αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν στο «κούρεμα» προκειμένου να αποδεχθούν τη συμφωνία, αν και σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό να προκληθεί ενεργοποίηση των CDs, κάτι το οποίο ενδέχεται ότι θα προκαλούσε σημαντικούς τριγμούς στις αγορές καθώς και θα οδηγούσε ενδεχομένως σε ένα μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Πάντως οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεδομένου ότι η κρίση χρέους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη θα ήθελαν σε αυτό το σημείο όσο το δυνατόν γρηγορότερη και με λιγότερα παρεπόμενα ολοκλήρωση του ελληνικού ζητήματος.
Σε κάθε περίπτωση, θα επαναλάβουμε κλείνοντας, τα όσα αναφέραμε στο ξεκίνημα του σχολίου μας, ότι οι δύο πλευρές φαίνεται να είναι κοντά σε μια συμφωνία, η οποία όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα σχόλια θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή του τέλους της ελληνικής κρίσης χρέους (ειδικά μετά και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών).
www.greekfinanceforum.com