tromaktiko: "Χούντα είναι θα περάσει;"

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

"Χούντα είναι θα περάσει;"



Μία καινούργια εκπομπή θα κάνει πρεμιέρα στη ΝΕΤ στις 13 Δεκεμβρίου με τον τίτλο "Χούντα είναι θα περάσει;".
Στη νέα τηλεοπτική σειρά της ΝΕΤ δείτε τη συμπεριφορά του κοινωνικού σώματος, των Ελλήνων δηλαδή, σε όλη τη διάρκεια της Χούντας.

Μία συμπεριφορά αδράνειας και ανοχής, αν όχι βολέματος, την οποία εντέχνως και επιδέξια σπρώξαμε κάτω από το χαλί, όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, και δεν μας απασχόλησε ποτέ, ως βασική αιτία της σημερινής κατάστασης. Ως προς το «Χούντα είναι» - αυτό καταδεικνύεται από το σύνολο σχεδόν του κινηματογραφικού υλικού, που χρησιμοποιείται στη σειρά, αφού πρόκειται για τα Κρατικά Επίκαιρα που προβάλλονταν εβδομαδιαίως στις κινηματογραφικές αίθουσες ολόκληρης της χώρας. Αυτά τα προπαγανδιστικά κινηματογραφικά Επίκαιρα, κατασκεύαζε, το ίδιο το καθεστώς, σκηνοθετώντας κατά κάποιο τρόπο τον εαυτό του. Εικόνες που αναδεικνύουν την τραγική φαιδρότητα μιάς αυτόκλητης εξουσίας που θεώρησε ότι με «θεϊκή εντολή», όφειλε να σώσει την Ελλάδα. Μ’ αυτή την έννοια, η σειρά δεν είναι «ιστορική», δεν συνιστά δηλαδή «εγχειρίδιο ιστορίας». Προβάλλοντας ολοζώντανη την εικόνα ενός ευτράπελου, όσο και καταπιεστικού καθεστώτος, επιδιώκει με χιούμορ και ενίοτε με σαρκασμό, να καταδείξει αφ’ ενός μεν την ακραία ηλιθιότητα των αυτόκλητων σωτήρων μας, αφετέρου τη συμπεριφορά ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας που ανέχθηκε το καθεστώς προκειμένου να «περνάει καλά » και να μην ενοχλείται.Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μία σειρά, πρωτίστως διασκεδαστική.
Η σειρά, που ολοκληρώνεται σε 13 ημίωρα, καλύπτει το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 1967, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1974. Υπάρχει, δηλαδή, ένας πρόλογος (1η Ιανουαρίου 1967 με 21η Απριλίου 1967) με αυτά που προηγήθηκαν του πραξικοπήματος, όπως και ένας επίλογος (24 Ιουλιου 1974 με 31 Δεκεμβρίου 1974) με αυτά που ακολούθησαν την πτώση της Χούντας. Κάθε ημίωρο επεισόδιο, που καλύπτει κατά κανόνα ένα εξάμηνο, περιλαμβάνει κυρίως, εικόνες από τη δραστηριότητα του χουντικού καθεστώτος, διάφορες αντιστασιακές ενέργειες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, διεθνή γεγονότα που συνέβησαν στο χρονικό διάστημα που καλύπτει το συγκεκριμένο επεισόδιο και τέλος, τα «ποικίλα» θέματα των εβδομαδιαίων ειδήσεων, όπως η καλλιτεχνική κίνηση, η μόδα, διάφορες φολκλορικές εκδηλώσεις, τα σπορ κ.λπ. Τις εικόνες των παλαιών Επικαίρων, συνοδεύουν το σπικάζ που γράφεται από τους συντελεστές της εποχής, η μουσική υπόκρουση και μαζί το δικό μας σχόλιο. Τα κείμενα αυτών των σχολίων έχουν γράψει οι: Ηλίας Νικολακόπουλος (καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Χρήστος Χρηστίδης (ιστορικός), Σπύρος Λουμάκης (ιστορικός), Γιάννης Παπαδόπουλος (ιστορικός), Κώστας Κατσάπης (ιστορικός) Κωστάντζα Γεωργακάκη (θεατρολόγος, καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Αθηνών) και Φώτος Λαμπρινός (σκηνοθέτης). Επιστημονικός Σύμβουλος της σειράς είναι ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Τη μουσική σύνθεση και επιμέλεια έχει ο Γιώργος Παπαδάκης, το μοντάζ η Μυρτώ Λεκατσά και ο Μιχάλης Παπαδογιαννάκης, την ηχοληψία ο Πάνος Παπαδημητρίου ενώ τις μακέτες φιλοτέχνησε ο Δημήτρης Αρβανίτης. Αφηγήτρια είναι η Γεωργία Μηλιώτη και υπεύθυνη για το αρχειακό υλικό η Χριστίνα Κατσιαδάκη. Βοηθός σκηνοθέτης είναι ο Παναγιώτης Πορτοκαλάκης. Η παραγωγή είναι της PLK Film Poductions με παραγωγό τον Γιώργο Παπαδάτο. Τέλος, το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Φώτος Λαμπρινός.
Εκπομπή 1η Το πρώτο επεισόδιο της σειράς καλύπτει το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 1967, μέχρι την 21η Απριλίου 1967. Λειτουργεί, δηλαδή, ως πρόλογος (1η Ιανουαρίου 1967 με 21η Απριλίου 1967) παρουσιάζοντας αυτά που προηγήθηκαν του πραξικοπήματος και τις πολιτικές καταστάσεις που οδήγησαν σε αυτό καθώς και τις πρώτες αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το επεισόδιο περιλαμβάνει κυρίως εικόνες από τα επίσημα επίκαιρα της εποχής και τον τρόπο που αυτά περιγράφουν την πολιτική κατάσταση, αλλά και τα κοινωνικά και καλλιτεχνικά δρώμενα. Παράλληλα, η εικόνα της εποχής εμπλουτίζεται από άλλα θέματα, τα οποία τα επίσημα επίκαιρα επέλεξαν να αποκρύψουν ή να αγνοήσουν, αλλά παρόλα αυτά είναι πολύτιμα για την κατανόηση των πρώτων μηνών του 1967, που οδήγησαν στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και κυρίως των συλλήψεων και των αντιδράσεων κατά τις πρώτες ημέρες της Χούντας. Τις εικόνες των παλαιών Επικαίρων, συνοδεύουν το σπηκάζ που γράφεται από τους συντελεστές της εποχής, η μουσική υπόκρουση και μαζί το δικό μας σχόλιο. Τα κείμενα αυτών των σχολίων έχουν γράψει οι: Ηλίας Νικολακόπουλος (καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Χρήστος Χρηστίδης (ιστορικός), Σπύρος Λουμάκης (ιστορικός), Γιάννης Παπαδόπουλος (ιστορικός), Κώστας Κατσάπης (ιστορικός) Κωστάντζα Γεωργακάκη (θεατρολόγος, καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Αθηνών) και Φώτος Λαμπρινός (σκηνοθέτης). Επιστημονικός Σύμβουλος της σειράς είναι ο Ηλίας Νικολακόπουλος.
golema.gr

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!