tromaktiko: Μπακογιάννη για συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ επιχειρήσεων-κράτους & συνάντηση με τρόικα

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Μπακογιάννη για συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ επιχειρήσεων-κράτους & συνάντηση με τρόικα



Την «παράνοια» που επικρατεί στην αγορά με επιχειρήσεις που καλούνται να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος την ίδια ώρα που...
το δημόσιο τους χρωστά χρήματα επί μήνες, περιγράφει σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη. Η ερώτηση της κας Μπακογιάννη, αφορά τον συμψηφισμό των οφειλών ΦΠΑ μεταξύ επιχειρήσεων και κράτους, ο οποίος, όπως αναφέρει, δεν εφαρμόζεται από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις να περιμένουν αρκετούς μήνες προκειμένου να καταβληθεί η επιστροφή του ΦΠΑ.

Η κ. Μπακογιάννη τονίζει ότι η ρευστότητα στην αγορά εξαντλείται με αποτέλεσμα υγιείς επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό να κινδυνεύουν να κλείσουν και χιλιάδες θέσεις εργασίας να χαθούν, καθώς και ότι η γενικευμένη ασυνέπεια του κράτους στις υποχρεώσεις του απέναντι στον ιδιωτικό τομέα σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων και τις πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες αποτρέπουν κάθε προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο ρωτά τον Πρωθυπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία συμψηφισμού των οφειλών ΦΠΑ μεταξύ επιχειρήσεων και κράτους, αλλά και αν προτίθεται να απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα, καταργώντας την τήρηση των Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και να δημιουργήσει αξιόπιστο και αδιάφθορο μηχανισμό είσπραξης των εσόδων.

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση με την τρόικα

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας σήμερα, συναντήθηκε με το μικτό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.Μετά τη συνάντηση δήλωσε:

«Δεκαοκτώ μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης, η ελληνική οικονομία, λόγω της ανικανότητας της απελθούσας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ανευθυνότητας των άλλων κομμάτων, αλλά και με την ευθύνη και ανοχή της τρόικας, έχει οδηγηθεί στα όριά της, μέσα από την υπερφορολόγηση και τις οριζόντιες περικοπές επί δικαίων και αδίκων.

Σήμερα η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μια βαθιά ανάσα. Η διαπραγμάτευση που ξεκινά για τη νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να λάβει υπόψη της τρεις βασικούς παράγοντες:

Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να σηκώσει άλλο βάρος από την προσαρμογή. Η ρευστότητα, καθίσταται ζήτημα ζωής ή θανάτου για τις επιχειρήσεις. Πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα αποφορτίσουν την κοινωνική ένταση.

Η κυβέρνηση συνεργασίας και τα κόμματα που συμμετέχουν σ’ αυτήν, δεν μπορούν να παραμείνουν αδρανή. Πρέπει να κυβερνήσουν.

Τώρα πλέον, πρέπει να πούνε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, να μιλήσουν καθαρά και να προτείνουν λύσεις, τις οποίες θα διαπραγματευτούν με τους δανειστές μας, για να βελτιώσουν προς όφελος των πολιτών, τις πολιτικές που εφαρμόζονται».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!