Γνωρίζετε ότι ο μέσος όρος σκουπιδιών που παράγει ημερησίως ο καθένας μας φτάνει τα 150 γραμμάρια; Δηλαδή, περίπου 4,5 με 5 κιλά το μήνα! Μάθετε ότι, αν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας ανακυκλώναμε τα αλουμινένια κουτάκια που αγοράζουμε (κουτάκια αναψυκτικών, μπύρας, κλπ.) οι ελληνικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονταν κατά 250 χιλιάδες τόνους ετησίως! Αν ανακυκλώναμε όλα τα υλικά συσκευασίας και χάρτου θα αποφεύγονταν η έκλυση 3,84 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα!
Κάθε προϊόν που αγοράζουμε παράγεται µε τη χρήση ενέργειας και κάθε επιπλέον κιλοβατώρα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα µε ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα. Η παραγωγή προϊόντων από ανακυκλωμένο υλικό απαιτεί λιγότερη ενέργεια από ότι η παραγωγή τους από πρώτες ύλες. Συνεπώς, ένα από τα πολλαπλά οφέλη της ανακύκλωσης είναι ότι εξοικονομεί ενέργεια. Η ενέργεια που μπορεί να εξοικονομηθεί µε την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας και χάρτου αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνει η πόλη της Αθήνας σε τέσσερις μήνες. Για κάθε τόνο απορριμμάτων που αποτρέπουμε από τις χωματερές και ανακυκλώνεται ή κομποστοποιείται, αποφεύγεται η έκλυση 260 ως 470 κιλών ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι τεράστιο και ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος για την επίλυσή του είναι η μείωση της παραγωγής τους.
Αν ανησυχείτε ότι οι καταναλωτικές σας συνήθειες μπορεί να βλάπτουν το περιβάλλον, σας προτείνουμε μερικές απλές λύσεις για να μειώσετε τα σκουπίδια που παράγετε!
Μην αγοράζετε νερό σε πλαστικά μπουκάλια. Αγοράστε ένα φίλτρο νερού, για καθαρό νερό, χωρίς επιβάρυνση πλαστικού.
Αποφύγετε ν’ αγοράζετε ροφήματα σε δοχεία μίας χρήσης. Μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση για μία απόλαυση 10 λεπτών. Μπορείτε να έχετε μαζί σας (στο αμάξι ή το γραφείο) ένα επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος.
Πετάξτε τα πλαστικά ξυραφάκια μίας χρήσης. Προτιμήστε όσα αλλάζουν τις λεπίδες τους μόνο.
Χρησιμοποιείτε επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα ατομικής υγιεινής που δεν βλάπτουν την υγεία και το περιβάλλον.
Μειώστε τις παραγγελίες φαγητού απ’ έξω. Μπορείτε να πάτε να φάτε στο εστιατόριο που θα σας έφερνε το φαγητό στο σπίτι ή το γραφείο. Έτσι, θα μειώσετε τις συσκευασίες που χρησιμοποιούνται και, συνήθως, δεν ανακυκλώνονται.
Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη για γεύματα εκτός σπιτιού. Βάλτε το φαγητό ή το ρόφημά σας σε ένα ειδικό σκεύος, ακόμα και πλαστικό, που θα το πλύνετε και θα το ξαναχρησιμοποιήσετε πολλές φορές, αντί για κάποιο πλαστικό ή αλουμινένιο μίας χρήσης.
Μην χρησιμοποιείτε χάρτινες ή πλαστικές σακούλες στα ψώνια σας. Αγοράστε μία υφασμάτινη τσάντα για ψώνια ή έστω μία πλαστική μεγάλης αντοχής και παίρνετε την μαζί σας κάθε φορά που πάτε στο σούπερ μάρκετ ή στο φούρνο, το μπακάλη κλπ.
Εμποδίστε τις άσκοπες αποστολές διαφημιστικού υλικού. Σε κάθε εταιρεία που σας στέλνει διαφημιστικό υλικό (που δεν σας ενδιαφέρει), στείλτε ένα email, ζητώντας τους να σας βγάλουν από τη λίστα τους.
Μην αγοράζετε παγωτά, γκοφρέτες, τσίκλες και συναφή προϊόντα που βρίσκονται σε ατομικές συσκευασίες.
Αγοράστε μία συσκευή φόρτισης μπαταριών και χρησιμοποιείτε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Τα συστατικά των μπαταριών παραμένουν πολύ επικίνδυνα για το περιβάλλον.
Φτιάξτε τα δικά σας καθαριστικά και αποφύγετε όλα τα πλαστικά μπουκάλια και τα χημικά από τα προϊόντα του εμπορίου, όπως σας προτείνουμε σε παλιότερη ανάρτηση μας.
Αγοράστε ένα κάδο κομποστοποίησης και μετατρέψτε τα υπολείμματα τροφίμων σε λίπασμα για τον κήπο ή τις γλάστρες σας.
Προτιμήστε πάνινες πάνες για μωρά. Είναι πολύ πιο υγιεινές και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Αποφεύγετε να ψωνίζεται οτιδήποτε συσκευασμένο και επεξεργασμένο. Προτιμάτε να ψωνίζετε τρόφιμα χύμα, που δεν έχουν συσκευασθεί σε πλαστικά σακουλάκια.
Χαρίστε τα ρούχα ή τις συσκευές που δεν χρειάζεστε ή έχετε πολύ καιρό να χρησιμοποιήσετε σε ιδρύματα και φιλανθρωπικά bazaar.
Ακολουθήστε τα προγράμματα ανακύκλωσης συσκευών που υπάρχουν. Αν κάποια συσκευή σας δεν λειτουργεί πια ή έπαψε να σας εξυπηρετεί και δεν αξίζει να την χαρίσετε, ανακυκλώστε την, για να χρησιμοποιηθούν τα υλικά της σε άλλες συσκευές.
Προτιμήστε το ύφασμα από το χαρτί. Το ύφασμα είναι πιο ανθεκτικό, πλένεται και επαναχρησιμοποιείται πολλές φορές (πετσέτες κουζίνας, τσάντες κλπ.
Χρησιμοποιείτε φίλτρα καφέ πολλαπλών χρήσεων που πλένονται αντί για χάρτινα.
Χρησιμοποιείτε στυλό και μολύβια που παίρνουν ανταλλακτικά.
Επενδύστε στην τακτική συντήρηση όλων των αντικειμένων για να μην χρειάζεται να τα αντικαθιστάτε γρήγορα.
Αναζητήστε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζετε.
Ανακυκλώστε το λάδι μηχανής του αυτοκινήτου σας. Δώστε το στο συνεργείο και µη το ρίχνετε στην αποχέτευση.
Αν σκεφτείτε καλύτερα τις καθημερινές σας συνήθειες πιθανώς να βρείτε κι άλλες συμβουλές για να συμπληρώσετε τη λίστα. Εμείς κάναμε την αρχή!
petitemaisonblog.blogspot.com