tromaktiko: Συναίνεση για τα νέα μέτρα στην Κύπρο

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Συναίνεση για τα νέα μέτρα στην Κύπρο



Σύγκλιση απόψεων σε σειρά θεμάτων επετεύχθη στη σύσκεψη για την οικονομία που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή υπό... την προεδρία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών και τα κόμματα.

Πρώτον, όπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, επετεύχθη ευρεία συναίνεση στη συνεισφορά των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με το πάγωμα απολαβών (προσαυξήσεις/ΑΤΑ) για δύο χρόνια. Η καταβολή της συνεισφοράς θα γίνεται εξ ημισείας και θα συνεισφέρουν, επίσης, οι αυτοεργοδοτούμενοι που έχουν το ίδιο εισόδημα.

Ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι όλες οι εισφορές στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εκπίπτουν του Φόρου Εισοδήματος. Παράλληλα, τερματίζεται η έκτακτη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 2,5 χιλιάδες ευρώ.

Το δεύτερο σημείο σύγκλισης αφορά στην αύξηση του συντελεστή του φόρου επί της λογιζόμενης διανομής κερδών από 17% σε 20%, ενώ ένα τρίτο σημείο σχετίζετια με την αναθεώρηση της φορολογίας που αφορά τους κατόχους ακίνητης περιουσίας και την ενοποίηση όλων των σχετικών φορολογιών.

Ενα άλλο σημείο συναίνεσης είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από 15% σε 17% με ταυτόχρονη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για δικαιότερη ανακατανομή της ΑΤΑ με στόχο την κατάληξη εντός έξι μηνών.

Ακόμη, υπήρξε σύγκλιση σε ό,τι αφορά στην εξοικονόμηση 200 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ μέσω της στόχευσης των κοινωνικών παροχών και στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσω έγκρισης νομοθετημάτων, όπως π.χ. α) για τη φορολόγηση ως μέρισμα των αναλήψεων και των δανείων που αποσύρουν από εταιρείες οι διευθυντές τους ή μέλη των οικογενειών τους και, β) απαγόρευση αφαίρεσης μισθών για τους οποίους παράτυπα δεν καταβλήθηκαν εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, υπήρξε επίσης συναίνεση για την επανεξέταση διαφόρων επιδομάτων που παραχωρούνται στην ευρύτερη δημόσια υπηρεσία με στόχο τη φορολόγηση όσων υπολογίζονται για σκοπούς σύνταξης και εφάπαξ καθώς και κατάργηση ή διαφοροποίηση άλλων.

Το τελευταίο σημείο σύγκλισης αφορά στη λήψη μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης, όπως με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συγκεκριμένο εγγυοδοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου επισήμανε ότι στα μέτρα ανάπτυξης περιλαμβάνονται: πρώτον, παροχή φορολογικών κινήτρων για επένδυση των κερδών σε αναπτυξιακά έργα και για μηχανογράφηση, δεύτερον, επιταχυνόμενη απόσβεση κεφαλαίου σε επενδύσεις τομέων προτεραιότητας αναπτυξιακού χαρακτήρα, και τρίτον, επίσπευση υλοποίησης έργων προτεραιότητας του ιδιωτικού τομέα.

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει δέσμευση εφαρμογής περαιτέρω μέτρων για ενίσχυση της απασχόλησης και επέκταση των προγραμμάτων για αντιμετώπιση της ανεργίας.

Συμφωνήθηκε, τέλος, η σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών και των κομμάτων για συγκεκριμενοποίηση μέτρων που προτάθηκαν από τα κόμματα τα οποία αφορούν στην ανάπτυξη, την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών της δημόσιας υπηρεσίας καθώς και στη συνεισφορά του συσσωρευμένου πλούτου.
briefingnews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!