Στις ΗΠΑ οι κατασκευάστριες εταιρείες φωτοβολταϊκών SES, Solyndra, Evergreen και Spectrawatt κήρυξαν πτώχευση. Πριν από μια εβδομάδα στη Γερμανία και η εταιρεία φωτοβολταϊκών Solon στο Βερολίνο κήρυξε πτώχευση ενώ τώρα στη χρεοκοπία οδηγείται και η εταιρεία Millennium στο Ερλάνγκεν.
Δεν είναι όμως οι μοναδικές εταιρείες. Καθημερινά απώλειες καταγράφουν πάρα πολλές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η Conergy AG από το Αμβούργο, η Q-Cells και η Phoenix Solar από τη Βαυαρία.
Η κύρια αιτία της κρίσης στον κλάδο είναι η μεγάλη υπερπροσφορά όπως και οι τιμές ντάμπινγκ από του Κινέζους. Τον περασμένο Οκτώβριο η αμερικανική θυγατρική της γερμανικής εταιρείας φωτοβολταϊκών Solarworld προσέφυγε μαζί με άλλες έξι αμερικανικές εταιρείες κατά κινεζικών εταιρειών κατηγορώντας τις για αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι κινεζικές εταιρείες παίρνουν πιο χαμηλότοκα δάνεια και μπορούν να προσφέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά κατά 30% φθηνότερα.
O νόμος της προσφοράς και ζήτησης
Στη Γερμανία βέβαια ξεχνάει κανείς εύκολα πως και οι γερμανικές εταιρείες επιδοτούνται έστω και έμμεσα βάσει νέων νόμων που έχουν θεσπιστεί και αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι επίσης αλήθεια ότι πολλές πόλεις στην Ανατολική Γερμανία προσπάθησαν με χαμηλές προσφορές και επιχορηγήσεις να προσελκύσουν εταιρείες.
Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει ο Ντέιβιντ Βέντεπολ, από την Οικονομική Ένωση για τα φωτοβολταϊκά , η κατάσταση στην Κίνα είναι πολύ διαφορετική από ότι στη Γερμανία. Στην Κίνα μόνο κινεζικές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια. Παράλληλα η κινεζική αγορά είναι συχνά κλειστή για τις γερμανικές εταιρείες ενώ αντίθετα από την άλλη πλευρά η γερμανική αγορά είναι ανοιχτή για ξένες επιχειρήσεις.
Παράλληλα ο ανταγωνισμός μεγαλώνει και αυξάνεται ραγδαία η προσφορά. Κυρίως στην Ασία τον τελευταίο καιρό κατασκευάστηκαν πολλές μονάδες ενώ παράλληλα πολλές ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν τις επιδοτήσεις τους σε αυτόν τον τομέα. Τέλος στη Γερμανία ο αντίστοιχος νόμος για τη λειτουργία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπει τη σταδιακή μείωση των τιμών. Όλοι αυτοί οι λόγοι λοιπόν οδήγησαν στην κρίση του συγκεκριμένου τομέα.