Σύμφωνα με τη Νορβηγική VG, ο Μπρέιβικ την ημέρα της παρουσίασης της έκθεσης, με χειροπέδες και πίσω από γυάλινο παράθυρο, αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό του παράφρονα και έβρισκε λάθη σε κάθε σελίδα στο κομμάτι που του δόθηκε να διαβάσει, κατηγορώντας τους δύο εμπειρογνώμονες ψυχιάτρους ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν τις πολιτικές ιδεολογίες που είναι διαφορετικές από τις δικές τους.
Η ιατρική έκθεση, περίπου 240 σελίδων, βασίστηκε στο υλικό 13...συναντήσεων που είχαν οι ψυχίατροι με τον Μπρέιβικ και άλλων 130 ωρών ανακρίσεών του από την αστυνομία. Το πόρισμά της θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Νορβηγικό Συμβούλιο Ιατροδικαστικής στο οποίο προεδρεύει ο Dr Tarjei Rygnestad, ο οποίος τον Ιούλιο είχε δηλώσει ότι θεωρεί μάλλον απίθανο ο Μπρέιβικ να είναι ένας πραγματικός σχιζοφρενής εφόσον ήταν σε θέση να σχεδιάσει τις επιθέσεις με τέτοια προσοχή και ηρεμία. Ο Rygnestad χαρακτήρισε, τώρα, το πόρισμα «ενδιαφέρον» και δήλωσε ότι θα το μελετήσει με τους συναδέλφους του.
Επίσης σύμφωνα με τη Νορβηγική Aftenposten, πολλοί ειδικοί επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί με το πόρισμα και πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα των test ήταν απρόσμενα στην περίπτωση του τρομοκράτη Μπρέιβικ. Για να κριθεί η συμπεριφορά του Μπρέιβικ χρησιμοποιήθηκε η Κλίμακα Συνολικής Εκτίμησης της Λειτουργικότητας (GAF), ένα γνωστό διαγνωστικό εργαλείο της Ψυχιατρικής. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μεν συμπτωματολογία του Μπρέιβικ βαθμολογήθηκε με 2 στα 100, που σημαίνει ότι αποτελεί συνεχή κίνδυνο να κάνει σοβαρό κακό στον εαυτό του ή τους άλλους και άρα χρειάζεται διαρκή βοήθεια και έλεγχο, η δε λειτουργικότητα βαθμολογήθηκε με 23 στα 100, που σημαίνει αδυναμία λειτουργίας του σχεδόν σε όλους τους τομείς.
Ο καθηγητής κλινικής ψυχολογίας Svenn Torgersen δήλωσε ότι τον εκπλήσσει μια τόσο χαμηλή βαθμολογία στον τομέα της λειτουργικής ικανότητας. «Ο Μπρέιβικ είχε διαβάσει ψυχολογία, ιστορία και πολιτική επιστήμη. Παρότι δεν είχε δουλέψει και είχε μια μητέρα να του πλένει τα ρούχα και να του μαγειρεύει, είχε, ωστόσο, τις ικανότητες να σχεδιάζει και να εκτελεί πράξεις». «Είναι εξαιρετικά χαμηλή η βαθμολογία 2 που του δόθηκε στην κλίμακα GAF» δήλωσε ο Νορβηγός ερευνητής I. H. Monrad Aas, ο οποίος ερευνά τη χρήση της κλίμακας GAF και χαρακτήρισε αυτό το αποτέλεσμα «πολύ σπάνιο» στη διεθνή βιβλιογραφία. Άλλος ερευνητής, ο Geir Pedersen, οποίος θεωρείται από τους πιο σημαντικούς στο αντικείμενο της κλίμακας GAF, δήλωσε ότι μια βαθμολόγηση με 2 ισοδυναμεί στην ουσία με κατάσταση φυτού κατά την οποία ο ασθενής είναι ανίκανος για οτιδήποτε. Ο Pedersen διευθύνει μια ιατρική μονάδα στη νότια Νορβηγία, που θεραπεύει 1000 ασθενείς το χρόνο και δήλωσε ότι ποτέ δεν αντιμετώπισε ασθενή με τέτοια βαθμολόγηση, την οποία θεωρεί περισσότερο θεωρητικής αξίας.
Αν τελικά εγκριθεί το ψυχιατρικό πόρισμα για τον Μπρέιβικ και το δικαστήριο δεν τον στείλει στη φυλακή αλλά τον καταδικάσει σε εγκλεισμό σε μονάδα υποχρεωτικής ψυχιατρικής φροντίδας τότε δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της απόδρασης. Σύμφωνα με τη Νορβηγική Dagbladet τα τελευταία 5 χρόνια τουλάχιστον 5 δολοφόνοι έχουν διαφύγει από αυτές τις μονάδες υποχρεωτικής ψυχιατρικής φροντίδας. Ο André Oktay Dah, μέλος της επιτροπής δικαιοσύνης στη Νορβηγική Βουλή, δήλωσε ότι αν ο Μπρέιβικ σταλεί, τελικά, σε μια τέτοια μονάδα, θα πρέπει η κοινωνία να διασφαλιστεί με κάθε μέσο ότι αυτός ο τρομοκράτης και μαζικός δολοφόνος θα παραμείνει έγκλειστος.
Πέρα, όμως από την ιατρική πλευρά, υπάρχει και η πολιτική πλευρά. Ο χαρακτηρισμός «παράφρων» απαλλάσσει τα ακροδεξιά κινήματα από την ηθική ευθύνη των τρομοκρατικών επιθέσεων; Το ιδεολογικό πλαίσιο των επιθέσεων στη Νορβηγία δεν στοιχειώνει ακόμη και εξίσου την Ευρώπη; Δεν συνιστά μια καθημερινή απειλή; Οι εξτρεμιστές Μουσουλμάνοι τρομοκράτες είναι… άνοσοι και ανθεκτικοί στην παρανοϊκή σχιζοφρένεια;
Ο Ντέιβιντ Κόπλαντ, ομοϊδεάτης του Μπρέιβικ, διαγνώστηκε επίσης, μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο, ως παρανοϊκός σχιζοφρενής. Ωστόσο, τελικά, δεν του καταλογίστηκε ελαττωμένη ποινική ευθύνη για τις πράξεις του και κατέληξε στη φυλακή. Θα δούμε, λοιπόν, που θα σταματήσει η μπίλια και για τον Μπρέιβικ.