ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ, μόνο και μόνο για να «καρφώσει» τους «δελφίνους» που έχουν βγει μπροστά. Οι τελευταίοι πάντως, συνεχίζουν την μάχη στο παρασκήνιο, με κρυφές συναντήσεις, αλλά και φανερές εκδηλώσεις ή δημοσκοπήσεις.
«Ντρέπομαι να μετάσχω σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, η οποία στρέφει το ενδιαφέρον σε θέματα που μπορεί να έχουν το δικό τους ενδιαφέρον κάποια στιγμή, αλλά είναι ασύγκριτα μικρότερης σημασίας σε σχέση με το να επιβιώσουμε ως χώρα και να αποκτήσουμε έναν εθνικό στόχο», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, παρεμβαίνοντας στην συνέντευξη Τύπου του Λουκά Παπαδήμου, δηλώνοντας παράλληλα πως είναι «παρών για τις ανάγκες του τόπου». «Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τίποτα άλλο», είπε, θέτοντας ως προτεραιότητα την στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου στη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, τη διαβούλευση για το PSI και την εφαρμογή της ισχύουσας σύμβασης. Απηύθυνε έκκληση δε για συστράτευση και ενότητα, ώστε «να περάσουμε τον τεράστιο κάβο και να είναι το εθνικό σκάφος ασφαλές», εμφανιζόμενος έτσι να βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας και δευτερευόντως το δικό του στο κόμμα.
Την ίδια ώρα, μπορεί το προγραμματισμένο για την Πέμπτη ραντεβού της Άννας Διαμαντοπούλου με τον Ανδρέα Λοβέρδο να έχει αναβληθεί για τη Δευτέρα και αυτό με... ερωτηματικό, αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι διεργασίες τόσο στο εσωτερικό της «κίνησης των τριών» όσο και στο ΠΑΣΟΚ γενικότερα έχουν σταματήσει. Την προηγούμενη εβδομάδα δέχθηκε και τους δύο προαναφερθέντες -σε ξεχωριστά ραντεβού- στο γραφείο του στη Ζαλοκώστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ σε δημόσιες εκδηλώσεις εμφανίστηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος τόσο με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη την Τρίτη, όσο με την Άννα Διαμαντοπούλου δύο μέρες μετά. Η υπουργός Παιδείας δε, δέχθηκε από κοντά χθες τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, που μετέβη στο υπουργείο ειδικά για αυτό, ενώ μέσω twitter της ευχήθηκαν οι «διαδικτυακοί» φίλοι της.
«Αέρα στα πανιά» του Ανδρέα Λοβέρδου δείχνουν εντωμεταξύ σειρά δημοσκοπήσεων που ανατρέπουν το κλίμα, φέρνοντάς τον αφενός να κερδίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην καταλληλότητα για την αρχηγία, αφετέρου να εμφανίζεται δημοφιλέστατος στην κοινωνία. Ο ίδιος πάντως τηρεί επισήμως στάση αναμονής, εωσότου «ανοίξει» τις διαδικασίες ο Γιώργος Παπανδρέου, αν και δεν κρύβει την χαρά του από την αποδοχή του στον κόσμο.
Να «ανοίξει» τις διαδικασίες την επόμενη κιόλας εβδομάδα ζήτησε από τον πρόεδρο του κόμματος επιτακτικά πια χθες, ο Κώστας Καρτάλης, σημειώνοντας με νόημα ότι «δεν έχουμε άλλο χρόνο, οι εκλογές είναι κοντά, οι πολίτες αναζητούν απαντήσεις». Ερωτηθείς για το αν μπορεί να παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάποιος που έχει καταλληλότητα 5,3% για την πρωθυπουργία, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ποσοστό προβληματίζει σοβαρά τον κ. Παπανδρέου και κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επέμεινε στην καινούρια πολιτική ταυτότητα που χρειάζεται το κόμμα στις νέες συνθήκες.
«Είμαστε σε μαύρο χάλι», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, κάνοντας λόγο για λάθη, αλλά και «φιλότιμη προσπάθεια» της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ επί διετία, αλλά και για τον «χυλό» που παρουσιάζει σήμερα το κόμμα, χωρίς να διατυπώνει συγκεκριμένο λόγο. Σχολίασε ακόμα το γεγονός ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου, αντί να είναι τύπου Μόντι, συνεχίζει με 49 υπουργούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων οι ίδιοι του προηγούμενου σχήματος. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, πρέπει να αλλάξουμε», είπε, ζητώντας να συνεδριάσουν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, με σκοπό πρώτον τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου και τα πρόσωπα με τα οποία θα συνεχίσει το κόμμα, δεύτερον τις νέες πολιτικές και τρίτον τις ανύπαρκτες σήμερα προγραμματικές συμμαχίες. Όσο για την ανάδειξη προέδρου, ήταν κάθετος. «Δεν είναι ώρα για 'μπαλαμούτι'. Οι θεσμοί του κόμματος είναι σαφείς. Μιλάμε για εκλογή από τη βάση με την ελεύθερη έκφραση της κοινωνίας», είπε μεταξύ άλλων.
Αντίθετα, ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο εκλεγμένος για τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός της Ελλάδας», επέμεινε ο γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Καρχιμάκης, υπονοώντας ότι δικαιούται τρόπον τινά να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. Απαντώντας δε, σε όσα λέγονται για την συγκυβέρνηση με τον ΛΑΟΣ, υποστηρίζει ότι «στον πόλεμο, δεν μπορείς να κάνεις διακρίσεις στο ποιοι θα πολεμήσουν».