ιστοσελίδες που αφορούν την Εξέλιξη, αποκαλύπτει ο τουρκικός Τύπος.
Από τα τέλη του Νοεμβρίου, όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου στην Τουρκία καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο επίπεδα πρόσβασης: «οικογενειακό» ή «για παιδιά». Το περιεχόμενο στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση οι δύο κατηγορίες ελέγχεται από την Τουρκική Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών.
Τα φίλτρα εμποδίζουν μεταξύ άλλων την πρόσβαση σε ανατρεπτικό πολιτικό περιεχόμενο, στην πορνογραφία, ή σε σελίδες που δεν σέβονται τις αξίες του τουρκικού κράτους.
Όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα Hürriyet, αρκετοί εκπαιδευτικοί δικτυακοί τόποι που αφορούν την Εξέλιξη των ειδών παρέμεναν απρόσιτοι για τους χρήστες με «παιδικό προφίλ» πρόσβασης. Λίγο μετά την αποκάλυψη η κυβέρνηση απομάκρυνε τα επίμαχα φίλτρα, ωστόσο επιστήμονες και ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων ανησυχούν για τη στάση του κράτους έναντι του Δαρβίνου.
Η κυβέρνηση «προφανώς θεωρεί ότι η Εξέλιξη είναι επιβλαβής για τα παιδιά» σχολίασε ο Αϊκούτ Κεντζέ, βιολόγος στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα.
Όπως επισήμανε ο ίδιος, οι τουρκικοί δικτυακοί τόποι που μάχονται τη θεωρία της Εξέλιξης παραμένουν προσβάσιμοι χωρίς κανένα περιορισμό.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι δικτυακοί τόποι του Χαρούν Γιαχγιά, κατά κόσμον Αντνάν Οκτάρ, ενός ιεροκήρυκα που κατέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να απαγορευτεί η πρόσβαση στο Richarddawkings.net, το δικτυακό τόπο του γνωστού εξελικτικού βιολόγου Ρίτσαρντ Ντόκινς.
Ο Γιαχγιά, υποστηρικτής της ψευδοεπιστημονικής θεωρίας του «Δημιουργισμού», τελικά έχασε τη δίκη, αλλά έχει υποβάλει έφεση.
Η Δικαιοσύνη θα κρίνει εξάλλου την τύχη ολόκληρου του συστήματος διαδικτυακής λογοκρισίας, δεδομένου ότι οργανώσεις για την ελευθερία στο Διαδίκτυο έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.