tromaktiko: Το μνημόνιο συνεργασίας για την Διοικητική Μεταρρύθμιση

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Το μνημόνιο συνεργασίας για την Διοικητική Μεταρρύθμιση



«Μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων», χαρακτήρισε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Ρέππας, την...
αναμόρφωση του Ελληνικού Κράτους.

Η μεταρρύθμιση αυτή προωθείται με βάση συγκεκριμένο σχέδιο, που παρουσίασε σε Συνέντευξη Τύπου με τους Υφυπουργούς κ.κ. Ντίνο Ρόβλια και Παντελή Τζωρτζάκη.

Παράλληλα, δημοσιοποίησε τόσο το μνημόνιο συνεργασίας με τη Γαλλική Κυβέρνηση και την «task force», όσο και τον οδικό χάρτη για τα βήματα της μεταρρύθμισης, στον οποίο αναφέρονται συγκεκριμένες δράσεις για την επίτευξη των στόχων με το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα.

Στα κυριότερα σημεία της ομιλίας του ο κ. Ρέππας είπε:

«Παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει σε πολλούς τομείς, ιδίως σε αυτούς που αφορούν στην αντικειμενικοποίηση των διαδικασιών στις προσλήψεις, στις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, στη διαφάνεια λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, τα προβλήματα διαφθοράς, γραφειοκρατίας, σπατάλης παραμένουν οξυμένα. Αυτή η λειτουργία, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τον πολίτη στις καθημερινές συναλλαγές του με μια δημόσια Υπηρεσία, αλλά ουσιαστικά αντιστρατεύεται και υπονομεύει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.

Έχει γίνει πολύς λόγος για τη Δημόσια Διοίκηση και τις παθογένειές της. Σημασία έχει να περάσουμε από την απαξίωση, στην καταξίωση της Δημόσιας Διοίκησης και των υπαλλήλων.

Οι μειώσεις των αποδοχών, η συγχώνευση των Υπηρεσιών και η μείωση των οργανικών θέσεων μπορεί σε μια πρώτη ανάγνωση να αποτελούν έναν παράγοντα, ο οποίος αποστασιοποιεί τους πολίτες από την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση, η Πολιτεία για την αναμόρφωση του κράτους.

Η μεταρρυθμιστική προσπάθειά μας βασίζεται στο γνωστό κείμενο της λεγόμενης «Έκθεσης του Ο.Ο.Σ.Α.» που παραδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Τον περασμένο Οκτώβριο ολοκληρώθηκε και η εκπόνηση της λεγόμενης «Λευκής Βίβλου» για τις αλλαγές στο ελληνικό διοικητικό σύστημα, ενώ ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με την Ομάδα Δράσης, τη λεγόμενη «task force», με τον κ. Reichenbach, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις, προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο συνεργασίας.

Έχουμε ακόμη συγκροτήσει ομάδα η οποία έχει αναλάβει να εκπονήσει ένα σχέδιο, το οποίο θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου μέσα στον Ιανουάριο, όπως άλλωστε έχουμε δεσμευτεί, για την αλλαγή στο κεντρικό κράτος, αυτό που θα ονόμαζα ένα «επιτελικό κράτος».

Επτά τομείς είναι αυτοί στους οποίους έχουμε συμφωνήσει να συνεργαστούμε, προκειμένου έτσι να βελτιώσουμε το επίπεδο αναφοράς της χώρας στους αντίστοιχους τομείς. Αυτοί είναι σχετικοί:

1. Με τη δομή και τα όργανα του κράτους.
2. Με τη διαχείριση του προϋπολογισμού.
3. Με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
4. Με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
5. Με την καλή νομοθέτηση.
6. Με την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.
7. Με την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Μπορώ να σας ανακοινώσω ότι υπογράφουμε το δεύτερο Μνημόνιο συνεργασίας για θέματα που αφορούν στην αναδιοργάνωση του διοικητικού συστήματος της χώρας. Θυμίζω ότι το πρώτο Μνημόνιο υπογράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον κ. Τζωρτζάκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης με την Εσθονία, για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Αυτό το δεύτερο Μνημόνιο, το υπογράφει το Υπουργείο μας, με την Κυβέρνηση της Γαλλίας, την αρμόδια Υπουργό της Γαλλίας την κα Pécresse και τον κ. Reichenbach.

Είναι ένα Μνημόνιο συνεργασίας της Ελλάδας, του Υπουργείου μας συγκεκριμένα, με το κράτος της Γαλλίας, που είναι ο βασικός συνεργάτης, ο υπεύθυνος τομέα θα τον έλεγε κανείς, για τα θέματα της διοικητικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα».

Επίσης, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, κ. Δ. Ρέππας, είπε, για:

- Τους τρόπους αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων

«Όσον αφορά στο θέμα της αξιολόγησης, για εμάς η αξιολόγηση είναι κεντρική πολιτική, είναι ο πυρήνας της πολιτικής για τη μεταρρύθμιση στο κράτος. Αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών, αξιολόγηση εργαζομένων, υπαλλήλων.

Γνωρίζετε ότι στο νέο βαθμολόγιο που έχουμε ψηφίσει, προβλέπεται η αξιολόγηση να αποτελέσει το βασικό κριτήριο για τη βαθμολογική προαγωγή των εργαζομένων. Μάλιστα θυμίζω, ότι η αξιολόγηση αυτή δεν αφορά μόνον κάθε έναν εργαζόμενο χωριστά, αλλά και μία υπηρεσιακή μονάδα, η οποία αξιολογείται με βάση του σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους που έχει θέσει, άρα και δι’ αυτού του έμμεσου τρόπου αξιολογείται ο υπάλληλος που εργάζεται σε αυτήν την υπηρεσία ως μέλος μιας ομάδας.

Η αξιολόγηση αυτή, όπως λέει το άρθρο 35, θα γίνει μέσα στο 2012. Λεπτομέρειες θα συζητήσουμε με τους εταίρους και θα σας ανακοινώσουμε την επόμενη περίοδο, για τον πολύ απλό λόγο ότι, η αξιολόγηση μιας δομής ή μιας υπηρεσίας μπορεί να γίνει ευκολότερα, δυσκολότερα μπορεί να γίνει η αξιολόγηση των ατόμων, των εργαζομένων.»

- Τις ενδεχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο και την Έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α.

«Η έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. δεν προβλέπει απολύσεις, προβλέπει εξορθολογισμό της λειτουργίας και των εργαζομένων στο Δημόσιο. Δεν προβλέπει απολύσεις, δεν αναφέρεται σε απολύσεις, πώς άλλωστε θα μπορούσε να το κάνει.

Αυτό το οποίο λέμε εμείς όσον αφορά στην αξιολόγηση, πράγματι γίνεται μέσα στο 2012, πράγματι θα γίνει υπό την εποπτεία του Α.Σ.Ε.Π., πράγματι μπορούν να προσφέρουν τεχνική βοήθεια -κατά περίπτωση- και οι ιδιωτικοί φορείς, αλλά αυτό πάντοτε υπό την εποπτεία του Α.Σ.Ε.Π. και είναι μία επιλογή την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε θετικά για λόγους χρόνου.»

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!