tromaktiko: Η ιστορία της Πομπηίας σε μεγάλη έκθεση στη Γερμανία

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Η ιστορία της Πομπηίας σε μεγάλη έκθεση στη Γερμανία



Τι θα εύρισκε άραγε ο αρχαιολόγος του μέλλοντος μετά από μία σύγχρονη έκρηξη του Βεζούβιου; Δεν πρόκειται για «μπλακ χιούμορ» αλλά για ένα από τα ερωτήματα που...
θέτει _και απαντά_ η έκθεση «Πομπηία, Νόλα, Ερκουλάνεουμ - Καταστροφές από το Βεζούβιο», που εγκαινιάσθηκε πριν από λίγες μέρες στο Μουσείο Προϊστορίας της γερμανικής πόλης Χάλε. Επιστημονική αδεία βέβαια, όλα εξετάζονται, πόσο μάλλον που η ιστορία έχει αποδείξει την αλήθεια τους. Ετσι, οι περικνημίδες του μονομάχου, που βρέθηκαν θαμμένες από την ηφαιστειακή τέφρα της Πομπηίας εκτίθενται δίπλα δίπλα με αυτές των ποδοσφαιριστών της ομάδας της Νάπολης. Το γεγονός ότι ο Βεζούβιος αποτελεί μία μόνιμη απειλή για τις περιοχές γύρω από τον κόλπο της Νάπολης είναι κάτι, που δεν μπορεί να παραβλεφθεί, όσο τραγικό κι αν ακούγεται.

Τοιχογραφία από οικία αξιωματούχου της Πομπηίας

Η έκθεση επικεντρώνεται στους ανθρώπους και πάνω από όλα στην ικανότητά τους να διαχειριστούν το φόβο της επικείμενης φυσικής καταστροφής και να εγκατασταθούν ξανά και ξανά σε ορισμένες περιοχές υψηλού κινδύνου, παρά το οξύ κίνδυνο. Η ζωή με τις καλύτερες στιγμές της εναλλάσσονται έτσι με τις φάσεις της καταστροφής ενώ η έμφαση στην καθημερινή ζωή επιτρέπει στον επισκέπτη μια γεύση του παρελθόντος.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!