ύποπτες δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, βρίσκονται οι δικαστικές κι αστυνομικές αρχές.
Τα ΙΧ αυτοκίνητα φέρεται να έχουν πουληθεί από αντιπροσωπείες αυτοκινήτων της Αθήνας σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο οι οποίες «εξαϋλώνουν» τα ίχνη τους και φαίνεται ότι τα προωθούν σε παράνομα κυκλώματα. Μάλιστα η υπόθεση αυτή έχει συνδυασθεί με άγριους ξυλοδαρμούς υπαλλήλων εταιρειών πώλησης ΙΧ αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως σχετίζεται με νέο παραδικαστικό κύκλωμα η δράση του οποίου διερευνάται από τις δικαστικές αρχές.
Σύμφωνα με τα ενημερωτικά έγγραφα που έχουν κατατεθεί τις τελευταίες ημέρες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου η αρχή αυτή της υπόθεσης τοποθετείται το 2008 όταν τρεις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων από την Αθήνα πούλησαν -με δόσεις- σε τουλάχιστον 4-5 εταιρείες ενοικίασης οχημάτων στην Κρήτη, περίπου 1.000 οχήματα. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα οι εταιρείες ενοικίασης των οχημάτων πλήρωσαν μόνο ένα μικρό μέρος των οφειλών τους για την αγορά των ΙΧ και αρνούντο να καταβάλλουν το υπόλοιπο ποσό.
Στελέχη των αντιπροσωπειών της Αθήνας και δικαστικοί επιμελητές έφτασαν στην Κρήτη με στόχο την είσπραξη των οφειλών ή άλλη οικονομική διευθέτηση. Ωστόσο σύμφωνα με τις καταγγελίες έπεσαν θύματα απειλών αλλά και ξυλοδαρμών από υπευθύνους των εταιρειών της Κρήτης προκειμένου να αποθαρρυνθούν και να μην επιμείνουν στις απαιτήσεις τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ακολούθησαν έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί που βρίσκονταν τα οχήματα των αθηναϊκών αντιπροσωπειών και πολλά από αυτά βρέθηκαν με διαφορετικές πινακίδες στην Σκιάθο, στην Κω, στην Ρόδο αλλά και στη Βουλγαρία. Επιπλέον προέκυψε ότι πολλά από αυτά τα ΙΧ είχαν καταλήξει σε χέρια παρανόμων.
Επιπλέον έχουν προκύψει ενδείξεις ότι ορισμένοι εκ των υπευθύνων των εταιρειών ενοικίασης στην Κρήτη, σχετίζονται με συμμετέχοντες στην υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου πριν από τρία χρόνια στο Καβούρι.