Η δημοσιοποίηση έγινε με τέσσερις μήνες καθυστέρηση, ενώ αφορά τα στοιχεία της χρήσης του 2009.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι...
τη συγκεκριμένη χρονιά, εννέα εν ενεργεία βουλευτές αγόρασαν διαμερίσματα, εκ των οποίων οι έξι με δάνειο, ενώ άλλοι πέντε βουλευτές προχώρησαν σε ανέγερση κατοικίας. Έξι βουλευτές αγόρασαν αγροτεμάχια μικρής αξίας, πλην ενός, του οποίου η αξία ανήλθε στα 100.000 ευρώ.
Δύο ευρωβουλευτές αγόρασα διαμερίσματα στις Βρυξέλλες με δάνειο. Πέντε ευρωβουλευτές είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται ελαφρώς, έναντι 17 που παρουσίασαν μικρή αύξηση.
Δεκαπέντε εν ενεργεία βουλευτές είδαν τις καταθέσεις τους μειωμένες. Οι τέσσερις εξ αυτών προχώρησαν σε αγορές, ο πρώτος οικοπέδου, ο δεύτερος γραφείου, ο τρίτος αγροτεμαχίου κι ο τέταρτος μονοκατοικίας. Η μείωση των καταθέσεων αυτών – των 15 δηλαδή – κυμαίνεται από 100.000 μέχρι και 400.000 ευρώ.
Εξηγήσεις από ορκωτούς λογιστές
Πάντως, ο επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής και αντιπρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Αργύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν εξηγήσεις από τους ορκωτούς λογιστές εάν διαπιστωθεί κάτι παράξενο σχετικά με τις μειώσεις των καταθέσεων των υπόλοιπων έντεκα βουλευτών.
«Αν βρεθεί έστω και ένας από αυτούς να έχει 100 ευρώ στην Ελβετία θα είναι παράνομος, καθώς κανένας δεν έχει δηλώσει ότι έχει καταθέσεις στη συγκεκριμένη χώρα», τόνισε ο κ. Αργύρης.
Από τα στοιχεία, δεν προκύπτουν μεγάλες καταθέσεις σε ξένες τράπεζες, ενώ οι υπάρχουσες είναι μικρής αξίας και προέρχονται κυρίως από επαγγελματική δραστηριότητα.
Τράπεζα δεδομένων
Επίσης, προανήγγειλε τη δημιουργία μιας τράπεζας δεδομένων, ώστε κάθε χρόνο να δηλώνονται μόνον οι μεταβολές που υπάρχουν στην περιουσιακή κατάσταση. Σύμφωνα με τον κ. Αργύρη, μια τέτοια εξέλιξη συνιστά «καινοτομία», η οποία θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Επίσης, έχει ήδη σταλεί επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών, για το εάν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα τα οποία έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό από το 2009 και μετά.
Για πρώτη φορά στο διαδίκτυο
Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών για πρώτη φορά αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.