Η απόφαση αυτή αναμένεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους πολίτες που ήδη έχουν πληρώσει το «χαράτσι» για τα ακίνητα, ενώ δοκιμάζονται από τις αυξήσεις των φόρων και των περικοπών στα εισοδήματά τους. Σύμφωνα με το υπουργείο η ΔΕΗ είχε ζητήσει 20% μαζί με την αύξηση στο τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ΡΑΕ είχε εισηγηθεί 16%.
Την ίδια ώρα, προωθείται κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου που ισχύει για τους εργαζομένους και συνταξιούχους της επιχείρησης, εξετάζεται μείωση του τέλους υπέρ της ΕΡΤ ενώ δεν θα γίνει καμία μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου
Το υπουργείο έδωσε κατευθύνσεις στη διοίκηση της ΔΕΗ, οι αυξήσεις στα τιμολόγια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να είναι λογικές, λαμβάνοντας υπόψη τον κύκλο εργασιών αλλά και τη μεγάλη πτώση του τζίρου.
Ωστόσο, με την εφαρμογή των αυξήσεων μια τετραμελής οικογένεια που διαμένει σε διαμέρισμα 90 τμ, πληρώνει 140 ευρώ το δίμηνο, πλέον ο λογαριασμός διμήνου θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 13 ευρώ ή 77 ευρώ τον χρόνο.
Αντιδράσεις για τις αυξήσεις
Έντονες αντιδράσεις πυροδότησε η ανακοίνωση για τα ακριβότερα τα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ ανέφερε ότι «η μαύρη συγκυβέρνηση κάνει μαύρη τη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας με τη νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ 9,5% μόνο για το πρώτο εξάμηνο συν τον νέο φόρο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επιπλέον το εξοντωτικό χαράτσι για τα σπίτια. Πρέπει να πληρώσει ακριβά για το θράσος της και την πολιτική της. Καμιά αύξηση στη ΔΕΗ, κανένας νέος φόρος, κάτω τα χαράτσια. Να μειωθούν εδώ και τώρα τα τιμολόγια για τους ανέργους και τους χαμηλόμισθους».
Από την πλευρά του το Γραφείου Τύπου του Συνασπισμού, σημείωσε ότι «οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους δεν δικαιολογούνται από καμία πλευρά. Από τη στιγμή που η ΔΕΗ παραμένει κερδοφόρα, οι ανατιμήσεις των τιμολογίων σχετίζονται με τη γενικότερη πολιτική “απελευθέρωσης” της ενέργειας και την εδραίωση ισχυρών παικτών στην ηλεκτρική ενέργεια στους οποίους θα προσφερθεί εγγυημένη υψηλή κερδοφορία, καθώς και με τη στάση των κυβερνήσεων, όπου ουσιαστικά παραδίδουν τα πάντα στους ιδιώτες»
Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Συμμαχία ζήτησε την αποκρατικοποίηση των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ, καθώς και τη μείωση των δαπανών της εταιρείας και όχι την επιβάρυνση των τιμολογίων της. Όπως σημείωσε, «οι νέες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι εξωπραγματικές. Στρέφονται εναντίον των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που σηκώνουν όλα τα βάρη». Η Δημοκρατική Συμμαχία υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση για άλλη μια φορά αποφεύγει να θίξει συντεχνιακά, κομματικά και οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τη ΔΕΗ».