Η Piper, του University of Wisconsin, δήλωσε ότι αν κάποιος νομίζει ότι θα έχει περισσότερο στρες, ότι η διακοπή θα επιδεινώσει το στρες στις σχέσεις του ή ότι θα νιώθει χειρότερα για πάντα, αυτό δεν αληθεύει. Tα ευρήματα δεν συγκεκριμενοποιούν τη διαφορά σε ποσοστά. Παρόλα αυτά, δείχνουν κέρδος, δήλωσε. Τρία χρόνια μετά τη διακοπή, οι συμμετέχοντες που είχαν διακόψει ανέφεραν λιγότερους στρεσογόνους παράγοντες και βελτιωμένη διάθεση σε σχέση με όσους συνέχιζαν να καπνίζουν.
Η Piper θέλησε να δει αν θα επιβεβαιώνονταν υποθέσεις σχετικά με το ότι οι καπνιστές αισθάνονται καλύτερα μετά τη διακοπή. Ένας τρόπος είναι να κοιτάξει κάποιος τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι περιγράφουν την ποιότητα ζωής τους. Αυτό ενέχει παγίδες, δήλωσε η ερευνήτρια, καθώς η ποιότητα ζωής τείνει να μειώνεται καθώς γερνούν οι άνθρωποι. Ακόμα και έτσι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να εξετάσουν τάσεις διαχρονικά συγκρίνοντας ανθρώπους που συνέχιζαν να καπνίζουν με όσους διέκοψαν.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα ερευνών 1.504 ανθρώπων από το Wisconsin (58% γυναίκες, 84% λευκές) που έλαβαν μέρος σε έρευνα διακοπής του καπνίσματος που άρχισε μεταξύ 2005 και 2007. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 6 ομάδες ανάλογα με το μέσο που τους βοήθησε να διακόψουν, συνδυασμού τους ή εικονικού φαρμάκου, ενώ όλοι έλαβαν συμβουλευτική.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 3 χρόνια και εξέτασαν το αίμα τους για να διαπιστώσουν αν είχαν διακόψει. Ρώτησαν επίσης για την εικόνα του εαυτού, το επίπεδο ζωής, τις σχέσεις, τις φιλίες και άλλες παραμέτρους της ποιότητας ζωής.
Γενικά, η ποιότητα ζωής περιορίστηκε για τις 2 ομάδες, αυτούς που διέκοψαν και αυτούς που συνέχισαν, αλλά λιγότερο για όσους διέκοψαν. Πρόκειται για μικρές περαιτέρω επιστημονικές ενδείξεις ότι η εικόνα βελτιώνεται αν κάποιος ξεπεράσει τους 2 δύσκολους πρώτους μήνες.
Αν και τα ευρήματα δεν είναι αιτιατά, οι ερευνητές δήλωσαν ότι υποδεικνύουν πως η ικανοποίηση από τη ζωή θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο παρακίνησης για ανθρώπους που είναι διστακτικοί. Οι καπνιστές πεθαίνουν 13 ως 14 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τους μη καπνιστές, κατά μέσον όσο, αναφέρει το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων των ΗΠΑ.