στο αμφιλεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα- οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται πλέον στην «κόψη του ξυραφιού».
Την Κυριακή, οι Ιρανοί βουλευτές κάλεσαν την κυβέρνηση να απελαθεί ο Βρετανός πρεσβευτής και να υποβαθμιστούν οι διμερείς σχέσεις . Την Τρίτη, εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν σε κτίρια της Βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, βανδαλίζοντας τα γραφεία και αρπάζοντας απόρρητα έγγραφα, παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Το ότι η αστυνομία δεν κατάφερε να εμποδίσει τους διαδηλωτές να εισβάλλουν
στην πρεσβεία, εγείρει πολλά ερωτήματα
Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας βρισκόταν γύρω από την πρεσβεία αλλά δεν επενέβησαν όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να σκαρφαλώνουν την μάντρα και να εισβάλλουν στην Βρετανική πρεσβεία. Το εξαγριωμένο πλήθος βανδάλισε τα γραφεία της πρεσβείας, πέταξε πέτρες μολότοφ, πυρπολώντας βοηθητικούς χώρους, έκαψε την βρετανική σημαία και έσπασε τα κάδρα της βασίλισσας Ελισάβετ.
Στην άλλη άκρη της Τεχεράνης, δεκάδες Ιρανοί εισέβαλλαν σε κτίριο που στέγαζε τα γραφεία της διπλωματικής αντιπροσωπείας και άρπαξαν εμπιστευτικά έγγραφα και έγγραφα των υπηρεσιών πληροφοριών της Βρετανίας.
«Οργισμένο» το Λονδίνο
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε "εξοργισμένο" με τις εισβολές και τα επεισόδια και απαίτησε την άμεση επέμβαση της Τεχεράνης, προκειμένου "να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο και να εγγυηθούν την ασφάλεια του (διπλωματικού) προσωπικού μας και της ιδιοκτησίας μας".
"Είναι μια ρευστή κατάσταση και οι λεπτομέρειες ακόμα ανακύπτουν. Είμαστε εξοργισμένοι γι' αυτό. Είναι εντελώς απαράδεκτο και το καταδικάζουμε".
"Βάσει του διεθνούς δικαίου, η ιρανική κυβέρνηση έχει καθήκον να προστατεύει τους διπλωμάτες και τις πρεσβείες στη χώρα και να εγγυηθούν την ασφάλεια του (διπλωματικού) προσωπικού μας και της ιδιοκτησίας μας", αναφέρει σε ανακοίνωση του το Φόρεϊν Όφις, το οποίο κάλεσε τους Βρετανούς υπηκόους στην Τεχεράνη να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και να περιμένουν περαιτέρω οδηγίες.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν αρκέστηκε στο να εκφράσει τη λύπη του για «τις διαδηλώσεις που οδήγησαν σε ορισμένες απαράδεκτες συμπεριφορές», τονίζοντας παράλληλα το σεβασμό της Τεχεράνης στους διεθνείς κανονισμούς για την ασφάλεια των διπλωματικών αρχών.
Λίγη ώρα πριν σημειωθούν τα εισόδια στην Τεχεράνη, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε πως το Λονδίνο αναμένει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να λάβουν "ρωμαλέα" μέτρα εάν το Ιράν υποβαθμίσει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις.
Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την εισβολή στην Βρετανική πρεσβεία, απαίτησε από την Ιρανική κυβέρνηση την άμεση επιβολή ποινών στους υπευθύνους των βανδαλισμών και δήλωσε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με το Λονδίνο για το θέμα αυτό.
Την καταδίκη του για τα επεισόδια και την επίθεση εναντίον της Βρετανικής πρεσβείας εξέφρασε με ανακοίνωση του το Ρωσικό ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η ασφάλεια των διπλωματών πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα της Ιρανικής κυβέρνησης.
Εκτός από την Βρετανία, κυρώσεις σε βάρος του χρηματοοικονομικού και πετροχημικού τομέα του Ιράν επέβαλλαν την περασμένη εβδομάδα ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες.