του Νομού Χανίων μπορούν να ελπίζουν πως τα δάση με καστανιές θα διασωθούν από την ασθένεια του έλκους που τα απειλεί.
Συγκεκριμένα, μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφασίστηκε η ένταξη του έργου βιολογικής αντιμετώπισης του έλκους της καστανιάς στα Χανιά, στο ΕΣΠΑ με προυπολογισμό 2.000.000 ευρώ.
Στην σύσκεψη υπό την προεδρία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Δριβελέγκα, με τη συμμετοχή του Ειδικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, Ευάγγελου Διβάρη, του Γενικού Διευθυντή Φυτικής Παραγωγής Αντώνη Κουντούρη, εκπροσώπων της Διαχειριστικής Αρχής, των τεσσάρων βουλευτών του Νομού Χανίων κ.κ. Ευτύχη Δαμιανάκη, Σήφη Βαλυράκη, Ευαγγελίας Κουρουπάκη και Χρήστου Μαρκογιαννάκη αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Εντός της επομένης εβδομάδος θα ενταχθεί το έργο της αντιμετώπισης του έλκους της καστανιάς στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και ειδικότερα στη δράση 227, με συνολικό προϋπολογισμό 2 εκατομμύρια ευρώ.
2. Η διαδικασία της ανάθεσης της απαιτούμενης μελέτης θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2012.
«Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι ένα χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα μιας δυναμικής καλλιέργειας, όπως η παραγωγή του καστάνου στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων και του νομού Χανίων, θα αντιμετωπιστεί οριστικά» δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Δριβελέγκας.
Επίσης, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Νομού Χανίων κ. Νικόλαος Δημητρίου Μπομπολάκης, καθώς και τα μέλη κ. Θεόδωρος Σταθάκης (ταμίας) και κ. Κωνσταντίνος Κριμπιζάκης.
Το έλκος της καστανιάς
Για το έλκος της καστανιάς αιτία είναι ο μύκητας cryphonectria parasitica που προσβάλλει ολόκληρο το εναέριο τμήμα της καστανιάς - κορμό, βραχίονες και κλαδιά - και τους δημιουργεί έλκη τα οποία αναπτύσσονται γρήγορα και ξεραίνουν τα τμήματα που βρίσκονται πάνω απ’ αυτά.
Με την πάροδο του χρόνου τα έλκη γίνονται ανώμαλα, η επιφάνεια γεμίζει ρυτίδες και τελικά τμήματα του φλοιού ξεκολλούν απ’ το ξύλο.
Τα νεαρά δέντρα, όταν προσβληθούν, πεθαίνουν σε 3 – 4 χρόνια ενώ τα μεγαλύτερης ηλικίας σε 8 – 10 χρόνια.
Για την αντιμετώπιση του έλκους της καστανιάς αναγκαίος είναι ο άμεσος εμβολιασμός των δένδρων με μια βιολογική μέθοδο την οποία έχει αναπτύξει εφαρμόσει με απόλυτη επιτυχία το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης.
Η καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς με αυτή την μέθοδο, έγινε σε 17 Νομούς της χώρας, στο πλαίσιο του 4ου ΚΠΣ, αλλά ο Νομός Χανίων είχε μείνει «απέξω» και ενώ είχε αποφασιστεί η ένταξή του στο ΕΣΠΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν προωθούσαν τις διαδικασίες.
flashnews.gr