tromaktiko: Ο Λαλιώτης παίρνει θέση για τη διαδοχή

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ο Λαλιώτης παίρνει θέση για τη διαδοχή



Ο Λαλιώτης, τι λέει; Να ένα σύνηθες ερώτημα μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να... έχουν στο μυαλό τους ίσως εκείνον ο οποίος επηρέασε περισσότερο καθοριστικά από κάθε άλλον την ιστορική διαδρομή του Κινήματος. Έστω κι αν δεν έγινε ποτέ αρχηγός του, αλλά ούτε και πρωθυπουργός.

Το πάλαι ποτέ «θείο βρέφος» κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Σε όσους έρχονται σε επαφή μαζί του, δεν παραλείπει να τους επισημαίνει την ανάγκη για διαφύλαξη της ενότητας του ΠΑΣΟΚ, ώστε να υπάρχει προοπτική για το μέλλον. Προοπτική επιστροφής στην εξουσία, παρά τις ολέθριες συνέπειες που είχε για τη φυσιογνωμία του Κινήματος η ταύτιση με το Μνημόνιο και τα κοινωνικά ανάλγητα μέτρα του.

Έτσι, η τελευταία δημόσια τοποθέτηση του Κώστα Λαλιώτη για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αναζητηθεί στο βιβλίο το οποίο έγραψε το 2007. Στη «Πυξίδα» του λοιπόν, ο Κώστας Λαλιώτης παίρνει θέση για την τότε εν εξελίξει μάχη του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Και, αν διαβάσει κανείς πίσω από τις λέξεις, θα καταλήξει σε συμπεράσματα και για τη σημερινή πραγματικότητα.

«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε θετικές υπερβάσεις. Έχει τη δυνατότητα να δώσει λυτρωτικές λύσεις, και να εγγυηθεί προϋποθέσεις και δημοκρατικές διαδικασίες, που θεμελιώνουν με συντεταγμένο τρόπο την ενότητα και την προοπτική του Κινήματος, αλλά και της ευρύτερης παράταξης.

Οι πρωτοβουλίες των κινήσεων και οι αποφάσεις ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή, κάθε απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου είναι θεμιτή και σεβαστή, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με αυτή.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, έχω χρέος να καταθέσω τη γνώμη μου. Πιστεύω ότι είναι λάθος να οδηγηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου σε μια αντιπαράθεση, σε μια αναμέτρηση, σε μια σύγκρουση, που η έκβασή τους απλώς και μόνο θα καταγράψει πλειοψηφίες και μειοψηφίες χωρίς πνοή, δυναμική και προοπτική.

Πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, ως ένας πολιτικός ηγέτης με ξεχωριστή διαδρομή, έχει και παρόν και μέλλον, γιατί αποτελεί σημαντικό και πολύτιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα, για το ΠΑΣΟΚ, για τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, για την ελληνική κοινωνία, την Ευρώπη, τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Αυτό το κεφάλαιο είναι ζωτική ανάγκη να διαφυλαχθεί. Να μη φθαρεί, να μην σπαταληθεί και να μην αναλωθεί μέσα σε άγονες και αδιέξοδες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του ο Κώστας Λαλιώτης.

Για την ιστορία βέβαια, να αναφέρουμε ότι, όπως επίσης σημειώνει στην «Πυξίδα», το «πολιτικό παιδί» του Γιώργου Παπανδρέου, σε εκείνη την πολωτική αναμέτρηση του 2007 για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εκείνος προτιμούσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ως μια υποψηφιότητα που «είναι δυνατόν, με συγκεκριμένους όρους, να συνδεθεί με πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και αγώνες ενάντια στην πολιτική της ΝΔ και της Δεξιάς».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι… και αυτή τη φορά υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αν αυτό λέει κάτι για τη στάση του Κώστα Λαλιώτη. Τα δεδομένα βέβαια έχουν αλλάξει. Επειδή υπάρχει και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
statesmen.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!