Χαρακτηριστικό είναι πως στην έρευνα της Metron Analysis που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μέχρι πρότινος πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, συγκεντρώνει ποσοστό μόλις… 5,3% στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, συγκεντρώνει ποσοστό 15,6%, ενώ η απογοήτευση των πολιτών επιβεβαιώνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι το 55,4% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι καταλληλότερος είναι ο… «κανένας».
Αντίστοιχα είναι τα αποτελέσματα στο Bαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής, όπου ο μόνος εκ των πολιτικών αρχηγών που συγκεντρώνει περισσότερες θετικές παρά αρνητικές γνώμες, είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, τον οποίο αντιμετωπίζει θετικά το 58% των ερωτηθέντων και αρνητικά το 32%. Η άποψη των πολιτών είναι αρνητική -και, μάλιστα με σημαντική διαφορά- για όλους ανεξαιρέτως τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς! Αναλυτικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας, συγκεντρώνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 39% και αρνητικές σε ποσοστό 58%, ο Αντώνης Σαμαράς θετικές 31% και αρνητικές 66%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης θετικές 30% και αρνητικές 67%, η Αλέκα Παπαρήγα θετικές 30% και αρνητικές 66%, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη θετικές 25% και αρνητικές 71%! Λιγότερο δημοφιλής όλων των πολιτικών αρχηγών είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, που συγκεντρώνει θετικές απόψεις σε ποσοστό… 12% και αρνητικές σε ποσοστό 86%!.
Η έρευνα της Metron Analysis
Πιο αναλυτικά, η έρευνα της Metron Analysis, δίνει εκ νέου προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, με διαφορά που φτάνει μεν τις 7,8 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο δεν πλησιάζει καν στο να της δώσει αυτοδυναμία.Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 18,8% έναντι 11% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,9%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 5,9%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3,8% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,7%. Εκτός Βουλής μένουν, σύμφωνα με την έρευνα, η Δημοκρατική Συμμαχία και το Άρμα Πολιτών.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Γ. Παπανδρέου αποσπά ποσοστό 5,3%, ο Αντ. Σαμαράς 15,6% και 55,4% ο «κανένας». Στις δημοτικότητες στελεχών, από τη ΝΔ ξεχωρίζει ο Δημ. Αβραμόπουλος (59,9%) και από το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος (47,7%).
«Όχι» στην έξοδο από το ευρώ»
Ερωτώμενοι για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, εκτιμούν σε ποσοστό 74% ότι η Ελλάδα θα είναι χειρότερα εκτός ευρώ, ενώ μόλις το 10,58% εκτιμά ότι θα είναι καλύτερα.
Σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων, το 54,7% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα στο πλαίσιο εθνικού κράτους, έναντι 38,7% που θεωρεί ότι καλύτερος τρόπος είναι οι ευρύτερες ενώσεις, όπως η ΕΕ. Τέλος, στο ερώτημα για το πόσο έχει βοηθήσει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κρίσης η στάση της ΕΕ, το 39,8% δηλώνει ελάχιστα, το 28,6% αρκετά, το 25,4% καθόλου και το 4,4% πολύ. Η έρευνα ήταν πανελλαδική και έγινε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων από 15 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2011. Στο δείγμα συμμετείχαν 2.200 άτομα άνω των 18 ετών.
Η έρευνα της Public Issue
Η έρευνα της Public Issue, δίνει επίσης προβάδισμα στη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Το διαφορετικό είναι ότι το ποσοστό που δίνει είναι αρκετά μεγαλύτερο από το ποσοστό που δίνουν στη ΝΔ όλες οι άλλες δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, αν και πάλι δεν προκύπτει αυτοδυναμία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Public Issue, η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 30%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 15,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 14%, το ΚΚΕ με 13,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 9,5%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 6%, οι Οικολόγοι με 4% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 3%. «Πρώτο κόμμα» αναδεικνύεται και πάλι η αποχή, με ποσοστό 32,5%.
Σημαντικό είναι επίσης ότι το 27% δηλώνει ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να κάνει καλύτερη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23%, το ΚΚΕ με 19% η ΝΔ με 12% και ο ΛΑ.Ο.Σ. με 9%. Επίσης, το 38% θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι πολυκομματικές και το 16% αυτοδύναμες. Υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης τάσσεται το 19% ενώ το 11% υπέρ νέων κομμάτων και προσώπων. Υπέρ της διεξαγωγής εκλογών τάσσεται το 52% και κατά το 45%.
Δημοφιλέστερος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών είναι ο Φώτης Κουβέλης με 58%. Ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 39% ο Αντώνης Σαμαράς με 31%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 30%, η Αλέκα Παπαρήγα με 30%, η Ντόρα Μπακογιάννη με 25 και τελευταίος ο Γιώργος Παπανδρέου με 12%.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 53% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη πλέον για την ΕΕ, ενώ θετική έχει το 44%.Σημειώνεται ότι στο Βαρόμετρο του Νοεμβρίου αρνητική άποψη για την ΕΕ είχε το 44%. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Συγκεκριμένα, το 66% έχει θετική άποψη για το ευρώ και το 30% αρνητική. Παράλληλα, το 69% πιστεύει ότι εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή η κατάσταση θα είναι μάλλον χειρότερη και μόλις το 15% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη.
Παρά την άσχημη κατάσταση που επικρατεί, μόλις το 24% δηλώνει πως έλαβε μέρος σε κάποια κινητοποίηση τον τελευταίο μήνα. Σημειώνεται, ότι από το Μάρτιο έως σήμερα, το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε συγκεντρώσεις έχει καταγραφεί τον Ιούλιο και ανέρχεται στο 29%.
Κατά του μνημονίου τάσσεται το 71% των ερωτηθέντων ενώ υπέρ τάσσεται το 20%. Ακόμη, το 51% δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική και 49% πως ενδιαφέρεται.
Δεν ικανοποιεί η κυβέρνηση Παπαδήμου
Μη ικανοποιημένοι από τα έως τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης Παπαδήμου, είναι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες. Συγκεκριμένα το 45% των ερωτηθέντων, δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο, το 36% δηλώνει όχι και τόσο, το 13% αρκετά ικανοποιημένο και το 2% πολύ ικανοποιημένο. Δηλαδή αθροιστικά, το 81% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της νέας κυβέρνησης και το 15% ικανοποιημένο.
Ωστόσο, οι πολίτες έχουν θετική άποψη για τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, σε ποσοστό 60%, ενώ το 20% έχει αρνητική άποψη. Τέλος, αναφορικά με την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του για τη διαχείριση των προβλημάτων της οικονομίας, το 53% δηλώνει ότι δεν τον εμπιστεύεται έναντι 43% που δηλώνει την εμπιστοσύνη του.