Άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά που μας οδηγεί στις γιορτές των Χριστουγέννων. Βέβαια η ατμόσφαιρα κάθε άλλο παρά εορταστική είναι. Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συναντηθούν με κύριο θέμα την αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, αρχίζουν οι τεχνικού περιεχομένου διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου της δημοσιονομικής ένωσης, ενώ στο βάθος επικρέμονται οι απειλές των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης περί υποβάθμισης των χωρών της ευρωζώνης.
Αλυσιδωτές αντιδράσεις
Η βρετανική εφημερίδα Observer έρχεται να βάλει το κερασάκι στην τούρτα. Επικαλούμενη αναλυτές του City κάνει λόγο για αναπόφευκτη πλέον υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας, Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα και στα σενάρια εξόδου της από την ευρωζώνη εντός του 2012.
Η Γαλλία θα χάσει, πριν τα Χριστούγεννα, τα πολύτιμα ΑΑΑ τα οποία διατηρεί από το 1975, διατείνονται στην αναλυτές από το City του Λονδίνου. Είναι πλέον κοινό μυστικό πως η Standard & Poors θα προχωρήσει σε υποβάθμιση, κατά δύο βαθμίδες, της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλία, μια ενέργεια που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη. Και για όσους αναρωτούνται, γιατί η Γαλλία και όχι η Βρετανία, χώρες με πανομοιότυπους οικονομικούς δείκτες, η διαφορά που μετρά σε βάρος της Γαλλίας είναι η απουσία εθνικής νομισματικής πολιτικής, κάτι που διαθέτει η Βρετανία, καθώς και ο χρόνος ωρίμανσης του χρέους που στην γαλλική περίπτωση είναι μόλις ένα τρίτο από αυτόν της Βρετανίας.
Επιπτώσεις
Η αναμενόμενη υποβάθμιση της Γαλλίας και οι επιπτώσεις της στις γαλλικές τράπεζες σφόδρα εκτεθειμένες στο χρέος χωρών όπως Ελλάδα-Ισπανία-Πορτογαλία, προκάλεσε χθες την παρέμβαση του επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων 'Αντριου Τάιρι, ο οποίος εστίασε στο “πιθανότατο”, όπως το χαρακτήρισε, ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδος από τη ζώνη του ευρώ μέσα στο 2012, κάτι που, όπως υποστήριξε, θα απαιτήσει την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ενδεχόμενο που προκαλεί ρίγη στην Βρετανική κυβέρνηση όχι μόνο για τις ολέθριες επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία αλλά και στην πολιτική σταθερότητα της χώρας, με μια αυτονόητη διάλυση της κυβερνητικής συμμαχίας, η οποία βρίσκεται ήδη στο μάτι του κυκλώνα (αναδημοσίευση από DW).
greekfinanceforum.com