Τα
γιαπράκια... μαγειρεύονται ολόκληρη τη νύχτα της Παραμονής μέχρι την ώρα
που η νοικυρά με την οικογένειά της πάει στην εκκλησία. Μετά την
επιστροφή απο την εκκλησία, στρώνεται το γιορτινό τραπέζι, όπου τα
γιαπράκια έχουν την τιμητική τους. Λέγεται ότι ένας καλός Κοζανίτης
τρώει μέχρι και 30 στην καθισιά. Οι δε Κοζανίτισες κάνουν περίπου 300
γιαπράκια, τα οποία διατηρούν μέχρι τα Φώτα, για να κερνούν τους
επισκέπτες. Αλλωστε το λάχανο τουρσί μπορεί να διατηρηθεί πολύ καιρό και
γι' αυτό χρησιμοποιείται.Τα γιαπράκια είναι το χριστουγεννιάτικο
φαγητό, γιατί σύμφωνα με την παράδοση, θυμίζουν το φάσκιωμα του
Χριστούλη, με το τύλιγμα του λάχανου γύρω απο τον κιμά.Τα γιαπράκια
θεωρούνται το καλύτερο φαγητό στην Κοζάνη, γι' αυτό και σερβίρονται
πάντοτε στους επισκέπτες.
Πάντως φαγητά με την ονομασία γιαπράκια έχουμε συναντήσει και σε εστιατόρια της Αθήνας και άλλων πόλεων αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μας!! Αρκεί να σημειώσουμε ότι το λάχανο και μόνο το ετοιμάζεται απο του Αγίου Φιλίππου, σχεδόν δηλαδή ενάμισυ μήνα νωρίτερα. Αυτά για τα γιαπράκια και καλή μας όρεξη.
Πάντως φαγητά με την ονομασία γιαπράκια έχουμε συναντήσει και σε εστιατόρια της Αθήνας και άλλων πόλεων αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μας!! Αρκεί να σημειώσουμε ότι το λάχανο και μόνο το ετοιμάζεται απο του Αγίου Φιλίππου, σχεδόν δηλαδή ενάμισυ μήνα νωρίτερα. Αυτά για τα γιαπράκια και καλή μας όρεξη.