Μάλιστα, δημοσίευμα της εφημερίδας «Les Echos» έκανε λόγο για πιθανή υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας κατά τη χθεσινή ημέρα και σημείωνε ότι οι κερδοσκόποι κάνουν «πάρτι» στις αγορές γύρω από το χρονοδιάγραμμα της ανακοίνωσης.
Την ίδια στιγμή, το Παρίσι φαίνεται ότι αντιδρά με νευρικό τρόπο στα σενάρια και επιτίθεται στη βρετανική οικονομία. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν ήταν ο τελευταίος μίας σειράς αξιωματούχων της Γαλλίας που ασκούν έντονη κριτική στη βρετανική οικονομία. «Η οικονομική κατάσταση στη Βρετανία σήμερα είναι πολύ ανησυχητική και θα ήταν καλύτερα με οικονομικούς όρους να είσαι Γάλλος παρά Βρετανός».
Ιδιαίτερες αντιδράσεις προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ που είπε ότι οι οίκοι αξιολόγησης «θα πρέπει να αρχίσουν με την υποβάθμιση του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει μεγαλύτερα ελλείμματα όπως και χρέη, περισσότερο πληθωρισμό και λιγότερη ανάπτυξη από εμάς».
Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον αρνήθηκε να σχολιάσει και αρκέστηκε απλώς να πει ότι η Βρετανία έχει ένα αξιόπιστο οικονομικό σχέδιο.
Αντίθετα ο βρετανικός Τύπος ξεσηκώθηκε με τους Times να απορρίπτουν τα σχόλια του Κριστιάν Νουαγιέ ως «εξωφρενικά» και «ξεκάθαρα λάθος». Η Daily Telegraph κυκλοφόρησε με βασικό τίτλο στο πρωτοσέλιδό της «Η Γαλλία κηρύσσει πόλεμο λέξεων στη Βρετανία».
Προειδοποίηση του Fitch
Ο αμερικανικός οίκος Fitch αναθεώρησε χθες σε «αρνητική» από «σταθερή» την αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, αν και διευκρίνισε ότι συνεχίζει να τη βαθμολογεί στην καλύτερη βαθμίδα, την «ΑΑΑ».
«Η αρνητική προοπτική, όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, σημαίνει ότι η σημερινή μας βαθμολόγηση γι’ αυτήν (ΑΑΑ) υπάρχει η πιθανότητα -ελαφρά άνω του 50%- μέσα στα δύο ερχόμενα έτη να μειωθεί», αναφέρει η ανακοίνωση του Fitch.
Μετά την ανακοίνωση του Fitch o υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, υπογράμμισε ότι η γαλλική κυβέρνηση «λαμβάνει υπόψη της» αυτήν την απόφαση, υπογράμμισε όμως συγχρόνως ότι «η κυβέρνηση Φιγιόν θα πατάξει τα ελλείμματα».
«Θα αναπτύξουμε δράσεις στην υπηρεσία της οικονομικής ανάπτυξης, του ανταγωνισμού της γαλλικής οικονομίας, της πλήρους απασχόλησης, της μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων», ανέφερε ο Φρανσουά Μπαρουέν.
Κατά δύο μονάδες υποβάθμισε το Βέλγιο ο Moody's
Κατά δύο μονάδες υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αργά το βράδυ της Παρασκευής, χαμηλώνοντάς την στο «Αa3» από «Aa1». Μάλιστα η νέα αυτή τοποθέτηση του αξιόχρεου του Βελγίου έχει αρνητική προοπτική.
Ο οίκος Moody's επικαλέστηκε, για να αιτιολογήσει την υποβάθμιση, την επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης των κρατών-μελών της ευρωζώνης, τους κινδύνους για την ανάπτυξη της βελγικής οικονομίας και το δημοσιονομικό κόστος που ενδέχεται να έχει η «διάσωση» τραπεζών, περιλαμβανομένης της Dexia.