Είτε επειδή ο νέος Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι παρουσίασε μέτρα λιτότητας ύψους 40 δις ευρώ – που για να τα δούμε αναλογικά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ιταλία θα κληθεί να αναχρηματοδοτήσει χρέος 400 δις ευρώ μέσα στο επόμενο έτος – τα οποία υποτίθεται ότι θα μειώσουν το ιταλικό χρέος, είτε επειδή εκδηλώθηκε – το πιθανότερο – σημαντική παρέμβαση της ΕΚΤ με αγορές ιταλικών ομολόγων, το επιτόκιο του ιταλικού 10ετούς βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση και από το οριακό 7.4% της περασμένης εβδομάδας πέρασε στο 6.1%,
Επιπλέον, ήπια ανοδικά κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προεξοφλώντας προσδοκίες ότι αυτή τη φορά η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου θα καταφέρει επιτέλους να αποδώσει μια ουσιαστική λύση για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης.
Εμείς όμως δεν περιμένουμε και πολλά καθώς μαθαίνουμε ότι το πρόβλημα ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς και μάλιστα δεν αφορά πλέον μόνο το δολάριο αλλά έχει περάσει και στο ευρώ. Παρά τη συντονισμένη παρέμβαση των πέντε μεγάλων κεντρικών τραπεζών του κόσμου την περασμένη Πέμπτη, το ποσό των καταθέσεων της μιας μέρας που κάνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην ΕΚΤ προς αναζήτηση ασφάλειας αυξήθηκε κατά 20 δις ευρώ. Οι συνολικές καταθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στην ΕΚΤ έχουν φτάσει πλέον τα 333 δις ευρώ, μόλις 50 δις ευρώ χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών που καταγράφηκαν το Μάιο του 2010, όταν επαπειλούνταν το ‘σκάσιμο’ της Ελλάδας.
Και να ήμασταν οι μόνοι απαισιόδοξοι δεν θα πείραζε… Το κακό είναι πως κανείς στην αγορά δεν περιμένει πολλά. Χαρακτηριστικά ήταν τα σημειώματα που απέστειλαν χτες προς τους πελάτες τους η Bank of America και η Deutsche Bank, προβλέποντας ράλι μικρής διάρκειας και συστήνοντας αποφυγή ανάληψης κινδύνων. «Επειδή αυτές οι ευρωπαϊκές σύνοδοι δεν θα πραγματοποιήσουν πιο συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της στενότερης ολοκλήρωσης, είναι απίθανο κατά τη γνώμη μας να αποδώσουν κάτι περισσότερο από ένα βραχυπρόθεσμο ράλι για τις αγορές. Εξαιτίας αυτού ανησυχούμε ότι οι αγορές μπορεί να απογοητευτούν κάπως, αν και οι προσδοκίες μπορεί να μην είναι πολύ υψηλές», σημειώνει η Bank of America.
H Deutsche Bank, εξάλλου, συστήνει στους πελάτες της να περιορίσουν την ανάληψη κινδύνων εν όψει της συνόδου της 9ης Δεκεμβρίου και επιμένει στο πρόβλημα που δημιουργεί η επιμονή της Μέρκελ για λιτότητα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. «Εκτιμούμε ότι η σημερινή διαδρομή της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν είναι αξιόπιστη επειδή η λιτότητα σε τελική ανάλυση υπονομεύει τις τράπεζες, αυξάνει την ανάγκη για ανακεφαλαιοποιήσεις και ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και απειλεί με έναν φαύλο κύκλο».
Κι αυτό όλοι το γνωρίζουν – στην Ελλάδα το ζούμε κιόλας σε όλη του την ένταση. Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα – όπως και τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου – διψά για μια μακροπρόθεσμη λύση, που μπορεί να έρθει μόνον αν η ΕΚΤ βάλει επιτέλους μπροστά τις εκτυπωτικές μηχανές της.