tromaktiko: Γρήγορη αλλαγή Συνθηκών θέλει η Πολωνία

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Γρήγορη αλλαγή Συνθηκών θέλει η Πολωνία



Η Πολωνία θέλει μια γρήγορη αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας, για την αντιμετώπιση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ... δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ έως το τέλος του έτους.

"Τασσόμεθα υπέρ μιας γρήγορης αλλαγής της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, χωρίς μακρές στείρες συζητήσεις", δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους.

Η Πολωνία προτιμά να "τροποποιήσει τη Συνθήκη μία φορά, αντί να αλλάξει διάφορες διεθνείς συμφωνίες εντός της ζώνης του ευρώ", πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα εγγραφούν στην τροποποιημένη ευρωπαϊκή συνθήκη.

"Η σημερινή κρίση αποδεικνύει ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια πραγματική κεντρική τράπεζα, και ότι οι δραστηριότητες της ΕΚΤ και της ζώνης του ευρώ δεν μπορεί να περιορίζονται στην απλή αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης", τόνισε.

Ο Τουσκ επανέλαβε την επιθυμία της Πολωνίας να δει όλες τις χώρες της ΕΕ να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις που αφορούν τη ζώνη του ευρώ, ακόμη και χωρίς δικαίωμα ψήφου για όσους δεν είναι μέλη, για να "διαφυλαχτεί η ακεραιότητα της ΕΕ".

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χορηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις ενισχυμένες αρμοδιότητες ένα δικαίωμα επίβλεψης των εθνικών προϋπολογισμών, αλλά "υπό δημοκρατικό έλεγχο", ενώ πρότεινε ο έλεγχος αυτός να μπορούσε να ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης, ενέκρινε τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο οποίος προειδοποίησε τη Δευτέρα στο Βερολίνο, ότι η "κατάρρευση" της ζώνης του ευρώ θα έχει "αποκαλυπτικές συνέπειες", και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά της κρίσης.

"Είμαι ίσως ο πρώτος πολωνός υπουργός στην ιστορία που το ζητάει αυτό: αλλά να, φοβούμαι λιγότερο τη γερμανική ισχύ από τη γερμανική αδράνεια", δήλωσε ο Σικόρσκι σε ομιλία του στο Γερμανικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Εξωτερική Πολιτική, DGAP.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!