tromaktiko: Τα σκουπίδια στη Δωδώνη αγκάθι για δημοτική αρχή και κατοίκους

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Τα σκουπίδια στη Δωδώνη αγκάθι για δημοτική αρχή και κατοίκους



Mέσα σε κλίμα έντασης, επιβεβαιώθηκε κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Δωδώνης, η αντίδραση του συνόλου σχεδόν των κατοίκων της περιοχής κατά της κατασκευής εργοστασίου...
επεξεργασίας απορριμμάτων της περιφέρειας Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι. Παρότι ο δήμαρχος Δωδώνης στην εισήγησή του δεν τοποθετήθηκε κατηγορηματικά υπέρ της δημιουργίας του εργοστασίου στη συγκεκριμένη θέση, λέγοντας ότι θα το κάνει στην τελική φάση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι είναι θετικός σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για λόγους, προφανώς, τακτικής, λέει ναι μεν, αλλά.... Κατηγόρησε τους αντιδρώντες ότι δεν έχουν ολοκληρωμένα επιχειρήματα και προβάλλουν μόνο συνθήματα. Βέβαια, από την διαδικασία αποδείχτηκε το ακριβώς αντίθετο, αφού κατατέθηκαν στα πρακτικά αρνητικές γνωμοδοτήσεις ντόπιων επιστημόνων και μελετητών. Οι τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας καταψήφισαν την εισήγηση του δημάρχου, καταγγέλοντάς τον για παρασκηνιακές μεθοδεύσεις. Παρεμβάσεις στη συνεδρίαση έκαναν η Επιτροπή Αγώνα, με τοποθέτηση του επικεφαλής της Δημήτρη Φαρμάκη (πρώην δημάρχου Σελλών) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων με ψήφισμα, που επέδωσε η αντιπρόεδρος Β΄ του Σωματείου Παρασκευή Παππά. Αίσθηση πάντως προκάλεσε σε πολλούς το ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Κατσανάκη, που προέρχονται από τους παλαιούς δήμους Δωδώνης και Σελλών, δεν εκφράστηκαν επί του ζητήματος. Όταν από κάτοικο της περιοχής χαρακτηρίστηκαν ως άφωνοι, περιορίστηκαν να πουν ότι συμφωνούν απόλυτα με την εισήγηση του δημάρχου. Να σημειωθεί ότι απόντες ήταν οι επίσημοι μελετητές και διευκρινίσεις επί τεχνικών θεμάτων προσπαθούσε να δώσει ο κ. Κατσανάκης.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Ο κ. Κατσανάκης, για να ωραιοποιήσει τα πράγματα και να ξεπεράσει τις αντιδράσεις, εμφανίστηκε υπέρ της κατάθεσης προτάσεων και παρατηρήσεων. Αυτό, όπως είπε, "καλύπτει δύο ενδεχόμενα. Είτε τον αποκλεισμό της θέσης, είτε τον εντοπισμό αδυναμιών και ελαττωμάτων της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, έτσι ώστε η μελέτη να τα εξαλείψει και να καταστήσει τη συγκεκριμένη μονάδα ως ένα έργο προστασίας του περιβάλλοντος και ανάπτυξης, κυρίως μέσα στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε". Ακόμη, ο κ. Κατσανάκης, τόνισε πως κανείς από το δήμο Δωδώνης δε θα πρέπει να ξεχνά και τη δεύτερη προτεινόμενη θέση για κατασκευή του εργοστασίου στη θέση «Μέγα Τσούκα», που ναι μεν ανήκει στο δήμο Ιωαννιτών αλλά εφάπτεται στα διοικητικά όρια του δήμου Δωδώνης. Αποδεχόμενος ουσιαστικά την κατασκευή του εργοστασίου στο Ελευθεροχώρι και πάντως στα όρια του δήμου Δωδώνης, ο κ. Κατσανάκης κατέθεσε τις παρατηρήσεις του προς τον μελετητή. Μεταξύ άλλων πρότεινε το εργοστάσιο να το προσεγγίζουν μόνο CONTAINERS και όχι απορριμματοφόρα. "Αυτά κατά την επιστροφή τους θα μεταφέρουν στους ΧΥΤΥ της Περιφέρειας Ηπείρου τα παραγόμενα προϊόντα του εργοστασίου ή στους ΧΑΔΑ – ανενεργά λατομεία κ.λπ.".

Η προσωρινή αποθήκευση των ανακυκλώσιμων υλικών να γίνεται σε κλειστό χώρο μέχρι τη διάθεση τους στους τελικούς αποδέκτες. "Βασικός λόγος θα θεωρηθεί από το δήμο μας για τη μη αποδοχή της χωροθέτησης του εργοστασίου στις θέσεις «Λατομείο Εγνατίας» και «Μέγα Τσούκα», αν το κομπόστ ως τελικό προϊόν δεν τοποθετηθεί μόνο σε κλειστό κτίριο. Αυτό, γιατί δεν διατίθεται μέχρι σήμερα στην αγορά και η έκθεσή του ακόμη και σε στέγαστρα υποβαθμίζει την περιοχή". Η επεξεργασία των αποβλήτων να γίνεται μόνο σε κλειστά κτίρια, και να εγκατασταθεί το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία σύστημα παρακολούθησης των αέριων ρύπων και ελέγχου των οσμών εντός της μονάδας. Ο βιολογικός καθαρισμός της μονάδας και του γηπέδου της να έχει τριτοβάθμιο σύστημα επεξεργασίας και το επεξεργασμένο νερό που θα προκύπτει να επαναχρησιμοποιείται για τις ανάγκες λειτουργίας της. Ταυτόχρονα με την κατασκευή της μονάδας και όπου αυτή επιλεγεί να προχωρήσουν έργα ανάπλασης στην περιοχή. Ιδιαίτερα για τη θέση στο Ελευθεροχώρι να υπαχθούν στον προϋπολογισμό του έργου ή υποέργου και να εκτελεσθούν έργα προσπελασιμότητας προς τον οικισμό και την ευρύτερη περιοχή. Να λειτουργήσει στο δήμο Δωδώνης ο Φορέας Διαχείρισης του εργοστασίου.

ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Κατά του χώρου κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και όχι του ίδιου του εργοστασίου, τάχθηκαν οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης Γιάννης Μπάρκας, Χρήστος Ντακαλέτσης και Γιάννης Μπούκας. Στην κατηγορία του δημάρχου ότι λαϊκίζουν, αφού δεν έχουν τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις, απάντησαν ότι η δημοτική αρχή αποφεύγει με υπαινιγμούς την ουσία του ζητήματος. Στην υπογράμμιση του κ. Κατσανάκη ότι τους υπέδειξε σε προηγούμενη συνεδρίαση να ζητήσουν ως θέση εγκατάστασης του εργοστασίου τη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων και αυτοί το αρνήθηκαν, εξήγησαν ότι δεν μπορούν να υποδείξουν που θα χωροθετηθεί το εργοστάσιο, απλά θεωρούν ότι το σημείο "Λατομείο Εγνατίας", που προκρίθηκε, είναι ακατάλληλο. Αίσθηση πάντως προκάλεσε σε πολλούς το ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Κατσανάκη, που προέρχονται από τον παλαιό δήμο Δωδώνης, δεν τοποθετήθηκαν επί του ζητήματος. Όταν από κάτοικο της περιοχής χαρακτηρίστηκαν ως άφωνοι, περιορίστηκαν να πουν ότι συμφωνούν με την εισήγηση του δημάρχου. Η πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Ελευθεροχωρίου Ρούλα Γκότση, ενώ υποστήριξε ότι μπορεί να έχει και θετικά αποτελέσματα η κατασκευή του εργοστασίου, κατέληξε στην απόρριψή του για διάφορους λόγους. Ο πρώην δήμαρχος Δωδώνης Γιάννης Μπούκας ισχυρίστηκε ότι και αν γίνει το εργοστάσιο δεν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή, αφού, για παράδειγμα, στα διόδια της Τύριας κανείς εργαζόμενος δεν προσλήφθηκε από τα γύρω χωριά.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα, πρώην δήμαρχος Σελλών Δημήτρης Φαρμάκης, κάλεσε το δήμαρχο να συναισθανθεί την ευθύνη του και να μην αγνοήσει τις φωνές των κατοίκων. Μάλιστα υπαινίχθηκε ότι πίσω από το έργο κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα. Ανέφερε ακόμη ότι η απόφαση για τη χωροθέτηση του έργου είναι πολιτική. Τα βέλη του στράφηκαν και προς τον περιφερειάρχη Ηπέιρου, την αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων και τον πρώην υφυπουργό Σταύρο Καλλογιάννη. Δεν είναι δυνατόν, ανέφερε, να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο ο τόπος της αρχαίας Δωδώνης με το παγκόσμιας ακτινοβολίας θέατρο.
ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχαν κληθεί και διατύπωσαν την άποψή τους τέσσερις πρώην δήμαρχοι. Ένας από αυτούς, ο πρώην δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Μπουκουβάλας, έκρινε ότι το εργοστάσιο είναι απαραίτητο. Ο πρώην δήμαρχος Λάκκας Σουλίου Δημήτρης Παππάς επεσήμανε ότι τα προβλήματα διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων θα έπρεπε να μην μας απασχολούν εδώ και χρόνια. Άλλοι δύο πρώην δήμαρχοι, των Σελλών, ο Δημήτρης Φαρμάκης και ο Αλέκος Δήμου, ξεκαθάρισαν ότι το εργοστάσιο σκουπιδιών θα είναι έγκλημα σε βάρος της περιοχής και των κατοίκων της.
ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Την επιστημονική τους γνώμη κατέθεσαν και δύο ντόπιοι ειδικοί Γιάννης Βακάλης και Δημήτρης Ζήνας. Πάντως ο κ. Κατσανάκης τους είπε ότι τους ακούει ως πολίτες και όχι ως επιστήμονες. Ο κ. Βακάλης τόνισε ότι "διαπιστώνεται εύκολα πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα εγκαθίσταται σε μία περιοχή για την οποία έχει θεσπιστεί αυστηρή περιβαλλοντική προστασία και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τον χαρακτήρα και τις προβλεπόμενες θεσμοθετημένες χρήσεις του χωροταξικού σχεδιασμού όμορων περιοχών που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση". Ο κ. Ζήνας, ο οποίος κάλεσε τον πρώην υφυπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλογγιάννη να διατυπώσει την άποψή του επί του θέματος, αφού αυτός καθιέρωσε την περιοχή ως προστατευόμενη περιβαλλοντικά, είπε: "Μία απλή περιήγηση στα χωριά της περιοχής, αφού κάποιος έχει εντοπίσει και κατανοήσει το σημείο της χωροθέτησης του εργοστασίου, είναι αρκετή για να αντιληφθεί ότι από το Ελευθεροχώρι (απόσταση 700μ!), την Αγία Αναστασία, τους Μπαουσιούς, το Λύγκο, την Κωστάνιανη και άλλα μέρη της περιοχής, η θέση είναι ορατή, μιας και βρίσκεται σε λόφο της κοιλάδας της αρχαίας Δωδώνης. Η απόδειξη του συγκεκριμένου γεγονότος έχει γίνει και υπολογιστικά από ειδικό λογισμικό το οποίο επιβεβαιώνει και την πρακτική διαπίστωση για το περί ορατότητας. Αξίζει να επισημανθεί ότι η μελέτη χωροθέτησης του εργοστασίο θεωρεί ότι το σημείο δεν είναι εμφανές από άλλες περιοχές".

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ
Σε ψήφισμά της, που υπογράφουν ο πρόεδρός της Κώστας Αλεξίου και ο γενικός γραμματέας Ανδρέας Ανδρεόπουλος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων απορρίπτει, για πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς κυρίως λόγους, την κατασκευή του εργοστασίου στη συγκεκριμένη θέση. Η Ομοσπονδία, ακόμη κάνει λόγο για ορέξεις ιδιωτικών συμφερόντων, που φέρονται σαν επενδυτές με μοναδικό κριτήριο το κέρδος". Ολόκληρο το ψήφισμα έχει ως εξής:"Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων (ΠΟΦ) δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη σ’ ένα έγκλημα (χωρίς ή με εισαγωγικά), που συντελείται στην περιοχή της αρχαίας Δωδώνης, που αποτελεί τόπο διεθνούς πολιτιστικής αναφοράς.
Το θέατρο της Δωδώνης είναι μοναδικής σημασίας κληρονομιά όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο και πρέπει να το περιφρουρήσουμε ως κόρη οφθαλμού.
Στη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων περιφέρειας Ηπείρου κοντά στο χωριό Ελευθεροχώρι του δήμου Δωδώνης, αντιδρά το σύνολο, σχεδόν, των κατοίκων.
Ως φωτογράφοι, που υπηρετούμε με αφοσίωση τον πολιτισμό και έχουμε ποικίλα καλλιτεχνικά και πνευματικά ενδιαφέροντα, καθώς και οικολογικές και κοινωνικές ανησυχίες, δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπήσουμε, για την μετατροπή σε σκουπιδότοπο μιας πολιτιστικής και γεωγραφικής ενότητας με ιδιαίτερη διαχρονική αξία , της Δωδώνης.
Είναι παράλογο, από κάθε άποψη, ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, απ’ όπου ακτινοβολεί σ’ όλο τον κόσμο το αρχαίο αθάνατο ελληνικό πνεύμα, να… μυρίζει σκουπίδια.
Η χωροθέτηση εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων πρέπει να γίνει με κεντρικό σχεδιασμό λαμβάνοντας υπ όψιν περιβαλλοντικές πολιτιστικές και οικονομικές παραμέτρους και όχι αποσπασματικά ανάλογα των ορέξεων ιδιωτικών συμφερόντων που φέρονται σαν επενδυτές με μοναδικό κριτήριο το κέρδος.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων με το ψήφισμά της αυτό καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Δωδώνης και κάθε αρμόδιο:
α) Να μην γίνει το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης.
β) Να σταματήσουν αμέσως οι διαδικασίες για την κατασκευή του.
γ) Να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για το ζήτημα, καθώς, κατά τη γνώμη μας, η εγκατάσταση εργοστασίου σκουπιδιών στην τοποθεσία, που προτείνει η μελέτη, παραβιάζει ευρωπαϊκούς όρους για την προστασία του περιβάλλοντος".
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
*Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου όταν ζήτησαν το λόγο μηχανικοί, τους αφόπλισε λέγοντάς τους: "Όλοι επιστήμονες είμαστε, τι έχετε εσείς να πείτε παραπάνω;".
* Σε κάποιες περιπτώσεις δεν δίνονταν ο λόγος ή αφαιρούνταν σε όσους καταφέρονταν κατά της εισήγησης του κ. Κατσανάκη.
* Ο δήμαρχος Δωδώνης απαξίωσε τον μηχανικό Γιάννη Βακάλη, λέγοντάς του ότι δεν είναι εγκεκριμένος μελετητής, κάτι που δεν ισχύει. Ο κ. Βακάλης είναι καταγεγραμμένος στα μητρώα μελετητών του υπουργείου Περιβάλλοντος.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!