το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να εξοπλίσεις μια εργαλειοθήκη με τα απαραίτητα εργαλεία. Δεν χρειάζεσαι τόνους εξοπλισμού ούτε και πρέπει να ξοδέψεις μια περιουσία σε εργαλεία που δεν θα χρησιμοποιήσεις συχνά. Μια σωστή εργαλειοθήκη θες που να είναι λειτουργική και όσο το δυνατόν πιο πλήρης.
Να λοιπόν με τι εργαλεία εφοδιάζεις τη συλλογή σου...
Κατσαβίδια. Προτίμησε τη συλλογή που θα περιέχει μια ποικιλία 6-8 κατσαβιδιών για κάθε χρήση, καθώς αυτές καλύπτουν συνήθως τις περισσότερες απαιτήσεις σε νούμερα. Αν μάλιστα θες κάτι καλύτερο, αναζήτησε τις συλλογές που περιέχουν κατσαβίδια με αντιολισθητικές λαβές.
Γαλλικό κλειδί. Ο κανόνας του ερασιτέχνη μάστορα λέει πως με ένα γαλλικό κλειδί κι ένα κατσαβίδι μπορείς να κάνεις άπειρες εργασίες! Κι αυτό είναι αληθές, καθώς ένα κλειδί μεταβλητού ανοίγματος μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε όλες σχεδόν τις βίδες.
Γερμανοπολύγωνα. Υπάρχουν φορές που πρέπει να ασκήσεις περισσότερη δύναμη για το λασκάρισμα μιας βίδας και το γαλλικό κλειδί μπορεί να «κλωτσήσει». Για τις στιγμές λοιπόν που χρειάζεσαι πιο σταθερό πιάσιμο και πιο σφιχτό «αγκάλιασμα» της βίδας, μια μικρή συλλογή με γερμανοπολύγωνα θα σου φανεί ανεκτίμητη.
Πένσα ηλεκτρολόγου. Εργαλειοθήκη χωρίς πένσα δεν γίνεται! Από το σφίξιμο ή το λασκάρισμα βιδών έως το κράτημα αντικειμένων και το ξεγύμνωμα καλωδίων, η πένσα θα σου λύσει τα χέρια. Πήγαινε καλύτερα για μια πένσα ηλεκτρολόγου, ώστε να έχεις τη δυνατότητα να κόβεις διάφορα μικρότερα υλικά.
Μετροταινία. Επειδή πάντα θα χρειαστεί να μετρήσεις κάτι, μια 5μετρη ταινία είναι ιδανική για τις ανάγκες του σπιτιού.
Δοκιμαστικό κατσαβίδι. Πρόκειται για εντελώς απαραίτητο εργαλείο της εργαλειοθήκης, γι’ αυτό άλλωστε και αποτελεί ένα κεφάλαιο από μόνο του! Εκτός από την κύρια ηλεκτρολογική του χρήση, τη διαπίστωση δηλαδή αν υπάρχει τάση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν απλό κατσαβίδι, καθώς το μέγεθος της μύτης του είναι τέτοιο που εφαρμόζει ιδανικά στις περισσότερες βίδες που συναντάμε στις οικιακές εργασίες.
Κόφτης καλωδίων. Παρέα με το δοκιμαστικό κατσαβίδι, είναι τα κατεξοχήν εργαλεία για ηλεκτρολογικές εργασίες. Αν θες να κόψεις και να «ξεγυμνώσεις» καλώδια, σου είναι απαραίτητος.
Σφυρί. Βασικό εργαλείο του μάστορα, βρίσκει χρήση σε πλήθος εφαρμογών: από την απλή τοποθέτηση ενός καρφιού μέχρι και το σπάσιμο δομικών υλικών (με τη χρήση καλεμιού). Επίλεξε ένα σφυρί μεσαίου μεγέθους με αντιολισθητική λαβή.
Πριόνι. Όλο και κάποιο ξύλο θα χρειαστεί να κόψεις και το πριόνι θα κάνει τη δουλειά μια χαρά! Στο εμπόριο βέβαια κυκλοφορούν πλήθος πριονιών για διάφορες χρήσεις και σε διάφορες διαστάσεις. Καλό είναι να επιλέξεις ένα πριόνι μελαμίνης, καθώς μπορεί να καλύψει μια μεγάλη γκάμα ξύλων. Κι αν θες και κάτι παραπάνω, η ύπαρξη ενός σιδεροπρίονου στη συλλογή σου είναι πάντα βοηθητική.
Κάβουρας. Τον λένε και τσιμπίδα υδραυλικού και είναι εντελώς αναγκαίος σε όλες τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, μιας και ο σχεδιασμός του είναι τέτοιος που σου δίνει τη δυνατότητα να ασκήσεις πίεση στα διάφορα εξαρτήματα χωρίς τον φόβο να προκαλέσεις ζημιές και φθορές.
Αλφάδι. Αν θες να ευθυγραμμίσεις επιφάνειες και αντικείμενα, το αλφάδι είναι απαραίτητο. Μην πας ωστόσο για ένα αλφάδι laser, καθώς και με το παραδοσιακό -και οικονομικότερο- αλφάδι θα έχεις εξίσου ακριβή αποτελέσματα. Δεν χτίζεις πολυκατοικίες, τα κάδρα σου θες να ευθυγραμμίσεις...
Φαλτσέτα. Είναι το ιδανικό κοπτικό εργαλείο και πάντα θα χρειαστεί να κόψεις κάτι. Δεν το συζητάμε, είναι απαραίτητη για τη συλλογή σου.
Δράπανο. Ο «βασιλιάς» της εργαλειοθήκης σου, είναι το πλέον βασικό (ηλεκτρικό) εργαλείο για κάθε τεχνίτη. Επίλεξε κάποιο που να έχει μεγάλη ισχύ (π.χ. 900 Watt), για να είναι λειτουργικό και χρηστικό. Καλό είναι να διαθέτει διακόπτη με ρύθμιση στροφών και αριστερόστροφη-δεξιόστροφη λειτουργία. Επίσης, η ύπαρξη ταχυτσόκ θα κάνει πολύ εύκολη τη χρήση του στην αλλαγή τρυπανιών. Και βέβαια αν έχεις δράπανο, πρέπει να αποκτήσεις και μια καλή συλλογή τρυπανιών για να το συνοδεύουν.
Με τα βασικά αυτά εργαλεία θα είσαι σε θέση να εκτελείς τα περισσότερα οικιακά μερεμέτια. Από 'κει κι έπειτα, όταν προκύψει η ανάγκη για πιο εξειδικευμένα εργαλεία, μπορείς να τα προμηθευτείς επιτόπου. Ωστόσο η σωστή εργαλειοθήκη οφείλει να περιέχει και τα «αναλώσιμα» εξαρτήματα και ανταλλακτικά: βίδες (ξυλόβιδες και λαμαρινόβιδες) σε διάφορα νούμερα, ούπατ και στριφώνια, ρόκες, μονωτική ταινία, τεφλόν, καρφιά σε διάφορα νούμερα, κλέμες και δεματικά...