tromaktiko: Οι αρχές στη Φουκουσίμα επιδιώκουν ένα μέλλον χωρίς πυρηνική ενέργεια

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Οι αρχές στη Φουκουσίμα επιδιώκουν ένα μέλλον χωρίς πυρηνική ενέργεια



Οι αρχές στην επαρχία Φουκουσίμα σχεδιάζουν ένα μέλλον χωρίς πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με το σχέδιο ανοικοδόμησης που υιοθετήθηκε... χθες, εννιά μήνες μετά τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή των τελευταίων 25 ετών.

Το σχέδιο καλεί την κυβέρνηση και την εταιρία Tokyo Electric Power Co (TEPCO) να κλείσει και τους 10 πυρηνικούς αντιδραστήρες οι οποίοι λειτουργούν στην επαρχία. Οι έξι βρίσκονται στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι--που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου--και τέσσερις στο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊνί.

Η κυβέρνηση και η TEPCO ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι οι αντιδραστήρες, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν τήξη των πυρήνων τους και την έκλυση ραδιενεργών υλικών, βρίσκονται πλέον υπό έλεγχο. Θα απαιτηθούν, κατά εκτιμήσεις, 40 χρόνια για να τεθούν πλήρως εκτός λειτουργίας.

Μετά το πυρηνικό δυστύχημα οι αρχές στην επαρχία Φουκουσίμα επιδιώκουν πλέον να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κυβερνήτης της περιοχής Γουχέι Σάτο δήλωσε ότι το σχέδιο ανοικοδόμησης έχει στόχο να προσελκύσει τους κατοίκους να επιστρέψουν, ειδικά τους νέους που εγκατέλειψαν τη Φουκουσίμα μετά το πυρηνικό δυστύχημα.

Σήμερα ο Σάτο συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γκόσι Χοσόνο, ο οποίος εξετάζει την ανέγερση ενός χώρου προσωρινής αποθήκευσης μολυσμένων υλικών και αποβλήτων στη Φουκουσίμα, κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Η επαρχία αναμένεται να αποφασίσει σύντομα σχετικά με την πρόταση αυτή.

Για την κατασκευή του χώρου αποθήκευσης οι αρχές στο Τόκιο εξετάζουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν γη από πολίτες της περιοχής, οι οποίοι δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στις ιδιοκτησίες τους εξαιτίας της μόλυνσης για πολλά χρόνια.

Τα απόβλητα και άλλα μολυσμένα αντικείμενα εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να αποθηκεύονται στο χώρο που θα επιλεγεί για έως και 30 χρόνια, βάσει των κυβερνητικών σχεδίων. Το ζήτημα της εύρεσης μιας τοποθεσίας για την αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων σε μακροπρόθεσμη βάση δεν έχει ακόμα επιλυθεί.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!