Κομβικό σημείο αποτελεί η διευρυμένη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί το πιθανότερο την ερχόμενη Τετάρτη, με την συμμετοχή των υπουργών που συμμετείχαν στην πρώην Κυβερνητική Επιτροπή.
Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι από τις κρισιμότερες των τελευταίων χρόνων για το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο γιατί πολλά στελέχη έχουν μαζέψει πίκρα και θυμό και απειλούν «αυτήν την ιστορική στιγμή να τα πουν όλα», αλλά και γιατί αναμένεται να τεθούν οι διαδικασίες για την «επόμενη ημέρα» στο κόμμα.
Στα θέματα που αναμένεται να τεθούν είναι αν θα προταθεί ένα μεταβατικό Πολιτικό συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν και υπουργοί, αν οι υπουργοί αυτοί θα πρέπει να παραιτηθούν από την κυβέρνηση για να μην δυσχεράνουν το έργο της κ.λπ.
Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, το θέμα της διαρχίας δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι, αλλά δεν είναι βέβαιον ότι δεν θα το επαναφέρει κάποιο από τα στελέχη στη συνεδρίαση του Πολιτικού συμβουλίου.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί για το εάν ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί ή όχι να είναι υποψήφιος. Ο ίδιος, πάντως, έχει πει σε συνομιλητές του ότι αναζητεί ένα διεθνή ρόλο, αλλά ταυτόχρονα θέλει να διαφυλάξει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.
Ως προς τα χρονοδιαγράμματα, εάν υποτεθεί ότι οι εκλογές αναδύονται στον ορίζοντα του Μαρτίου, τότε η εκλογική διαδικασία μετατίθεται προς τις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς το καταστατικό του κόμματος προβλέπει ότι 30 ημέρες πριν την ανάδειξη νέου αρχηγού πρέπει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
Στο Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να αναγγελθούν και οι υποψηφιότητες, η καθεμιά από τις οποίες θα πρέπει να προκύπτει από πρόταση 105 μελών του οργάνου αυτού, είτε από το 1/3 των περιφερειακών επιτρόπων, είτε από το 10% των μελών του ΠΑΣΟΚ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του, ενώ και οι άλλοι κυρίαρχοι παίκτες του εσωκομματικού παιχνιδιού ετοιμάζονται να καταλάβουν επίκαιρες θέσεις, να αναπροσαρμόσουν τις φιλοδοξίες τους και να επηρεάσουν τις εξελίξεις μέσα από ανοιχτές ή παρασκηνιακές διαδικασίες.