"Το μόνο, που αποφασίζουμε εδώ, είναι να ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος και να αντιμετωπίσει τα θέματα, τα οποία ο κ. Κουτρουμάνης και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου υπογράμμισαν", ήταν η κατάληξη της χθεσινής εισήγησης του κ. Παπαδήμου, αν και προηγουμένως επιχείρησε να καταστήσει σαφές ότι "θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι μετά την περαιτέρω εξειδίκευση της πρότασης (σ.σ του υπουργού Εργασίας) και τις διαβουλεύσεις, που θα γίνουν με τα κόμματα, θα πρέπει να ετοιμαστεί νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει την τελική πρόταση το αργότερο ως τις 15 Ιανουαρίου". Σε κάποιο σημείο της ομιλίας του, μάλιστα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι "αν δεν ολοκληρωθεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ως τα μέσα Ιανουαρίου, θα αντιμετωπίσουμε σημαντικές δυσκολίες στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, διαβουλεύσεις, που συνδέονται με τη δημοσιονομική προοπτική της χώρας", κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη εκταμίευσης της επόμενης δόσης, που προσεγγίζει – όπως είπε – τα 80 δισ. ευρώ.
"Δεν υπήρξε η απαραίτητη ενημέρωση των κομμάτων και ειδικά της ΝΔ, που έχει εκφράσει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των συντάξεων. Απουσιάζει η δημοσιοποίηση των αναλογιστικών μελετών", απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Δήμας, αν και για τις αναλογιστικές μελέτες ο κ. Παπαδήμος είπε ότι είναι στη διάθεση των υπουργών.
"Στην 5η επικαιροποίηση του Μνημονίου υπάρχει αναφορά για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης του αριθμού των ταμείων και σταθεροποίησης των δαπανών σε βιώσιμα επίπεδα δεν υπάρχει κανένας ποσοτικός προσδιορισμός" αντέτεινε ο κ. Δήμας. Και γι΄ αυτό το λόγο, πρότεινε η συζήτηση να επαναληφθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, ώστε να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση.
Στο ίδιο θέμα, ο υπουργός Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, φέρεται να είπε ότι "τα θέματα, πριν έρθουν στο υπουργικό συμβούλιο, πρέπει πρώτα να έχει γίνει προεργασία στα κόμματα και ο εκάστοτε υπουργός να συνομιλεί από πριν με τα κόμματα, ώστε τα θέματα να έρχονται στο υπουργικό συμβούλιο έτοιμα". Αντίστοιχη πρόταση για διακομματικές επιτροπές, που θα συνεργάζονται με τους υπουργούς για καλύτερη προετοιμασία, έκαναν και η Α. Διαμαντοπούλου με τον Α. Λοβέρδο.
"Η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι ένα μέτρο οριζόντιας εφαρμογής, που θα πλήξει τις ασθενείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και θα είναι άλλο ένα μέτρο σαν και αυτά, που έχουν υιοθετηθεί και έχουν αποδειχθεί ατελέσφορα. Το θέμα των επικουρικών είναι εκτός δημοσιονομικού πεδίου", φέρεται να είπε ακόμα ο Δ. Αβραμόπουλος διαφωνώντας με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, που υποστήριξε ότι "η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αναγκαία όχι μόνο για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων, αλλά επιπλέον και για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, καθώς η ανάγκη στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό των ταμείων αν δεν υπάρξει η μεταρρύθμιση, θα είναι αυξανόμενη".
Ο Ευ. Βενιζέλος παρενέβη τη στιγμή που Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας ζήτησαν από τον Γ. Κουτρουμάνη να απαντήσει αν η μείωση στις επικουρικές συντάξεις αποτελεί υποχρέωση της χώρας καταγεγραμμένη στο Μνημόνιο. "Κατηγορηματικά ναι", απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών. Με την ίδια φράση φέρεται να συμφώνησε και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
"Καμία χώρα πια δε δίνει συντάξεις μεγαλύτερες από μισθούς", είπε και ο Γ. Κουτρουμάνης, επιβεβαιώνοντας. "Είμαστε εδώ τρεις επίτροποι. Εγώ, ο κ. Παπουτσής και ο κ. Δήμας. Γνωρίζουμε πόσο επιτακτικά θέτει εδώ και χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση το θέμα των αλλαγών στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό", παρενέβη και η υπουργός παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου.
"Η κυβέρνηση έχει αναφορά τη χώρα και όχι τα κόμματα. Βλέπω όμως ότι και η πλέον καλόπιστη συζήτηση μπορεί να αναδειχθεί σαν εχθρική και πολεμική στάση του ενός απέναντι στον άλλον. Το υπουργικό συμβούλιο, κορυφαίο όργανο, οφείλει να προστατεύσει την αξιοπρέπειά του και την αξιοπρέπεια του προέδρου και των μελών του", αντέτεινε στις παρεμβάσεις των στελεχών της ΝΔ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρρύθμισης, Δ. Ρέππας.
Την εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, στήριξαν οι Ευ. Βενιζέλος, Δ. Ρέππας, Μ. Παπαϊωάννου, Α. Λοβέρδος, Α. Διαμαντοπούλου και Φ. Σαχινίδης, διαφώνησαν οι Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Π. Οικονόμου και Σ. Ξυνίδης, ενώ Μ. Χρυσοχοίδης και Γ. Ραγκούσης – σύμφωνα με τους παρευρισκομένους - δεν τοποθετήθηκαν.