αλλά και χώρες της Ασίας, παρουσίασε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας (Met Office), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα που διεξήχθη στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.
Τα αποθαρρυντικά συμπεράσματα της έρευνας περιγράφουν την εικόνα της Ευρώπης ως μιας άνυδρης ηπείρου, όπου τα εδάφη δεν θα είναι καλλιεργήσιμα, τα γεωργικά είδη που θα ευδοκιμούν θα είναι αυτά που σήμερα υπάρχουν στην τροπική ζώνη και η πρόσβαση σε νερό θα είναι απαγορευτική για μεγάλο ποσοστό των κατοίκων. Η ζοφερή εικόνα που παρουσιάστηκε από τους επιστήμονες αφορά την κατάσταση που θα επικρατεί σε 24 χώρες το 2100, αν συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Μπορεί το 2100 να φαίνεται σε μας μακρινό, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν δεν ληφθούν σήμερα τα απαραίτητα αυστηρά μέτρα, τα εγγόνια μας θα ζουν σ’ έναν κατεστραμμένο πλανήτη. Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας 21 διαφορετικά μοντέλα για την κλιματική αλλαγή που προέρχονται από επιστημονικά ινστιτούτα από όλο τον κόσμο, τονίζουν πως υπάρχει σημαντικό περιθώριο λάθους, όμως παράλληλα επισημαίνουν πως ο βασικός πυρήνας της έρευνας αντικατοπτρίζει με μεγάλη ακρίβεια το μέλλον που μας επιφυλάσσουν οι αλλαγές στο κλίμα. Στην Ευρώπη, οι χώρες που θα δεχτούν το ισχυρότερο πλήγμα θα είναι η Αγγλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία. Στην Ισπανία, σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν στο σύνολό τους τα καλλιεργήσιμα εδάφη (ποσοστό 99%) θα υποβαθμιστούν και η χώρα θα είναι άγονη. Αντίθετα, στη Βρετανία το μεγαλύτερο ποσοστό των εδαφών (περίπου 96%), λόγω των καιρικών αλλαγών, θα είναι κατάλληλα μόνο για καλλιέργειες που σήμερα υπάρχουν σε θερμότερες περιοχές. «Αμπελώνες στην Αγγλία; Θα μπορούσε. Αλλωστε, οι Ρωμαίοι το είχαν καταφέρει», λέει χαριτολογώντας ο Μάικλ Μακάρθι, συντάκτης στη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ».
Χωρίς νερό η Γαλλία
Στη Γαλλία, από την άλλη, μόλις το 4% της γης θα θεωρείται υγιές, ενώ η ποιότητα του 55% των εδαφών θα είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με σήμερα. Η μείωση των υδατικών πόρων αναμένεται να επηρεάσει το 14% των Γάλλων, σε σημερινούς αριθμούς περίπου 9 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ στην Αγγλία το ποσοστό αυτό φτάνει το 24%, νούμερο που αντιστοιχεί σε περίπου 14,5 εκατομμύρια κατοίκους. Στη Γερμανία, το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται φτάνοντας το 43%, που αντιστοιχεί σήμερα σε 35 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ στην Ισπανία το ποσοστό εμφανίζεται ακόμη μεγαλύτερο (58%), που μεταφράζεται σε 27 εκατομμύρια Ισπανούς. Τα πλημμυρικά φαινόμενα στα ποτάμια αναμένεται να αυξηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό στη Βρετανία, φτάνοντας το 72%, σε αντίθεση με τη Γαλλία, όπου η αύξηση είναι κατά πολύ μικρότερη, μόλις 9%. Παράλληλα με την αύξηση των πλημμυρών αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων, οι οποίοι κατοικούν σε παράκτιες περιοχές και οι οποίοι θα βιώσουν έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, σε συνδυασμό με την εμφάνιση ολοένα και περισσότερων ισχυρών καταιγίδων, αναμένεται να επηρεάσει 120.000 κατοίκους στη Γαλλία και 160.000 στη Βρετανία, όπου το θερμόμετρο στα νότια της χώρας θα ανεβαίνει κατά 3ο C μέχρι το τέλος του αιώνα και 2,5ο C στον Βορρά. Οι πρώτες ενδείξεις, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, καθώς σήμερα στη Βρετανία καταγράφονται κάθε χρόνο 35 περισσότερες θερμές μέρες συγκριτικά με πριν από 50 χρόνια.
Εξαιρετικά καταστροφικές θα είναι και οι επιπτώσεις στη γεωργία σε χώρες όπως η Αυστραλία και η Τουρκία, στις οποίες, όπως προβλέπει η μελέτη, θα υποβαθμιστεί το 97% των καλλιεργήσιμων εδαφών. Αντίθετα, χώρες όπως η Γερμανία και η Ρωσία θα «επωφεληθούν» κατά κάποιο τρόπο, μιας και λόγω των κλιματικών συνθηκών, θα μπορούν να ευδοκιμήσουν στα εδάφη τους τροπικά είδη. Τις σοβαρότερες συνέπειες ως προς την έλλειψη νερού θα ζήσουν χώρες όπως η Αίγυπτος, όπου το 98% του πληθυσμού θα επηρεαστεί, αλλά και η Τουρκία, όπου, έχοντας ως μέτρο σύγκρισης τον σημερινό πληθυσμό, ο αριθμός των ανθρώπων που θα πληγούν φτάνει τα 33 εκατομμύρια.