συνέδρια κρουαζιέρας – SEATRADE WINTER CRUISE FORUM- , στο περιθώριο του οποίου συναντήθηκε και με τον τούρκο υπουργό Μεταφορών Ναυτιλίας και Επικοινωνιών κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ όπου και συζήτησαν και άλλα θέματα σχετικά με την διευκόλυνση της διακίνησης επισκεπτών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ειδικότερα ο υφυπουργός, στο συνέδριο, αναφέρθηκε εκτενώς στα βήματα που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο από την Ελλάδα, όπως η άρση του καμποτάζ, η ελληνική συμμετοχή σε όλα τα μεγάλα συνέδρια κρουαζιέρας, η επίσκεψη στελεχών των μεγαλυτέρων εταιρειών σε ελληνικούς λιμένες, τα οποία άλλαξαν ριζικά το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί η κρουαζιέρα στη χώρα. Ακόμα επισήμανε, στο πολυπληθές ακροατήριο με τα κορυφαία στελέχη της παγκόσμιας αγοράς κρουαζιέρας και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και σηματοδοτούν την δυναμική ανάπτυξη της Ελλάδας στον σημαντικό για τον τουρισμό τομέα της κρουαζιέρας.
Ο κ. Νικητιάδης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα με σχέδιο νόμου που έχει καταρτιστεί βρίσκεται στην διαδικασία της πλήρους άρσης του καμποτάζ απελευθερώνοντας έτσι την κρουαζιέρα από τους περιορισμούς που υφίστανται και αποτελούσαν αντικίνητρο για την ανάπτυξή της, εκτιμώντας ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για τις κρουαζιέρες, και, φυσικά, για τον τουρισμό γενικότερα.
Παράλληλα, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, συναντήθηκε με πολλούς εκπροσώπους της κρουαζιέρας και συζήτησαν τα όσα χρειάζεται ο κλάδος για να αναπτυχθεί στην ελληνική τουριστική αγορά καθώς πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Ετήσια Γενική Συνέλευση της MedCruise, στον Πειραιά το φόρουμ για τον θαλάσσιο τουρισμό στο πλαίσιο των ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ και στην Κρήτη το Συνέδριο για την κρουαζιέρα και την ναυτιλία.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ο κ. Νικητιάδης, ότι «όλες οι προτάσεις έχουν ληφθεί υπόψη και κινούμαστε ανάλογα για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της παγκόσμιας κρουαζιέρας» ενώ ανάφερε επίσης ότι «προσφάτως το λιμάνι του Πειραιά έχει ανακοινώσει σημαντικές μειώσεις των τελών και την παροχή κινήτρων που θα διευκολύνουν την κρουαζιέρα».
Ακόμα ο υφυπουργός επισήμανε τα όσα ήδη έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς και ενισχύουν τον τομέα της κρουαζιέρας και γενικότερα τον τουρισμό καθώς και άλλα που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα υλοποιηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Αφαίρεση των “περιορισμών καμποτάζ, νέα στρατηγική μάρκετινγκ προώθησης της «εμπειρίας του τουρίστα” που θα περιλαμβάνει ένα ειδικό τμήμα για την τουριστική κρουαζιέρα, ρυθμίσεις για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων τις αργίες και πέραν του ωραρίου για τη διευκόλυνση των επιβατών κρουαζιέρας, ακόμα και για τα Χριστούγεννα και τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, βελτίωση της διαδικασίας VISA, έκδοσης συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για τα νέα Visa Center στην Τουρκία στην Αττάλεια και σύντομα στο Bodrum, δημιουργία διυπουργικής “Συμβουλευτικής Επιτροπής για «κρουαζιέρα -τουρισμό», με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις εταιρείες κρουαζιέρας, μείωση των λιμενικών τελών στον Πειραιά, ρύθμιση του πλαισίου για την ιδιωτικοποίηση των λιμένων και του πλαισίου που επιτρέπει τα δικαιώματα παραχώρησης για την κατασκευή και τη λειτουργία των τερματικών σταθμών κρουαζιέρας, εφαρμογή ενός «one stop shop»στον ΕΟΤ για να βοηθήσει και να διευκολύνει τα επενδυτικά σχέδια τουρισμού.
Σημειώνεται, ότι ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, πραγματοποίησε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των μεγαλυτέρων εταιρειών κρουαζιέρας. Ειδικότερα μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον κ. Ίσραελ της εταιρείας Carnival Cruises, τον κ. Τερσέκ της Royal Carribean Cruises και τον κ. Κρούμρινε της Princess Cruises.