• ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ: Αν σας έχει μείνει μαγιονέζα στο βαζάκι και δεν βλέπετε να την χρησιμοποιείτε στο άμεσο μέλλον μπορείτε να ρίξτε λίγο λάδι ή ξύδι στο βαζάκι, λιωμένο...
σκόρδο, αλάτι-πιπέρι και όποια άλλα μπαχαρικά θέλετε να ταρακουνήστε το βαζάκι και να φτιάξετε μία ωραιότατη σάλτσα για τις σαλάτες σας.
• ΓΑΛΑ: Λήγει το γάλα και δεν το έχετε ανοίξει ακόμη; Φτιάξτε κρέμα βανίλιας και θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια ή φτιάξτε μία μπεσαμέλ και ρίξτε την πάνω από διάφορα βρασμένα λαχανικά και στο φούρνο.
• ΑΛΑΤΙ ΛΥΣΣΑ: Κατέληξε ή σούπα σας να βγει λύσσα; Μην την πετάξετε. Καθαρίστε μία πατάτα και ρίξτε την μέσα. Ξαναβράστε για λίγο. Αφού δοκιμάστε το φαγητό και είστε εντάξει με το αποτέλεσμα βγάλτε την πατάτα και σερβίρετε κανονικά.
• ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ: Δεν είναι ανάγκη να το πετάτε μετά από κάθε χρήση, σκουπίστε το και διπλώστε το για να ξαναχρησιμοποιηθεί. Πετάξτε το αν είναι πολύ λερωμένο ή διαλυμένο.
• ΑΥΓΑ: Κάντε την δική σας στραπατσάδα με λαχανικά, ομελέτα με τυρί και λαχανικά ή ακόμη τηγανίστε ένα τηγάνι πατάτες στο τέλος αφαιρέστε το πολύ λάδι και ρίξτε το χτυπημένο αυγό.
Αν το αυγό που θέλετε να βράσετε είναι ελαφρώς ραγισμένο μην το πετάξετε. Για να μην σας ξεχειλίσει το ασπράδι ρίξτε μέσα στο νερό που θα βράσει λίγο ξύδι.
• ΔΟΧΕΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ: Μην πετάτε τα δοχεία συσκευασίας (πχ. παγωτό) που αγοράζετε με διάφορα τρόφιμα κατά καιρούς. Πλύνετε τα και χρησιμοποιήστε τα σαν τάπερ.
• ΚΑΣΣΕΡΙ: Αν σας μένουν μικρά κομματάκια από κασέρια μπορείτε: -να τα τρίψτε και να τα καταψύξτε χρησιμοποιήστε τα την επόμενη φορά που θα φτιάξτε ξανά παστίτσιο ή ογκραντέν ή ακόμη μπορείτε να τα ρίξτε σε μία ομελέτα.
• ΚΙΜΑΣ: προσθέστε περισσότερο ψωμί για τα κεφτεδάκια σας.
• ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ: Φτιάξατε γεμιστά κολοκυθάκια και δεν ξέρετε το να κάνετε την ψίχα τους; Κρατήστε την και φτιάξτε κολοκυθοκεφτέδες ή μπατζίνα.
• ΚΡΕΑΣ: Αν σας έχει μείνει κοκκινιστό κρέας ή αν δεν έχει μείνει καθόλου κρέας αλλά αρκετή σάλτσα βάλτε τη στην κατάψυξη. Μπορείτε άνετα άλλη μέρα να την χρησιμοποιήστε σε κάποια μακαρονάδα σας.
Σας έμεινε λίγο ψητό; Τεμαχίστε το σε πολύ μικρά κομμάτια και καταψύξτε το. Ότι κρέας και αν είναι. Μπορείτε να έχετε πρόχειρα στην κατάψυξη και πίτες (αυτές είναι για γύρο). Αντί να παραγγείλετε από έξω ψήστε για λίγο τις πίτες στο γκριλ και τσιγαρίστε το κρέας με λίγο σκόρδο (αν θέλετε) και φτιάξτε τους δικούς σας γύρους.
Προτιμήστε να αγοράσετε ολόκληρο το κοτόπουλο παρά μεμονωμένα συσκευασμένα τεμάχια. Σας βγαίνει πολύ πιο φτηνό. Τεμαχίστε το και καταψύξτε.
Κατά καιρούς βρίσκουμε πολύ καλές προσφορές σε κρέας. Αν βρείτε ψωνίστε το και βάλτε το στην κατάψυξη.
Στο σουπερμάρκετ ελέγξτε την διαφορά τιμής (κιλού) του έτοιμου πακεταρισμένου νωπού κρέατος με αυτό της βιτρίνας του ιδίου προϊόντος. Έχετε στο νου σας πως το πακεταρισμένο (εκτός αν είναι σε προσφορά) συμπεριλαμβάνει το κόστος εργατικών και συσκευασίας.
Σας έμειναν λίγα κεφτεδάκια ή 1-2 μπιφτέκια; Τσιγαρίστε λίγο σκόρδο και κρεμμύδι, Προσθέστε ντομάτα σάλτσα. Αφού βράσει ρίξτε τα ψιλοκομμένα και σερβίρετε με πιλάφι ή μακαρόνια.
Αν συνηθίζετε να μαγειρεύετε 1 κιλό κρέας πχ κοκκινιστό για φαγητό 1ας μέρας, για να κάνετε περισσότερη οικονομία μπορείτε να μαγειρεύετε 500-600 κρέας αλλά να το κόψετε σε πολύ μικρές μπουκίτσες. Έτσι και θα φτάσει για όλους χωρίς παράπονα και θα κάνετε οικονομία.
• ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Αν κοντεύουν να σας χαλάσουν μπορείτε να τα ψιλοκόψτε, να τα απλώστε πάνω σε μια λαδόκολλα και βάλτε τα στην κατάψυξη για λίγες ώρες μέχρι να παγώσουν. Μετά ρίξτε τα σε σακούλα πλαστική στην κατάψυξη. Δεν θα γίνουν μία ομοιόμορφη μάζα και θα σας είναι πολύ εύκολο να τα χρησιμοποιείτε κάθε φορά που θα τα χρειάζεστε.
• ΚΡΑΣΙ: Μία φίλη μου όταν της μένει λίγο κρασί και ξέρει ότι θα καταλήξει στον νεροχύτη τα αποθηκεύει σε παγοκύστες και το καταναλώνει στα διάφορα φαγητά της.
• ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Αν σας έχουν μείνει αρκετά λαχανικά που βλέπετε ότι δεν αντέχουν πολύ ακόμη φτιάξτε μια χορτόσουπα.
Αν σας μένουν λαχανικά ακόμη και τα κοτσανάκια από τους μαϊντανούς και σέλινο έχετε πρόχειρο ένα δοχείο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη όπου κάθε φορά που σας περισσεύει κάτι ρίξτε το μέσα. Όταν γεμίσει ή όταν το χρειαστείτε μπορείτε να τα βράσετε και να φτιάξτε δικό σας ζωμό λαχανικών τον οποίο μπορείτε αφού κρυώσει να τον βάλετε σε παγοθήκες στην κατάψυξη ή ακόμη σε γυάλινα βαζάκια αρκεί να αφήστε τουλάχιστον 2 εκατοστά αέρα πριν τα κλείσετε.
Αγοράζετε πάντα φρούτα και λαχανικά εποχής. Αν θέλετε εκτός εποχής προτιμήστε τα κατεψυγμένα είναι φτηνότερα.
• ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ: Μειώστε τα λεγόμενα junk foods στο σπίτι. Αν τα παιδιά σας καταναλώνουν μετά μανίας πατατάκια, γαριδάκια, κτλ. Υπολογίστε πως 1 πακέτο την εβδομάδα να μειώστε, με μέση τιμή 1,20 είναι 62,40 τον χρόνο – Μόνο από 1.
• ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ: Αποφύγετε όσο μπορείτε τα αντικείμενα μιας χρήσης όπως ξυραφάκια και αναπτήρες. Αξίζει μακροπρόθεσμα να αγοράσετε ένα ποιοτικό ξυραφάκι και απλά να παίρνετε ανταλλακτικά.
• ΜΥΡΩΔΙΚΑ: Το σέλινο, ο μαϊντανός και ο άνηθος διατηρούνται περισσότερο σε ένα ποτήρι με νερό μέσα στο ψυγείο αλλιώς αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη.
• ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ: Έχετε μόνο δύο και είναι να φάνε τέσσερις; Κόψτε το κρέας σε αρκετά κομμάτια και κάντε μία απλή τηγανιά.
• ΜΑΡΟΥΛΙΑ: Αν είναι μαραγκιασμένα κάντε τα ένα κρύο μπάνιο. Γεμίστε είτε τον νεροχύτη σας ή μία λεκάνη νερό και αφήστε τα για λίγο. Θα φαίνονται σαν φρεσκοκομμένα και πάλι. Το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα λαχανικά.
• ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: Διατηρήστε τα σε χάρτινη σακούλα. Διατηρούνται πολύ περισσότερο και δεν γλιτσιάζουν εύκολα.
• ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Σας περισσεύει πολύ βρασμένο μπρόκολο και το βλέπετε να οδεύει για τα σκουπίδια; Βάλτε το σε ένα ταψάκι, ρίξτε μπαχαρικά, φτιάξτε μία μπεσαμέλ όπου στο τέλος θα προσθέσετε και τυριά και ρίξτε το στο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα. Αν δεν θέλετε να κάνετε μπεσαμέλ απλά ρίξτε λίγο τυρί από πάνω και ψήστε το. Μπορείτε επίσης να το βάλετε στην κατάψυξη και να το χρησιμοποιήστε σε κάποια μελλοντική σάλτσα μακαρονάδας, ταιριάζει πολύ με κρέμα γάλακτος.
• ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες διατηρούνται περισσότερο σε χάρτινες σακούλες.
• ΠΟΥΡΕΣ: Αν σας έχει μείνει πουρές μπορείτε να τον ρίξτε σε κάποια σούπα για να γίνει πιο πυκνή. Μπορείτε ακόμη να φτιάξτε πατατοκεφτέδες, ρίξτε μέσα στον πουρέ ένα αυγό, λίγο αλεύρι (αν είναι πολύ πυκνό λίγο γάλα), λαχανικά, μπαχαρικά και ότι άλλο μπορείτε να βρείτε στο ψυγείο σας και τηγανίστε. Ακόμη μπορείτε να τα τηγανίστε σαν σνίτσελ και να τον κάνετε πατατοκροκέτες.
• ΠΑΓΩΤΟ: Εκτός από το σιρόπι μπορείτε άνετα να προσθέστε φρούτα, μπισκότα, γλυκό του κουταλιού.
• ΡΥΖΙ: Για να έχετε ένα αφράτο ρύζι που δεν είναι μία μάζα κολλημένη προσθέστε 1 κουταλιά λευκό ξύδι στο νερό που βράζει πριν ρίξτε μέσα το ρύζι.
• ΣΑΛΤΣΕΣ: Όταν φτιάχνετε σάλτσες φτιάξτε λίγο παραπάνω και καταψύξτε τες.
• ΣΕΛΙΝΟ: Διατηρείτε πολύ περισσότερο στο ψυγείο τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.
• ΣΟΥΠΕΣ: Πάντα να προσθέστε κάτι επιπλέον. Ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, λαχανικά, γιαούρτι.
• ΤΡΟΦΙΜΑ: Για να μην σας χαλάνε τα όσπρια, αλεύρι, ζυμαρικά αν μείνουν πολύ στο ντουλάπι της κουζίνας, αποθηκεύστε τα κατά προτίμηση σε γυάλινα δοχεία είτε με ένα δαφνόφυλλο ή μία αποξηραμένη καυτερή πιπεριά.
• ΤΥΡΙ: Για να διατηρήστε την φέτα σας πιο πολύ μπορείτε να ζητήστε από το σουπερμάρκετ να σας βάλει σε ένα μπουκάλι γάρο (είναι το νερό που διατηρείτε στους τενεκέδες και συνήθως δεν το χρεώνουν) ή να το φτιάξτε εσείς: βράστε νερό σε ένα κατσαρόλι και ρίξτε αλάτι, η αναλογία είναι 7% αλάτι. Μόλις βράσει για λίγα λεπτά κατεβάστε το από το μάτι και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Βάλτε την φέτα με το γάρο που φτιάξατε στο ψυγείο. Όταν είναι να σερβίρετε, κόψτε την ποσότητα που χρειάζεστε και απλά ξεπλύνετε το κάτω από την βρύση.
• ΦΡΟΥΤΑ: Τα φρούτα που βλέπετε ότι έχουν παραωριμάσει πριν τα πετάξετε δοκιμάστε να τα κάνετε κάποιο είδος χυμού. Αν δεν έχετε αποχυμωτή μπορείτε πολύ εύκολα να ρίξετε τα ώριμα φρούτα στο multi προσθέτοντας λίγο γάλα η νερό αν προτιμάτε. Έτσι φτιάχνετε ένα υγιεινό χυμό και δεν σπαταλάτε. Τις μπανάνες που έχουν μαυρίσει μπορείτε να τις τυλίξτε με διάφανη μεμβράνη και τις βάλτε στην κατάψυξη. Την επόμενη φορά που θα φτιάξτε κέικ ξεπαγώστε, ξεφλουδίστε και ρίξτε τες στην ζύμη. Δίνει απίθανη γεύση.
• ΨΩΜΙ: Αν το κάποια μέρα έχει περισσέψει αρκετό ψωμί, κόψτε το σε φέτες (ξεπαγώνει γρηγορότερα) και βάλτε το στην κατάψυξη. Όταν το ξεπαγώστε θα είναι μαλακό και φρέσκο. Γίνονται επίσης ωραιότατες αυγόφετες
Το ψωμί που σας έχετε και κάθετε στην ψωμιέρα σας αρκετές μέρες πριν αποφασίσετε να το πετάξετε βάλτε το στο multi σας και κάντε το ψίχουλα. Μπορείτε άνετα να το καταψύξτε για την επόμενη φορά που φτιάξτε κεφτεδάκια ή να το χρησιμοποιήστε σε κάποια άλλη συνταγή σας. Η ακόμη να πάρτε τα παιδιά σας και να ταΐστε τα περιστέρια σε κάποια πλατεία.
Ξεπαγώνοντας το μπορείτε να το κόψτε σε πολύ μικρά κομμάτια. Βάλτε ελάχιστο λάδι στο τηγάνι μαζί με βούτυρο και τηγανίστε τα προσθέτοντας διάφορα μπαχαρικά. Έτσι έχετε κρουτόνς (που πουλιούνται για χρυσά) για να βάλετε στις σούπες και στις σαλάτες σας. Μπορείτε να τα φτιάξετε και σε ταψάκι στο φούρνο αν δεν θέλετε να τα τηγανίστε.