tromaktiko: Έχουν και οι μορφωμένες γυναίκες… τις αδυναμίες τους

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Έχουν και οι μορφωμένες γυναίκες… τις αδυναμίες τους



Πιο ευάλωτες στην κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται ότι είναι οι γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο... όπως δείχνει έρευνα βρετανών επιστημόνων από το London School of Economics (LSE) που δημοσιεύεται στο περιοδικό Social Science and Medicine.

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με ανώτερους πανεπιστημιακούς τίτλους έχουν μία τάση να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ σε σχέση με τις λιγότερο μορφωμένες. Ανάλογη σχέση βρέθηκε και στους άνδρες σε λίγο μικρότερο βαθμό.

Πιο συγκεκριμένα, γυναίκες απόφοιτοι ανώτερων εκπαιδευικών βαθμίδων ήταν 71% πιο πιθανό να καταναλώνουν αλκοόλ τις περισσότερες ημέρες σε σύγκριση με εκείνες κατώτερων, ενώ αυτές με πανεπιστημιακό τίτλο ήταν 86% πιθανότερο. Επίσης, οι περισσότερο μορφωμένες γυναίκες είχαν 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πρόβλημα αλκοολισμού από ότι οι λιγότερο μορφωμένες, αλλά και εκείνες που είχαν μεγαλύτερους βαθμούς στο σχολείο είχαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο.

Όσον αφορά το πού οφείλεται αυτή η περίεργη σχέση των μορφωμένων γυναικών με το ποτό, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, οι αιτίες έχουν να κάνουν με:
1.Το γεγονός ότι αργούν να κάνουν παιδιά και αναβάλλουν τις ευθύνες τους ως γονείς.
2.Εκτίθενται σε κατανάλωση αλκοόλ από τα φοιτητικά τους χρόνια
3.Έχουν πιο ενεργή κοινωνική ζωή και νυχτερινή διασκέδαση.
4.Εργάζονται συχνότερα σε ανδροκρατούμενα και ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, όπου η κατανάλωση αλκοόλ είναι συχνό φαινόμενο.

Σύμφωνα με την έρευνα, κάποιος μπορεί να προβλέψει μόλις από τους βαθμούς των πρώτων τάξεων του δημοτικού, τη σχέση των κοριτσιών με το ποτό στο μέλλον!

Γυναίκες με μεγάλους βαθμούς στο δημοτικό, έχουν διπλάσια πιθανότητα να καταναλώνουν καθημερινά αλκοόλ σαν ενήλικες. Αντίστοιχα, στους άνδρες, η πιθανότητα είναι η μισή, δηλαδή μόνο 49%. Ενώ άνδρες και γυναίκες με μεγάλους βαθμούς στην ηλικία των 5 και 10 ετών έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ σε σχέση με εκείνους που είχαν μικρότερους βαθμούς.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!