Στη μελέτη συμμετείχαν 49.000 κορίτσια και γυναίκες, ηλικίας 15 έως 49 ετών, από τη Δανία. Οι ερευνητές από το Ίδρυμα StatensSerum, στην Κοπεγχάγη, παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί οκτώ χρόνια, καταγράφοντας τις διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο ζωής και το οικογενειακό ιστορικό τους. Στη διάρκεια της μελέτης, 577 εθελόντριες υπέστησαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, και οι πέντε τελικά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας τους.
Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, τα σοβαρά αυτά καρδιαγγειακά επεισόδια ήταν κατά 90% περισσότερα στις εθελόντριες που έτρωγαν σπανίως έως ποτέ ψάρι, σε σύγκριση με εκείνα στις εθελόντριες που έτρωγαν έστω μία μερίδα ψάρι κάθε εβδομάδα.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως για τις νέες γυναίκες, η κατανάλωση ψαριών είναι πάρα πολύ σημαντική», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάριν Στρομ. Και πρόσθεσε: «Εξ όσων γνωρίζουμε, η μελέτη μας είναι η πρώτη που εστιάζεται αμιγώς σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας».
Αν και οι γυναίκες είναι εν πολλοίς προστατευμένες από τα καρδιαγγειακά επεισόδια χάρη στην ορμόνη του γυναικείου φύλου, τα οιστρογόνα, μετά την κλιμακτήριο κινδυνεύουν από αυτά όσο και οι άντρες – και μάλιστα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας τους, απ’ ό,τι οι άντρες.
Στην πραγματικότητα, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό κοστίζουν ετησίως τη ζωή πολύ περισσότερων γυναικών απ’ ό,τι ο καρκίνος του μαστού, αλλά δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν τον κίνδυνο αυτό.