tromaktiko: Μύθοι και αλήθειες για τον Ύπνο

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Μύθοι και αλήθειες για τον Ύπνο



ΜΥΘΟΣ: Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από έναν όμορφο ύπνο.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρόσφατη έρευνα από Σουηδούς επιστήμονες, αναφέρει ότι ο πολύωρος ύπνος δεν σας καθιστά πιο ελκυστικούς. Οι ειδικοί ζήτησαν από... 65 ανεκπαίδευτους παρατηρητές ηλικίας 18-61 ετών να εκτιμήσουν τυχαία από φωτογραφίες, την ελκυστικότητα 23 ανδρών και γυναικών από 18-31 χρόνων. Υπήρξαν δύο φωτογραφίες κάθε συμμετέχοντος. Η μία ήταν όταν το άτομο είχε κοιμηθεί πολλές ώρες και η άλλη όταν δεν είχε κοιμηθεί σχεδόν καθόλου. Οι παρατηρητές εκτίμησαν ότι πιο ελκυστικοί ήταν όσοι δεν είχαν κοιμηθεί.

ΜΥΘΟΣ: Διαβάζοντας ή βλέποντας τηλεόραση σας χαλαρώνει και έτσι δεν μπορείτε να το κουνήσετε από κει που είστε.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο κοινός νους υποστηρίζει ότι αυτό είναι μία κακή συνήθεια, επειδή ένα συναρπαστικό βιβλίο ή ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση μπορεί να σας κρατήσει άγρυπνους. Αλλά τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι κάτι σοβαρότερο υπάρχει πίσω από αυτό. Η υπερέκθεση στο φως τη νύχτα. Το φως από το πορτατίφ αλλά και το φως που εκπέμπει η τηλεόραση μπορεί να καταστείλει μία ορμόνη, που είναι ουσιαστική για τον ύπνο. Ισραηλινοί ερευνητές, είχαν συνδέσει το φως κατά τη διάρκεια της νύχτας με αυξανόμενο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

ΜΥΘΟΣ :Χρειαζόμαστε λιγότερο ύπνο καθώς μεγαλώνουμε.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ανεξάρτητα από την ηλικία, η ανάγκη ύπνου που έχουν οι ενήλικες κυμαίνεται στις 7-9 ώρες. Το ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρειάζονται λιγότερο ύπνο, προέρχεται από το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι ξυπνούν συχνότερα στη διάρκεια της νύχτας.

ΜΥΘΟΣ : Μία μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί πριν τον ύπνο, βοηθάει να κοιμηθείτε ευκολότερα.
ΑΛΗΘΕΙΑ : Το αλκοόλ μπορεί να νομίζετε ότι σας χαλαρώνει, στην πραγματικότητα όμως σας αναστατώνει και προκαλεί υπερένταση. Μάλιστα η συχνή κατανάλωσή του μπορεί να είναι η αιτία ενός διαταραγμένου ύπνου αναζητώντας μεγαλύτερες ποσότητες ποτών.

ΜΥΘΟΣ : Η λήψη χαπιών για τον ύπνο εθίζουν τον οργανισμό.
ΑΛΗΘΕΙΑ : Τα σημερινά χάπια ύπνου είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ενώ παρουσιάζουν ένα χαμηλό κίνδυνο εξάρτησης από αυτά, σύμφωνα με το εθνικό ίδρυμα ύπνου. Εξαιρούνται φυσικά τα άτομα που έχουν ιστορικό εθισμού στο αλκοόλ και στις ουσίες.

ΜΥΘΟΣ :Όσο περισσότερο κοιμάστε, τόσο το καλύτερο.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο πολύωρος ύπνος έχει συνδεθεί, σύμφωνα με έρευνες, με υψηλά ποσοστά διαβήτη, υψηλής πίεσης και καρδιακών παθήσεων. Επίσης μία μελέτη στην Ισπανία έδειξε ότι οι 65χρονοι ή και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που τυπικά κοιμούνται 9 ώρες, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια. Άλλη έρευνα συνέδεσε τις πολλές ώρες ύπνου με την κατάθλιψη αλλά και τα ατυχήματα. Αντιθέτως, οι λίγες ώρες ύπνου κάτω από 6 σε μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην παχυσαρκία. 7-8 ώρες ύπνου είναι οι ιδανικές σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!