tromaktiko: Σε τροχιά σύγκρουσης οι εφοπλιστές με τον Παπουτσή

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Σε τροχιά σύγκρουσης οι εφοπλιστές με τον Παπουτσή



Σε τροχιά σύγκρουσης έχουν περιέλθει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή... καθώς ...οι παρεμβάσεις του δευτέρου σε θέματα κλασικής αρμοδιότητας του καταργηθέντος από το ΠΑΣΟΚ υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας -στο οποίο μάλιστα είχε διατελέσει υπουργός επί κυβερνήσεων Σημίτη (2000-2001)- δημιουργούν, ανεξάρτητα προθέσεων, καθυστερήσεις και τριβές με τα συναρμόδια υπουργεία και ειδικά το ανάπτυξης.

Το ζήτημα του νομοσχεδίου για την πειρατεία και της αξίωσης Παπουτσή να παραχωρηθεί στις υπηρεσίες του το κτήριο της Ακτής Βασιλειάδη του Λιμενικού του οποίου με τα νέα (για την ώρα) δεδομένα προΐσταται αποτελούν δύο από τα –εμφανή– αγκάθα στις σχέσεις των δυο πλευρών. Βασικό όμως θέμα που υπερκαλύπτει όλα τα υπόλοιπα η εμμονή του ΠΑΣΟΚ να διαλύσει το υπουργείο, με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας να έχει να αντιμετωπίσει πρόσθετη γραφειοκρατία και αναποφασιστικότητα. Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια σύγκρουση οι δύο πλευρές επιχείρησαν χθες να γεφυρώσουν το χάσμα με αμφίβολα αποτελέσματα.

Η συνάντηση Παπουτσή με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρο Βενιάμη που έγινε την Πέμπτη είχε ως στόχο να αμβλυνθούν οι εντάσεις και να μπορέσει να βρει το βηματισμό της η δουλειά της κυβέρνησης σε θέματα όπως η ναυτική εκπαίδευση, η πειρατεία και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας. Στην ουσία επιχειρήθηκε να λυθούν προβλήματα από την πρωτοβουλία Παπουτσή να καταθέσει, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, το νομοσχέδιο για την πειρατεία. Αυτό προκύπτει άλλωστε και από ανεπίσημες συζητήσεις του υφυπουργού Ναυτιλίας στο υπουργείο Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη στις οποίες ο βουλευτής του ΛΑΟΣ εξηγούσε το παράδοξο να έχει συνεννοηθεί η ΕΕΕ με τον προηγούμενο αρμόδιο της κυβέρνησης Χ. Παμπούκη αναλυτικά για το νομοσχέδιο και μετά την παραίτησή του (επειδή ζήτησε δημόσια επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας) να κάνει το ίδιο με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρυσοχοίδη και τελικά να βλέπει άλλον υπουργό να προτείνει δικές του ρυθμίσεις.

Σημείο των καιρών που εξηγεί και την αδυναμία της χώρας να προχωρήσει σε απλά βήματα προς τα εμπρός εξαιτίας των πολιτικών ισορροπιών. Και αυτό διότι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι φυσικό να επιχειρεί να ισχυροποιήσει εσωκομματικά την θέση του, συσπειρώνοντας γύρω του δυνάμεις που είναι φιλικές με τον αρχηγό το κόμματος Γιώργο Παπανδρέου. Και ως εκ τούτου η de facto αντιπαράθεσή του με τον Χρυσοχοΐδη, προϊστάμενο υπουργό της ναυτιλίας υπό την παρούσα διάρθρωση της κυβέρνησης, εκτιμάται ότι τον ωφελεί. Στην Ακτή Μιαούλη βέβαια παρακολουθούν όλα αυτά με ιδιαίτερο σκεπτικισμό. Έτσι το άνοιγμα χθες του Παπουτσή προς την επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (χωρίς όμως το Λιμενικό) κρίνεται ως μια πρώτη κίνηση αν και δεν αναμένονται σημαντικά βήματα ενόψει εκλογών και εσωκομματικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ.

Δηλώσεις Παπουτσή

Μετά τη συνάντηση Παπουτσή - Βενιάμη ο υπουργός δήλωσε πως έγινε «μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση (με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Βενιάμη) για θέματα που αφορούν την νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση των περιστατικών πειρατείας» προσθέτοντας πως «βεβαίως, συζητήσαμε και για γενικότερα θέματα που αφορούν στο συντονισμό των προσπαθειών μας προκειμένου να πετύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα για την υποστήριξη της ελληνικής ναυτιλίας». Χαρακτήρισε τις θέσεις Βενιάμη «ιδέες οι οποίες έχουν μια σοβαρή οικονομική και πολιτική βάση όσον αφορά στο νομοσχέδιο». «Τις συζητήσαμε όλες» είπε προσθέτοντας πως «τις περισσότερες από αυτές βλέπω ότι μπορούμε να τις κάνουμε αποδεκτές». «Καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων θα είμαστε σε επαφή με τον κ. Πρόεδρο, καθώς θα διαμορφώνουμε, και με τους άλλους Υπουργούς στο πλαίσιο της Κυβέρνησης οι οποίοι έχουν ευθύνη για τα θέματα αυτά και αναφέρομαι στον ΥΠ.Α.Α.Ν., τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, το οριστικό σχέδιο νόμου το οποίο θα εισηγηθούμε στο υπουργικό συμβούλιο». Τόσο απλά (!) είναι σήμερα τα πράγματα για την μόνη ελληνική βιομηχανία που έιναι πρώτη διεθνώς και η οποία έχει διαπρέψει διότι στο παρελθόν δεν είχε αυτά ακριβώς τα προβλήματα.

Ο Παπουτσής δεσμεύτηκε πάντως για το νομοσχέδιο για την πειρατεία «πως αμέσως μετά τις γιορτές θα το συζητήσουμε στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή. Είναι ανάγκη το σχέδιο νόμου αυτό να περάσει το ταχύτερο δυνατό στη Βουλή, ελπίζω μέσα στον Γενάρη».

Επανασύσταση του ΥΕΝ

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα του πάγιου αιτήματος της εφοπλιστικής κοινότητας για επανασύσταση του ΥΕΝ και κατά πόσον αυτό συζητήθηκε, ο υπουργός ανέφερε πως «αυτό είναι μια θέση της Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Εγώ, το έθεσα όμως ως προβληματισμό ο οποίος αναπτύσσεται ούτως ή άλλως. Και φαίνεται ότι έχει μπολιάσει και άλλα πολιτικά κόμματα, τα οποία δεν είναι στην πλειοψηφία της Βουλής. Είχα την ευκαιρία λοιπόν να επιβεβαιώσω στον κ. Πρόεδρο ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι σταθερή, υλοποιείται με καθυστερήσεις, με εμπόδια βέβαια, αλλά υλοποιείται». Με άλλα λόγια δεν απάντησε.

Συνέχισε όμως για να προσθέσει πως το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή «αποτελούν βασικό πυλώνα του νέου δόγματος της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας». «Από κει και πέρα» συνέχισε «πρέπει να ενισχύσουμε με ταχείς ρυθμούς τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη συγκρότηση της πολιτικής διοίκησης της ναυτιλίας η οποία αυτή την στιγμή «λειτουργεί» στο πλαίσιο του ΥΠ Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας». « Πάντα όμως παραμένει σταθερή η πολιτική βούληση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, η δική μου προσωπικά και της κυβέρνησης σήμερα, αλλά και του σημερινού πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου, για τη δημιουργία ενός αυτόνομου, πολιτικού υπουργείου για τη ναυτιλία, σύγχρονου με νέες δομές, με νέες υπηρεσίες, στελεχωμένου με ικανά στελέχη και διασφαλίζοντας για ένα ικανό χρονικό διάστημα και την υποστήριξη των Αξιωματικών του Λ.Σ οι οποίοι πράγματι έχουν εμπειρία και εκπαίδευση να συνδράμουν». Οι ασαφείς αυτές δηλώσεις που ουσιαστικά λένε ναι μεν αλλά, είναι ενδεικτικές της διακυβέρνησης των ημερών, σχολιάζουν ναυτιλιακοί παρατηρητές από τους οποίους το Capital.gr ζήτησε την εκτίμησή του για όσα έγιναν παραμονές Χριστουγέννων.

Δηλώσεις Βενιάμη

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ένωσης εφοπλιστών τόνισε πως «είχα την ευκαιρία να βρεθώ με τον κ. Υπουργό όλο αυτό τον καιρό, διότι είχαμε μέχρι πριν το καλοκαίρι τον ΥΕΝ τον κ. Διαμαντίδη και εν συνεχεία συζητούσαμε με τους εκάστοτε υπουργούς που αντικατέστησαν τον κ. Διαμαντίδη. Ίσως να υπήρχε μια παρεξήγηση . Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό , τον κ. Γενικό και τους Α/Ξ, τον αρχηγό και τους επιτελείς του, διότι είχαμε σήμερα μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση προς τη σωστή κατεύθυνση και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε το καλό της ελληνικής σημαίας, θέλουμε να προστατεύσουμε πάνω απ’ όλα τα ελληνικά ύδατα, το οποίο αυτό είναι ίσως το κυριότερο μέλημα και βεβαίως θέλουμε να μπορεί το εμπόριο να κινείται ελεύθερα σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου διότι αυτό αφορά και τη ζωή τη δική μας όπως και τη ζωή των ανθρώπων. Νομίζω ότι συμφωνήσαμε μεταξύ μας και ακούσαμε και τους εκπροσώπους της ενώσεώς μας όπως είπε κ ο κ. Υπουργός πρέπει να βρούμε ορισμένα νομικά θέματα να τα λύσουμε και τουλάχιστον από την πλευρά μας να συνεχίσουμε με τον κ. Υπουργό , το Λ.Σ, τον Αρχηγό και τους επιτελείς του και αν χρειαστεί να συναντηθούμε ξανά και ξανά μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό το κείμενο το όποιο έπρεπε να έχει ψηφιστεί πολύ - πολύ νωρίτερα. Δεν προσθέτουμε τίποτα εμείς. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι η ελληνική σημαία να έχει αυτό το νομοσχέδιο, διότι προστατεύουμε τη σημαία, θέλουμε να διατηρήσουμε την ελληνική σημαία, θέλουμε να προστατεύσουμε τους Έλληνες ναυτικούς. Εμάς μας αφορά η σημαία να παραμείνει ισχυρή».

Ερωτηθείς για τον επανασύσταση του ΥΕΝ δήλωσε πως «Γι’ αυτό δεν θέλω να μιλήσω, ανταλλάξαμε απόψεις με τον Υπουργό, δε νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί κανείς να το συζητήσει, να συμφωνήσει μέσα σε μια συζήτηση μιας ώρας. Είναι πολύ δύσκολο το πρόβλημα για να λυθεί διότι αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση δεν είναι λειτουργικό. Τώρα πώς μπορεί να γίνει λειτουργικό πρέπει κανείς να το δει. Εμείς έχουμε τις απόψεις μας, ο κ. Υπουργός έχει τις απόψεις του, ο πρωθυπουργός μπορεί να έχει άλλες απόψεις, δεν το ξέρω.

Εμείς, τέτοιες πρωτοβουλίες πολιτικές δεν παίρνουμε, δεν κρίνουμε ποτέ την κυβέρνηση. Αυτή είναι μια πάγια θέση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ποτέ δεν έχουμε κρίνει κυβέρνηση. Εμείς κρίνουμε μόνο ότι αφορά θέματα δικά μας τα οποία έχουν να κάνουν με το δικό μας εμπόριο και με τη διεθνή ναυτιλία. Δεν μπαίνουμε ποτέ σε εσωτερικά θέματα της κυβέρνησης», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΕΕ.
capital.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!