tromaktiko: Γ.Σγουρός: Η συνάντησή του με τον Όλι Ρεν στις Βρυξέλλες!

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Γ.Σγουρός: Η συνάντησή του με τον Όλι Ρεν στις Βρυξέλλες!



Tη σημασία που έχει η διατήρηση των αρμοδιοτήτων και πόρων του ΕΣΠΑ, για να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα μείζονα προβλήματα της Περιφέρειας και ειδικότερα των πόρων που προορίζονται για...
την υλοποίηση των έργων υποδομής τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επίτροπο αρμόδιο για τις Οικονομικές, Νομισματικές υποθέσεις και τη ζώνη του ευρώ Olli Rehn στη διάρκεια συνάντησης εργασίας που είχαν οι δυο άνδρες στις Βρυξέλλες στις 28-11-2011.

Παράλληλα στη συνάντηση του με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Johanes Han o κ. Γιάννης Σγουρός υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι η κεντρική διοίκηση πρέπει να εμπιστευθεί άμεσα την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μέσω αρμοδιοτήτων και πόρων από το ΕΣΠΑ. Επίσης ο κ. Γιάννης Σγουρός στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε ακόμη, τόσο με τον πρόεδρο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Joseph Daul, όσο και με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην χρειάζεται πρωτίστως η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η πολιτική ενότητα και μετά οικονομική. Οι επισημάνσεις του προέδρου της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού έγιναν κατά τη διάρκεια σειράς συναντήσεων εργασίας με κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά το διήμερο 28/29-11-2011 στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση των ευρωβουλευτών κ.κ. Γ. Ελλάδα κ. Horst Reichenbach τόνισε ότι αυτό που Σταυρακάκη και Γ. Χατζημαρκάκη. Ο κ. Olli Rehn από την πλευρά του αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η αποκατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών και της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ο Επίτροπος αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Johannes Hahn, χαρακτήρισε επιτυχία τον κατάλογο με τα εμβληματικά έργα των Περιφερειών που καταρτίστηκε τον Σεπτέμβριο. 1η ΗΜΕΡΑ Δευτέρα 28/11/2011 Κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας (28-11-2011) ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για τις Οικονομικές, Νομισματικές υποθέσεις και τη Ζώνη του Ευρώ, κ. Olli Rehn, τόνισε ότι η Ελλάδα για αρκετά χρόνια ζούσε πέρα των δυνατοτήτων της.

Με αποτέλεσμα τη συσσώρευση χρεών, την εκτροπή των οικονομικών και την εν συνεχεία αναζήτηση οικονομικής στήριξης των εταίρων της, την οποία και έδωσαν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία είπε ο επίτροπος, προσθέτοντας ότι είναι σημαντική η αποκατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών και της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Απαντώντας στον κ. Rehn ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, είπε ότι τα τελευταία 100 χρόνια οι Έλληνες είχαν συμμετάσχει σε 2 παγκόσμιους Πόλεμους, 2 Βαλκανικές καταστροφές (εθνικές, Μ. Ασία), πραξικοπήματα και, τέλος, εμφύλιο, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά το ελληνικό κράτος άρχισε να λειτουργεί από το 1975 με τεράστια προβλήματα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά. Εξ’ αιτίας αυτής της πορείας ως κράτος δημιουργήθηκαν προβλήματα, οικονομικά με την ένταξη στην ΕΕ, προβλήματα που καλούμαστε σήμερα να επιλύσουμε.

Εμείς ως Έλληνες οφείλουμε σήμερα να υπερβούμε το υπάρχον πολιτικό σύστημα και τα τεχνικά διλήμματα που αποσκοπούν στην αυτοσυντήρησή του, για να ξαναβρούμε την αξιοπρεπή θέση που μας αξίζει στην ΕΕ. Κι αυτό γιατί το πρόβλημα, δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι και ευρωπαϊκό με τεράστιες προεκτάσεις σε όλους τους τομείς. Τέλος, η κεντρική διοίκηση πρέπει να εμπιστευθεί άμεσα την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μέσω αρμοδιοτήτων και πόρων από το ΕΣΠΑ. Να δώσει άμεσα λύσεις, χωρίς γραφειοκρατία και την επόμενη φορά να μην μας πείτε καλό κουράγιο αλλά να μας δώσετε συγχαρητήρια, γιατί οι Έλληνες είμαστε περήφανος λαός και αυτή η κατάσταση πρέπει να λάβει γρήγορα τέλος. Χρειαζόμαστε υποδομές, ανάπτυξη, τουρισμό και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από την πλευρά του ο Επίτροπος αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Johannes Hahn, χαρακτήρισε επιτυχία τον κατάλογο με τα εμβληματικά έργα των Περιφερειών που καταρτίστηκε τον Σεπτέμβριο. «Πρόκειται για επίτευγμα που δείχνει ότι παράγεται αποτέλεσμα από τις Περιφέρειες. Χρειάζεται, όμως, να γίνουν κι άλλα βήματα. Σε αυτό θα συμβάλει και η Ομάδα Δράσης που θα παρέχει την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη. Το ποσοστό συγχρηματοδότησης για τις Περιφέρειες αναμένεται να αυξηθεί μέχρι και 95%. Επισημαίνω, όμως, τον κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα, αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα εγκαίρως. Πιστεύω πως έχουμε χαράξει μια ικανοποιητική πορεία συνεργασίας. Απαντώντας στον κ. Hahn ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Τη γενική εικόνα της Αττικής σάς την παρουσιάσαμε κατά την επίσκεψή σας τον Σεπτέμβριο.

Οι ανάγκες της Περιφέρειας είναι πολύ συγκεκριμένες: Καταπολέμηση ανεργίας μέσα από έργα υποδομών. Εμβληματικά έργα που αφορούν στη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, στην ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, στην ανάδειξη του τουρισμού. Οι Περιφέρειες διαχειρίζονται μόνο ένα ποσοστό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, το 42% για την ακρίβεια. Το υπόλοιπο 58% διαχειρίζεται από τα Υπουργεία (Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών και Υποδομών, Πολιτισμού και Τουρισμού). Επαναλαμβάνω Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής που προορίζονται για την υλοποίηση έργων υποδομής και σας ζητώ να το λάβετε σοβαρά υπόψη. Χωρίς ανάπτυξη τίποτα δεν θα προχωρήσει. Θέλουμε μια Αττική Ευρωπαϊκή Μητρόπολη. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά χωρίς να θιγούν σημαντικά έργα υποδομών που θα καταστήσουν την Αττική μοχλό ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε την ουσιαστική συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση. Θα επωμισθώ μόνο τις ευθύνες που μου αναλογούν και δεν θα απολογηθώ για ό,τι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες μου». την ανάγκη να 2η ΗΜΕΡΑ Τρίτη 29/11/2011 Κατά τη και Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, ο Πρόεδρος της Ομάδας του δεύτερη ημέρα των επαφών του με τον Πρόεδρο της ΕΝ.Π.Ε. Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Joseph Daul, είπε μεταξύ άλλων ότι: «Όλοι έχουμε πληγεί από την κρίση. Όλοι είμαστε στο ίδιο σκάφος, ξοδέψαμε χρήματα που δεν είχαμε. Δεν πρέπει να έχεις έλλειμμα ούτε 3% το χρόνο. Άρα είμαστε υπεύθυνοι. Είμαι ευρωπαίος πολίτης. Πρέπει να υπάρχει μεταξύ μας αλληλεγγύη. Δεν είναι ώρα για αλληλοκατηγορίες. Πώς θα φέρουμε την πρόοδο? Μόνο με την Κοινοτική προσέγγιση. Είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις. Και η Γαλλία μπήκε στο στόχαστρο. Πρέπει να πάρουμε μέτρα και στη χώρα μου. Να δρομολογήσουμε μια κοινοτική συλλογική προσέγγιση. Εάν όχι, θα κερδίσουν το παιχνίδι οι λαϊκιστές. Πρέπει να υπάρξει σαφές σχέδιο εξόδου από την κρίση». Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Daul o Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, αναφέρθηκε στα ιδανικά που ενέπνευσαν τη Γαλλική Επανάσταση, όπως η ελευθερία, η ισότητα και η αδελφοσύνη και υπενθύμισε στον κ. Daoul τις δύσκολες από πολιτική, οικονομική και κοινωνική σκοπιά συνθήκες, τις οποίες αντιμετώπισε η Ελλάδα τα τελευταία 100 χρόνια. «Γίνεται μία συνεχής προσπάθεια αποκατάστασης. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα ελλείμματα, τα οποία δεν είναι μόνο δική μας ευθύνη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται πρωτίστως πολιτική ενότητα και μετά οικονομική.

Μακάρι οι ηγέτες να λέγανε την αλήθεια στο λαό. Ο Τσόρτσιλ έλεγε «πρέπει να λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν τους Έλληνες». Και κατέληξε : «Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί με πολιτική ένωση, όχι μόνο οικονομική». Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Horst Reichenbach, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Η Ομάδα Δράσης (ΟΔ) είναι το αντίβαρο, ήρθε για να βοηθήσει. Κράτησα απόσταση στη Γερμανία, γιατί είμαι ευρωπαίος, έχω ευρωπαϊκό όραμα. Θέλω να συνεργαστώ μαζί σας. Αυτή η συνεργασία πρέπει και μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω και πιστεύω αυτός η αλληλεγγύη ο διασυρμός και ότι μπορώ να βοηθήσω τη χώρα σας. Να πω στο σημείο αυτό για τον αστικό σχεδιασμό ότι πρέπει οπωσδήποτε να εστιάσετε στα κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Πρέπει πάση θυσία να εξασφαλίσουμε ρευστότητα για ξεπεραστούν τα εμπόδια. Αναγνωρίζω την αδήριτη ανάγκη για τη μεταρρύθμιση κεντρικής διοίκησης, καθώς αυτή αποτελεί βασική τομή για την επάνοδο της ανάπτυξης στη χώρα σας. Αναγνωρίζω πλήρως τις δυσκολίες που περάσατε και θέλω να είμαι αισιόδοξος: Ο τουρισμός πάει καλά οι εξαγωγές βελτιώνονται. Και οι δυο αυτοί τομείς διαμορφώνουν μια συγκρατημένα αισιόδοξη εικόνα για Ελλάδα». Θέλω στο σημείο αυτό να επισημάνω, απευθυνόμενος και στις άλλες χώρες που υποστηρίζουν την Ελλάδα, ότι πρέπει να κατανοήσουν πλήρως τις θυσίες των Ελλήνων που έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση του εισοδήματός τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αγοραστική δυνατότητα των Ελλήνων μειώθηκε κατά 14%. Η χώρα σας έχει κάνει θυσίες, διπλάσιες και τριπλάσιες από τους Ιρλανδούς, τους Ισπανούς, τους Ιταλούς πολίτες, αυτό το υπογραμμίζουμε εμφατικά. Ωστόσο εκφράζω τις ανησυχίες μου όσον αφορά στην καθυστέρηση της ανάπτυξης. Επειδή είμαι από μια Ομοσπονδιακή χώρα, χαίρομαι πολύ για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Πιστεύω θα παίξετε ρόλο, οι εξελίξεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ΟΔ έχει συγκεκριμένο ρόλο, ο οποίος δεν συνδέεται με αυτόν της τρόικα, η οποία έχει αναλάβει την επιτήρηση των χρημάτων που έρχονται στην Ελλάδα.

Η ΟΔ έχει αποστολή να βοηθήσει την Ελλάδα όσον αφορά τη δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων, για να βελτιωθεί η μακροοικονομική προοπτική στη χώρα, πολύ σημαντική για ανάπτυξη. Και να παράσχει υποστήριξη για παροχή τεχνογνωσίας στα νέα προγράμματα προσαρμογής. Σε ότι αφορά στα διαρθρωτικά κονδύλια η απορρόφηση τους κινείται στο μέσο κοινοτικό επίπεδο. Είχαμε ξεκινήσει από χαμηλή βάση, χωρίς ΟΔ δε θα είχαμε καταφέρει αυτό το επίπεδο απορροφητικότητας. Ένα από τα εργαλεία που εξετάζονται είναι η συνεργασία με επενδυτική τράπεζα, πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, να είναι σαφές το πλαίσιο εφαρμογής και το περιεχόμενο των εργαλείων. Θέλω επίσης να αναφερθώ στο ζήτημα των χωματερών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει τη χώρα σας για 2η φορά, αυτό σημαίνει ότι θα κληθείτε να πληρώσετε πρόστιμο, πρέπει να το αποφύγουμε. Πρέπει να κινηθούμε με σωφροσύνη για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις η χώρα σας. Σε ερώτηση του κ. Reichenbach κατά πόσον η τεχνική υποστήριξη μπορεί να παρασχεθεί στις περιφέρειες, ο κ. Σγουρός τόνισε ότι στην Αττική το 1ο πρόβλημα του ιστορικού κέντρου είναι η λαθρομετανάστευση. Διευκρίνισε ότι η συνθήκη της Λισσαβόνας μιλάει για πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει καλή θέληση, αλλά αρνητικά αποτελέσματα.
www.markos.tv
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!